Ce ar trebui sa stie o viitoare mamica?

Ce ar trebui sa stie o viitoare mamica?
Oricat de normala ar fi ca fenomen, sarcina este poate, acea perioada din viata unei femei, cand apar cele mai multe semne de intrebare. Dar nu este ceva nefiresc deoarece, orice ar fi, tot ceea ce ti se intampla se repercuteaza asupra noii, dar atat de firavei vieti care se dezvolta in tine.
 
Micuta fiinta ce ai aflat ca va veni pe lume depinde de tine, aproape in exclusivitate, in toate cele noua luni de sarcina. Mai tarziu, dupa ce se va naste, nu va mai fi asa.
Chiar daca tu vei fi o mama iubitoare si grijulie, copilul tau nu va mai fi atat de dependent de tine. Vei vedea ca pe masura ce va trece timpul, va dobandi mai multa putere si mai multe informatii ce ii vor da posibilitatatea sa se descurce singur si sa se apere.
Acum, situatia este cu totul alta. Lui ii este cel mai bine acolo, in burtica ta. Multi spun ca este cea mai frumoasa si sigura perioada din viata unui om. Dar ca sa ii fie lui bine, trebuie sa iti fie si tie.
Daca imediat dupa ce ai ramas insarcinata ai inceput sa pui intrebari, in stanga si in dreapta, despre tot felul de lucruri, probabil ca ti se pare ca multi se uita ciudat la tine. Poate chiar asa se si intampla. Unii chiar ti-o spun: "Hai draga, ce pui atatea intrebari? Ce crezi ca esti prima sau singura gravida de pe lume? Sarcina evolueaza de la sine." Pe tine insa, acest lucru nu trebuie sa te deranjeze pentru ca, in definitiv, curiozitatea ta are un unic scop: acela de a avea un copil sanatos.
 
Sa intrebi sau nu?
 
Situatia este insa una foarte clara. Chiar daca totul merge ca la carte, orice femeie gravida are nevoie de o atentie speciala. Cu atat mai mult cu cat in ziua de azi, femeile au preocuparari diferite, stiluri diferite, abordari ale vietii diferite.
Asadar intrebarile tale nu sunt anormale. Vei vedea practic ca fiecare gest al tau poate avea, intr-o forma sau alta, legatura cu copilul. Evident ca asta nu inseamna acum sa devi obsedata de ideea de a verifica absolut orice actiune de a ta. Trebuie sa fii insa informata si nimeni nu iti poate lua acest drept.
 
Specialistii sunt de parere ca, desi exista anumite diferente ce rezulta de obicei din personalitatea si stilul de viata al fiecarei gravide in parte, la o femeie a carei sarcina se incadreaza in parametrii normali, tipurile de probleme sunt in linii mari aceleasi. De aceea, in urma observatiilor facute in anii de practica, medicii au identificat pentru femeia moderna opt categorii clare de intrebari: alimentatie, sport, sanatate, frumusete, sexualitate, somn, cum sa calatoresti si intrebari despre munca si activitati domestice.
In majoritatea cazurilor, raspunsurile sunt simple si corect fundamentate. Exista insa si situatii cand nu exista date foarte sigure pentru un anumit domeniu, sau cercetarile nu ofera suficiente date. In astfel de situatii este mai indicat sa te feresti .
 
Treci la treaba
 
Chiar daca ti se pare ca la tine este totul foarte clar, nu ar fi rau sa parcurgi, impreuna cu noi , domeniile cele mai "intrebate". Este adevarat ca e posibil ca sa cunosti raspunsurile la toate intrebarile mentionate, dar in egala masura exista si posibilitatea de a descoperi ca mai ai de pus o intrebare la care nu te-ai gandit si acum este momentul.
Alimentatia corecta este unul dintre cele mai dezbatute subiecte.
 
 
Problemele de alimentatie apar ca rezultat al primelor luni marcate de greturi, apoi sunt urmate de lunile de pofte nestavilite si, evident, de nevoile de sanatate ale fiecarei gravide.
  • Asadar, cat timp esti insarcinata ocoleste bauturile cu cofeina, bea ceaiuri de plante (tei, musetel, sunatoare menta), nu ceai negru sau verde.
  • Poti sa bei o cafea pe zi, un pahar de bere sau de vin dar limitele nu trebuie depasite si mai ales nu ai voie sub nici o forma sa consumi bauturi spirtoase deoarece exista pericolul de a afecta fatul (retard de crestere, malformati sau moarte uterina).
  • Bea apa plata dar e recomandabil sa ocolesti apa carbogazoasa deoarece baloneaza.
  • Ai voie sa mananci practic orice. Ocoleste insa fructele de mare si branzeturile fermentate deoarece pot provoca intoxicatii, preparatele din carne afumate deoarece exista pericol de toxoplasmoza sau parazitoza, ca si mancarurile mult prea condimentate deoarece apar probleme cu hemoroizii.
  • Pe timpul sarcinii nu se tin diete, existand pericolul de anemie, nu este indicata alimentatia exclusiv vegetariana pentru ca apar carente de fier si trebuie sa eviti mancarea foarte sarata pentru ca induce tensiunea.
 
Ai voie sa faci sport
 
  • In ceea ce priveste sportul, daca esti o femeie activa, poti sa continui sa ai o activitate sportiva si in perioada celor noua luni de sarcina, dar in general sunt de preferat exercitiile speciale pentru gravide.
  • Daca nu ai avut obiceiul sa treci pe la sala de fitness, nu e indicat sa faci acest lucru acum de frica ca iti strici silueta pentru ca efortul iti poate declansa contractiile.
  • Sportul usor este recomandat, dar exista multe categorii care ies din discutie. Nu ai voie astfel sa schiezi, sa faci echitatie, sa ridici greutati, sa mergi cu patinele pe gheata sau pe asfalt sau sa joci bowling. In general, toate sporturile care presupun cadere sau ridicarea unor greutati sunt contraindicate pentru ca pot declansa nasterea prematura.
  • Poti sa inoti, sa joci tenis, sa faci jogging sau yoga.

 

La capitolul sanatate, este indicat ca orice intrebare pe care o ai sa o discuti cu un specialist.

Este contraindicat consumul de medicamente, mai ales antibiotice, antidepresive etc.

Se recomanda evitarea tratamentelor de orice forma ca si interventiile chirurgicale.

 

Legat de frumusete, poti sa iti continui sedintele de cosmetica fara riscuri.
  • Epilatul inghinal e bine sa fie facut insa cu mai multa blandete iar tratamentele cosmetice sunt recomandate a fi facute pe baza de plante.
  • Sunt contraindicate tratamentele cu Botox, peelingul deoarece exista riscul aparitiei unor infectii care necesita tratament medicamentuos, ca si efectuarea tatuajelor sau a gaurilor in urechi, in aceasta perioada.
  • Evita baile calde pentru ca declanseaza nasterea chiar daca sunt reconfortante, si uleiurile pe care le folosesti pentru a infrumuseteaza pielea.
  • Ocoleste pantofii cu toc mai ales daca nu esti obisnuita cu ei pentru ca exista pericolul sa apara varice si sa ti se umfle picioarele.

 

In privinta sexualitatii, medicii considera ca orice gravida poate avea o viata normala pe tot parcursul sarcinii daca doctorul a constatat ca totul este in regula.
  • Nu este indicat insa cunilinngus pentru ca exista pericolul de embolie gazoasa
  • Nu e indicat sexul anal din cauza riscului de a declansa hemoroizi 
  • Utilizarea lubrifiantilor vaginali nu este recomandata.

 

 
Somnul pune mari probleme pentru orice gravida mai ales in ultimul trimestru de sarcina.
  • Se recomanda cat mai multa odihna dar pozitiile indicate sunt cele pe o parte, nu pe burta sau pe spate pentru ca poate fi afectat fatul, pentru primul caz, sau nu este permisa asigurarea unei circulatii normale a sangelui pentru cel de-al doilea.
  • Nu ai voi sa iei somnifere dar poti sa bei ceaiuri calmante de plante (musetel).

 

Calatoriile nu sunt contraindicate cu conditia ca in ultimul trimestru de sarcina sa nu te avanti in zone in care daca ti se declanseaza nasterea sa nu ai nici o unitate medicala.
In astfel de cazuri se poate pune problema calatoriei cu avionul care de obicei nu e contraindicata dar e bine sa fie facuta dupa ce ai vorbit in prealabil cu medicul tau.
Mai poate sa apara si problema vaccinarii in anumite tari si in astfel de cazuri discutia de poate complica deoarece la acest capitol, oamenii de stiinta nu au ajuns la o concluzie unanima.
 
 
Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste munca pe care o desfasori sau activitatile casnice, ideal este sa ai o viata activ a in continuare dac care sa nu implice eforturi fizice sau contactul cu substante toxice.
 
 
Sfat: Nu te lua dupa cei care iti spun sa nu mai pui atat de multe intrebari. Daca tu simti ca ceva din atitudinea ta zilnica ar putea sa ridice un semn de intrebare, incearca sa afli un raspuns cat mai sigur. Cel mai bine ar fi, ca imediat dupa ce afli ca ai ramas insarcinata sa iti faci singura o lista a neclaritatilor. Ca sa o intocmesti, in primul rand o imparti pe domeni. In felul acesta iti va fi mult mai usor sa identifici acele intrebari care chiar pot fi importante pentru sanatatea copilului tau. Sau iti va fi mai usor pe parcurs sa verifici daca te-ai informat sau nu asupra unei anumite probleme.
 
Atentie: Daca in privinta neclaritatilor legate de cosmetica, sport sau mancare situatia nu este chiar atat de complicata si poti apela la sfatul unei prietene, cel al mamei sau soacrei, sau poti cauta raspunsurile intr-o carte sau revista, in ceea ce priveste partea medicala, solutia nu mai este valabila.
Apeleaza la sfatul medicului tau specialist indiferent cat de hilara ti se pare intrebarea pe care vrei sa i-o pui.
 
 
 
 
 

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
daniela
| daniela a răspuns:

Ca viata ii se va schimba in totalitate, iar copilul va devi centruL vietii ei.

| c0rn3l1uss a răspuns:

Daca e baiat sau fatabig grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De ce ma doare spatele si burta in partea dreapta?