anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cate batai pe minut trebuie sa aiba inima in timp ce merg? Caldura influenteaza pulsul?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| spiridus25 a răspuns:

Ritmul cardiac arata de cate ori pe minut bate inima unei persoane. Un ritm cardiac normal depinde de fiecare individ in parte, in functie de varsta, marimea corpului, de cat de des face exercitii fizice, conditiile inimii sau medicatie. Emotiile pot avea, de asemenea, un impact asupra ritmului cardiac, avand in vedere ca acesta creste atunci cand inima este supusa unor factori de stres. Este important de stiut cum ne putem masura ritmul cardiac si care sunt valorile normale ale acestuia.

Cum se masoara ritmul cardiac
Exista mai multe zone ale corpului in care rata cardiaca poate fi masurata- incheieturile, o parte a gatului, zona inghinala si partea de sus a piciorului. Pentru o estimare corecta, plasati un deget pe una dintre aceste zone si masurati numarul de batai in 60 de secunde.
Expertii sugereaza ca atunci cand va masurati ritmul cardiac sa fiti linistit pentru cel putin 10 minute inainte de a incepe.

Frecventa cardiaca in repaus
Pentru adultii care au peste 18 ani, un ritm cardiac de repaus este intre 60 si 100 de batai pe minut, acest lucru depinzand de conditia fizica a persoanei in cauza. Pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 15 ani, ritmul cardiac de repaus este intre 70 si 100 de batai pe minut.
Sportivii si cei care au o conditie fizica excelenta pot avea un ritm cardiac de 40 de batai pe minut.

Ritmul cardiac maxim
Nu exista un sfat medical clar cu privire la valoarea care arata un ritm cardiac prea mare, dar majoritatea expertilor medicali sunt de acord ca un ritm cardiac foarte mare poate pune prea mult stres pe inima sau pe alte organe.
Cele mai comune calcule pentru ritmul cardiac maxim sunt:
220-varsta. Exemplu: Pentru o persoana de 50 de ani==> 220-50=170
206.9-(0,67 x varsta). Exemplu: Pentru o persoana de 50 de ani==>0.67×50= 33.5 si 206.9-33.5=173.4
Cea de-a doua varianta este mai sigura, dar prima este mai usora si mai usor de retinut.
Cum reglam ritmul cardiac
Exercitiile fizice regulate sunt cea mai sigura metoda pentru scaderea ritmului cardiac.
Aritmie, tahicardie și alte conditii
Exista anumite conditii care pot avea un impact asupra ritmului cardiac. Aritmia face inima sa bata fie prea repede, fie prea incet sau determina ritmul neregulat al acesteia.
Tahicardia apare atunci cand ritmul cardiac depaseste 100 de batai pe minut. In cazul in care numarul de batai pe minut ale inimii ajunge la 150 sau mai sus, persoana in cauza sufera de tahicardie supraventriculara.
Bradicardia este o conditie in care ritmul cardiac este prea mic, sub 60 de batai pe minut. Acest lucru poate fi rezultatul unor probleme cu nodul sinoatrial sau a unei deteriorari a inimii, ca urmare a unui atac de cord sau a unei boli cardiovasculare.
Hipertensiunea arteriala si Ritmul cardiac ridicat
Unele persoane confunda hipertensiunea arteriala cu un ritm cardiac ridicat. Cu toate acestea, nu exista o corelatie directa intre cele doua, iar hipertensiunea arteriala nu determina neaparat un ritm cardiac crescut. Pulsul reprezinta expansiunea ritmica a arterelor sanguine care se comprima pe un plan osos si reflecta numarul de batai ale inimii care au loc pe parcursul unui minut. Bataile inimii difera de la o persoana la alta.

Pulsul este mai mic atunci cand un om se afla in repaus si creste cand se fac activitati fizice. Frecventa cardiaca normala variaza de la o persoana la alta, in functie de gen, varsta, stare generala de sanatate etc.

De asemenea, pulsul ofera informatii despre starea si permeabilitatea vaselor sanguine, precum si despre ritmul si puterea batailor inimii. Modificarile ritmului inimii, un puls slab sau prezenta rigiditatii vaselor de sange pot fi cauzate de boli cardiovasculare sau de alte probleme. Atunci cand inima pompeaza sange prin organism, veti simti pulsatii in unele vase de sange de la suprafata pielii, cum ar fi cele situate la incheietura mainii, in zona gatului sau partea superioara a bratului. Evaluarea frecventei pulsului este un mod simplu de a afla cat de repede bate inima dumneavoastra.

Pulsul poate fi modificat de temperatura aerului, pozitia corpului, greutate, dar si de utilizarea anumitor medicamente.
Cele mai bune locuri in care poate fi masurat pulsul sunt: incheieturile, interiorul cotului, partea laterala a gatului, partea superioara a membrelor inferioare.

Asezati-va indexul, degetul mijlociu si inelarul pe incheietura mainii sau partea de sub palma, la baza degetului mare. O alta metoda presupune sa puneti varful degetului aratator si a celui mijlociu pe trahee. Apasati usor cu degetele pana cand simtiti cum sangele dumneavoastra pulseaza sub degete. Posibil sa fie nevoie sa miscati degetele in sus sau jos pana localizati zona in care se simte pulsul arterial. Utilizati un cronometru sau uitati-va la un ceas cu secundar. Numarati cate batai ale inimii se insumeaza in 10 secunde. Inmultiti acest numar cu sase pentru a sti care este pulsul dumneavoastra.
Frecventa normala a batailor inimii in repaus este:

la copii (cu varsta cuprinsa intre 6 si 15 ani) - 70-100 batai pe minut
la adulti (cu varsta peste 18 ani) - 60-100 batai pe minut.
Activitatea fizica moderata nu influenteaza, de obicei, frecventa batailor inimii pe care o persoana le are in repaus. Daca ritmul dumneavoastra cardiac este mai mic de 60 de batai pe minut nu inseamna, de obicei, ca este implicata o problema medicala. Acesta ar putea fi, de exemplu, rezultatul administrarii unor tipuri de medicamente, cum sunt betablocantele.

Ritmul cardiac maxim este cea mai mare rata a batailor inimii rezultata in urma efortului fizic intens. O metoda simpla de a calcula ritmul cardiac maxim este utilizand formula: 220 - varsta dumneavoastra = valoarea predictiva a ritmului cardiac maxim. De exemplu, o persoana cu o varsta de 40 de ani va avea un ritm cardiac maxim de 180 batai/minut.

Exista si alte formule de calcul care iau in considerare variatiile ritmului cardiac maxim in functie de varsta si genul unei persoane.

Totusi, inainte de a face oricare dintre aceste calcule ar trebui sa stiti ca unele medicamente si conditii medicale pot afecta ritmul cardiac. Daca urmati un tratament medicamentos sau suferiti de anumite conditii, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat, adresati-va medicului in cazul in care valorile predictive ale ritmului cardiac maxim sunt modificate. In anumite situatii, este recomandabil sa faceti doar exercitii fizice aprobate de medic.
Puteti obtine multiple beneficii pentru sanatate si puteti sa scadeti riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, atunci cand faceti exercitii fizice cardio, cu ajutorul carora sa atingeti un ritm cardiac ideal. De obicei, acesta reprezinta 60-80% din ritmul cardiac maxim. In unele cazuri, medicul poate stabili aceasta valoare spre 50% din ritmul cardiac maxim.

Totusi, nu este recomandat ca o persoana sa faca pe termen lung exercitii fizice, in urma carora ritmul cardiac sa fie mai mare de 85% din valoarea ritmului cardiac maxim. La acest nivel va exista riscul suprasolicitarii, atat a sistemului cardiovascular, cat si a celui osos.

Intotdeauna este recomandabil sa solicitati medicului sa va aprobe programul de exercitii fizice pe care l-ati ales. De asemenea, in functie de istoricul dumneavoastra medical, specialistul va poate stabili care este ritmul cardiac tinta care se potriveste in cazul nevoilor, obiectivelor si starii dumneavoastra fizice.

Atunci cand incepeti un program de exercitii fizice, este posibil sa fie nevoie sa cresteti treptat gradul de intensitate al acestora, pana ajungeti la ritmul cardiac tinta, mai ales daca nu ati facut sport in mod regulat inainte. Astfel, veti reduce riscul aparitiei traumatismelor si va veti putea bucura de activitatea fizica.

Pentru a afla daca antrenamentul dumneavoastra va ajuta sa atingeti ritmul cardiac tinta, verificati-va pulsul timp de 10 secunde. In cazul in care pulsul este mai scazut, cresteti intensitatea exercitiilor fizice. In situatia in care pulsul este mai ridicat, reduceti intensitatea activitatii fizice.

Iata mai jos, in functie de varsta care ar putea fi ritmul cardiac tinta (60-85%) si ritmul cardiac maxim.

la varsta de 20 de ani - ritmul cardiac tinta 120 – 170 - ritmul cardiac maxim 200
la varsta de 25 de ani - ritmul cardiac tinta 117 – 166 - ritmul cardiac maxim 195
la varsta de 30 de ani - ritmul cardiac tinta 114 – 162 - ritmul cardiac maxim 190
la varsta de 35 de ani - ritmul cardiac tinta 111 – 157 - ritmul cardiac maxim 185
la varsta de 40 de ani - ritmul cardiac tinta 108 – 153 - ritmul cardiac maxim 180
la varsta de 45 de ani - ritmul cardiac tinta 105 – 149 - ritmul cardiac maxim 175
la varsta de 50 de ani - ritmul cardiac tinta 102 – 145 - ritmul cardiac maxim 170
la varsta de 55 de ani - ritmul cardiac tinta 99 – 140 - ritmul cardiac maxim 165
la varsta de 60 de ani - ritmul cardiac tinta 96 – 136 - ritmul cardiac maxim 160
la varsta de 65 de ani - ritmul cardiac tinta 93 – 132 - ritmul cardiac maxim 155
la varsta de 70 de ani - ritmul cardiac tinta 90 – 123 - ritmul cardiac maxim 150.

0 răspunsuri:
Întrebări similare