Poate sa te tina si o saptamana, daca vrei sa il servesti ''prins'' adica asemanator cu iaurtul... dar asa ''crud'', te tine 3-4 zile daca il tii la rece...
Laptele de la tarani trebuie neaparat fiert bine. Iti trebuie o oala speciala (de aluminiu sau inox) de care sa nu se lipeasca. Trebuie sa-l lasi sa fiarba un pic dupa ce da in clocot (macar 5 minute), dar cu atentie sa nu dea in foc si sa nu se lipeasca de oala. Apoi trebuie racit fortat (eu il mut in alta oala, rece si o cufund in apa rece pe care o schimb de 8-10 ori, pe masura ce se incalzeste). O alta metoda, acum, iarna este sa scoti oala pe balcon sau afara si sa o pui pe piatra sau ciment (bine acoperita).
Apoi il pui in sticla de sticla (nu plastic) si il poti tine in frigider 3-4 zile. Laptele se "strica" prin acrire, pana isi schimba gustul e bun de consum.
Ok... sa va spun ceva despre laptele din piata... ar fi foarte ok daca nu as stii ceva... in blocul in care locuiesc este un batranel, senil si cu probleme la mansarda zic eu saracu care desi are o pensie frumusica avand in vedere ca a fost colonel are o pasiune pentru flacoane, in fiecare dimineata merge la cules de flacoane, dar numai de 2 l ii place... le culege din gunoi, sau de langa tomberoane din lazile speciale... le duce sus la el si le spala cica... apoi le duce in piata si le vinde la 1 leu ...de cand am vazut ce face vecinul meu (flaconman)nu indraznesc sa cumpar lapte din piata ...in rest ce as putea zice e ceea ce a zis si Brigaela... fiert bine si racit.
Cand cumpar lapte de la taran, cumpar ceva mai multicel decat o sticlta. Il desat pe tot asa cum preciza si Brigaela intr-o oala mai mare de inox (ar trebui ca sa vina laptele cam pana la jumatatea oalei, nu pana in capat pentru ca pericolul de a da in foc e mai mare atunci si procesul de fierbere se reduce daca nu are loc laptele sa se umfle putin)si pun chiar si capac. Uneori chiar am fiert laptele in oala sub presiune si chiar a fiert foarte bine. Il racesc dar nu ma grabesc foarte tare. Si apoi desert in sticle (am cumparat sticle de sticla )si o sticla o las in frigider, iar restul la congelator. Dupa ce se dezgheata laptele am inpresia ca e mai dulce si mai gustos cel care a fost congelat. Asa congelat tine chiar si 6 luni.
E original, deci netratat, pasteurizat, conservat etc. Daca e cald afara se poate strica chiar in acea zi.Eu insa nu prea as avea incredere in pet-urile in care e vandut, dar asta e alta poveste
pumpkinky întreabă: