Du-te la ortopedie sa ti-l puna la loc. In general umarul cu adevarat dislocat doare ca naiba, deci s-ar putea sa ai ceva minor. Dar du-te cat mai de urgenta la medic, pentru ca altfel te chinui cu el toata viata.
In primul rand trebuie pus la loc. O asistenta sau cel putin o persoana cu ceva cursuri de prim ajutor ar putea sa te ajute. Apoi trebuie imobilizat pentru a permite tesutului afectat sa se regenereze si sa folosesti gheata pentru a reduce umflatura sau pentru a o preveni.
Nu incerca sa il pui la loc pe cont propriu pentru ca poti gresi iar apoi se poate repara doar prin operatie. Cere ajutorul cuiva care stie ce face!
Un umar dislocat iti va crea probleme toata viata (iti spune eu ca si al meu este la fel - bulit la sala), ce poti sa faci este sa fi atent cand stai in pat pe partea respectiva, sa incerci sa il menajezi cat de cat si nu o sa ai probleme, daca este totusi dislocat de curand, este mai bine sa mergi la spital sa faci o radiografie sa vezi exact ce este acolo, poate til pune in ghips cateva saptamana(3 la numar) si cu o perioada de recuperare nu o sa mai probleme... bafta in continuare si ai grija cu el
Poti ruga o persoana sa te traga de brat pana isi revine vorbesc din propria experienta
l-am dislocat si pe al meu de 2-3 ori.sau te poti lungi undeva si mana sa stea dreapta si o sa-ti revii
Umarul dislocat se pune cel mai usor la loc in felul urmator: daca ai la indemana un scaun cu spatar, te asezi pe scaun, cu spatarul in dreptul umarului dislocat, iar subtioara o asezi chiar pe spatarul scaunului. Relaxezi umarul dislocat pe cat posibil, iar cu mana cealalta, palmezi umarul pana reusesti sa-l introduci inapoi in articulatie. Dar cel mai bine te duci la cel mai apropiat spital, la garda si le propui aceasta varianta. Iti va pune in ghips atat mana, cat si umarul timp de 2 saptamani, lucru nu tocmai placut. Ulterior va trebui sa-ti menajezi acel umar toata viata, fara miscari bruste. in cazul unui sport, se recomanda o incalzire temeinica a bratelor.
VulpeaDinUmbra întreabă: