| imihaistoian a întrebat:

Cat traiesti daca ti se pune diagnostic ciroza?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Furnicutza a răspuns:

Depinde de starea avansata a cirozei si de respectarea urmatoarelor recomandari:
Abandonarea consumului de alcool!

Consumul unei cantitati excesive de bauturi alcoolice este principala cauza de ciroza hepatica. In cazul diagnosticarii cu ciroza hepatica, este extrem de important renuntarea completa la consumul de bauturi alcoolice, chiar daca consumul de bauturi alcoolice nu este cauza cirozei hepatice. Daca nu se renunta complet, afectarea hepatica progreseaza mult mai repede.



Modificarea dietei

Modificarea dietei poate fi necesara, cum ar fi de exemplu reducerea cantitatii de sare si de proteine din dieta zilnica.
Daca organismul retine lichide, cea mai importanta modificare in dieta este reducerea cantitatii de sodiu ingerate, prin reducerea cantitatii de sare din dieta zilnica. Persoanele cu afectare hepatica au tendinta de a retine sodiu. Acest fapt poate contribui la acumularea de lichid in cantitatea abdominala (ascita), cea mai comuna complicatie a cirozei.

Daca pacientul prezinta riscul de a dezvolta encefalopatie hepatica (alterarea functiilor mentale) datorita afectarii hepatice avansate, medicul poate recomanda limitarea temporara a cantitatii de proteine din dieta zilnica. Totusi, sunt necesare proteine in dieta pentru a fi bine hranit, dar se recomanda ca, cele mai multe proteine din dieta sa fie asigurate din vegetale (preferabil fata de proteinele animale). Se recomanda, de asemenea, evitarea consumarii unor cantitati mari de proteine la un o singura masa.



Evitarea medicamentelor daunatoare

Anumite medicamente, incluzand acetaminofen (paracetamol) si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen), pot accelera afectarea hepatica in cazul pacientilor care sufera de ciroza hepatica. Acestea cresc, de asemenea, riscul de sangerare variceala la pacientii care au varice la nivelul tractului digestiv. Trebuie consultat medicul specialist pentru alte alternative medicamentoase sigure.
Anumite medicamente prescrise pentru tratarea altor afectiuni pot fi daunatoare la pacientii care sufera de ciroza hepatica. Medicul specialist gastroenterolog, care are in observatie pacientii cu ciroza hepatica, trebuie sa fie informat asupra tuturor medicamentelor pe care le iau acesti pacienti.



Imbunatatirea starii generale de sanatate

Urmarea altor pasii care imbunatatesc starea generala de sanatate sunt de ajutor si la ameliorarea simptomelor cirozei hepatice.
Abandonarea fumatului. Imbunatateste starea generala de sanatate, ceea ce ajuta la a fi un bun candidat pentru transplantul hepatic, in cazul in care va fi necesar.
Medicii incurajeaza pacientii sa ia multivitamine. Nu trebuie luate produse care contin fier, doar daca medicul specialist le recomanda si nu trebuie luate suplimente de fier.

Periajul dentar zilnic evita problemele de natura stomatologica care pot duce la aparitia infectiilor dentare (abcese).
Se recomanda vaccinarea impotriva urmatorile agentii infectiosi:
- influenza (agentul microbian care determina gripa). Se recomanda vaccinarea antigripala anual. Persoanele cu ciroza au un risc crescut de a dezvolta complicatii serioase ale gripei
- hepatita A si hepatita B
- pneumococ. Acesta poate determina pneumonia sau infectii abdominale (peritonite). Trebuie consultat medicul specialist cand trebuie facuta revaccinarea.

4 răspunsuri:
| fabiola a răspuns:

Totul tine de regim, ficatul este singurul organ care se regenereaza!

| ImiPlaceSaEnervezLumea a răspuns:

Eheee, poti trai si 20 de ani! Asta depinde de stadiul si de felul cirozei, de cat stii sa te ingrijesti, de o dieta corespunzatoare etc......deci sunt mai multi factori! sanatate!

Răspuns utilizator avertizat
| pretenas1993 a răspuns:

Maxim o lunaa, da maxim!

Întrebări similare