| Cavani1999 a întrebat:

Ce analize sa fac pentru a vedea nivelul de serotonina din sange?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
| Elena9328 a răspuns:

Ce anume se testează?

Acest test măsoară cantitatea de serotonină din sânge. Serotonina este o substanţă chimică derivată din aminoacidul triptofan. Acesta este produs, în funcţie de nevoile organismului, de către sistemul nervos, mai ales de către creier, dar şi de către unele celule speciale din tuburile bronşice (plămâni) şi tractul gastro-intestinal. Mai mult de 90% din cantitatea de serotonină din sânge se găseşte în trombocite. Serotonina ajută la transmiterea impulsurilor nervoase şi contractă vasele de sânge, participă la ciclul trezire-somn, şi afectează starea de spirit. Serotonina este metabolizată de către ficat şi de către metaboliţii săi, în primul rând 5-HIAA (acidul 5-hidroxiindolacetic, un stimulent muscular) şi este excretată (elimintată) prin urină.

În mod normal, serotonina este prezentă în cantităţi mici în sânge. Unele tumori carcinoide pot produce, continuu sau intermitent, cantităţi mari de serotonină şi 5-HIAA. Tumorile carcinoide sunt nişte mase cu creştere lentă, care se formează în tractul gastro-intestinal, mai ales în apendice şi în plămâni, deşi acestea pot afecta şi alte organe. Aceste tumori sunt doar unul dintre tipurile de tumori care apar din celulele sistemului neuroendocrin - celule care se găsesc în organele interne, şi care au aspecte nervoase şi endocrine. Serotonina produsă de tumorile carcinoide poate provoca simptome cum ar fi înroşirea feţei, diaree, creşterea ritmului cardiac, şi respiraţie şuierătoare, în special atunci când tumora s-a extins la ficat. Acest grup de simptome este menţionată ca sindrom carcinoid.

În organism pot să apară mai multe astfel de tumori, dar cele mai multe rămân la dimensiuni mici, şi nu provoacă niciun simptom. Atunci când tumorile carcinoide sunt descoperite la pacienţii asimptomatici, în timpul procedurilor chirurgicale efectuate pentru alte motive, ele sunt numite tumori incidentale. Un mic procent dintre aceste tumori pot creşte, în cele din urmă, suficient de mari pentru a provoca obstrucţia intestinelor sau a tuburilor bronşice din plămâni.

Cum se recoltează proba?

Proba de sânge se recoltează cu ajutorul unui ac de seringă, dintr-o venă din braţ.