Steriletele sunt mici aparate din material plastic, de forma si marime variabila de 3 sau 4 centimetri lungime, prelungite in vagin printr-un fir ce semnaleaza prezenta lor si care permite sa poate fi scoase. Exista doua tipuri principale: sterilete zise pasive, ori inerte, din polietilen, si steriletele zise active, carora li s-a adaugat cupru sau progesteron pentru a le creste eficacitatea. Aceste ultime modele sunt actualmente cele mai utilizate.
Functionare - Plasat in cavitatea uterina, un sterilet antreneaza o reactie locala care impiedica nidatia oului in uter, moificand mucoasa uterina. El trebuie sa fie aplicat de catre un medic, in primele 10 zile ale unui ciclu menstrual. Majoritatea steriletelor disponibile actualmente pot fi pastrate timp de mai multi ani.
Contraindicatii si efecte nedorite - Steriletul este CONTRAINDICAT femeilor care NU AU AVUT NICIODATĂ COPII ŞI CELOR CARE AU UN FIBROM SAU ANTECEDENTE DE INFECŢIE A TROMPELOR, din cauza riscului de infectie genitala (salpingita) pe care-l comporta. El nici nu evita, nici nu favorizeaza aparitia unei sarcini extrauterine.
Excelent mijloc contraceptiv, steriletul este eficace in proportie de aproape 100%. Totusi, actiunea sa contraceptiva poate fi diminuata prin luarea de antiinflamatoare (Fenilbutazonă, indometacin, etc). Un sterilet nu impune nici o restrictie, in afara unei igiene genitale riguroase, un numar limitat de parteneri si o supraveghere medicala regulata pentru a controla pozitionarea sa si starea mucoasei uterine. El poate provoca dureri pelviene, hemoragii si infectii uterine sau tubare. Uneori steriletul antreneaza scurgeri menstruale mai de durata, din cauza unei iritatii a mucoasei.
câte ceva şi despre antiinflamatoare:
Aceste produse, denumite si AINS (fenilbutazona, indometacin etc.), apartin diverselor categorii, dar sunt toate capabile sa blocheze formarea unor substante ca prostaglandinele, mediatorii chimici necesari dezvoltarii inflamatiei. Ele sunt eficace indeosebi in fazele acute ale inflamatiei si sunt utilizate in reumatologie (artrita, puseu inflamatoriu al unei artroze, tendinita), in traumatologie, in urologie (colici nefretice), in ginecologie (ciclu menstrual dureros). Antiinflamatoarele nesteroidiene nu trebuie sa fie asociate intre ele, nici cu anticoagulante (risc de sangerari), nici cu sterilet (risc de ineficacitate contraceptiva). In general, ele sunt contraindicate in caz de antecedente alergice la unul dintre cele doua, ori la aspirina. Exista, de asemenea, antiinflamatoare cu actiune lenta (saruri de aur, metotrexat), al caror efect nu este constatat decat dupa cateva saptamani.
Fara a avea copii, eu am avut sterilet de la 22 de ani la 27, si dupa aproape 2 ani am ramas insarcinata si am nascut fara mari probleme o fetita sanatoasa.
E intr-adevar sigur dar se pot intampla situatii sa se deplaseze asa ca cele mai sigure raman prezervativul si anticonceptionalele.
Steriletul este un dispozitiv intrauterin care se instaleaza in uter imediat dupa menstra sau la 6 saptamani dupa nastere. Acesta are rolul de a te proteja de o sarcina nedorita deoarece impiedica intalnirea spermatozoizilor cu ovulul si fertilizarea acestuia.
Are eficienta de pana la 97% - 99%.
Iti sugerez sa urmaresti aici mai multe despre sterilet :
http://femina.rol.ro/art/8758-60-Steriletul_-_o_metoda_de_contraceptie.htm
Cred ca 90%...mama prietenului meu a avut sterilet timp d 2 ani si nu a ramas insarcinata...nu stiu parerea mea e a vb k un medic k stie cel bine...
Nimic nu e 100% sigur, dar steriletul e destul de ok. Dar da, atentie la ce doctor ti-l monteaza!
Daca e montat corect, e foarte sigur. Dar poti sa te trezesti cu surprize, daca nimeresti un doctor slab.