Bolile numite generic hipo/avitaminoze. Lipsa fiecarei vitamine genereaza un anumit tip de boala. De exemplu lipsa vitaminei C produce scorbutul, lipsa vitaminei D produce boalile numite rahitism (la copil) sau osteomalacie (la adult), lipsa vitaminei B1 produce boala Beri-Beri, lipsa vitaminei B12 produce anemie pernicioasa, lipsa vitaminei PP (acid nicotinic) produce pelagra, lipsa vitaminei A produce hemeralopie, xeroftalmie sau xeromalacie, lipsa vitaminei E produce boli ale reproducerii (pubertate intarziata, tulburari de ciclu, sterilitate masculina sau feminina, avort spontan), lipsa de vitamina K produce boli hemoragice.
3.1. VITAMINELE
Vitaminele (lat, vita = viata si amina = acid aminat) sunt substante organice complexe, indispensabile cresterii si întretinerii organismului animal.
Organismul uman, neputându-le sintetiza (decât cu rare exceptii), îsi asigura necesarul din alimentatie.
Vitaminele au rol de biocatalizatori într-o multime de procese metabolice, grabind sau facând posibile o serie de reactii chimice.
De asemenea, ele mai constituie, direct sau indirect, enzime ale multor sisteme enzi-matice importante.
Nefiind cunoscute la început ca structura chimica, ele s-au notat alfabetic, aceste denumiri fiind pastrate si astazi, când, desi cunoscute, s-a mentinut totusi vechea clasificare, care grupeaza vitaminele dupa solubilitatea lor în:
liposolubile (solubile în grasimi);
hidrosolubile (solubile în apa).
Din grupul vitaminelor liposolubile fac parte vitaminele A, E, K, D, iar din cele hidrosolubile: Bb B2, B6, B12, C, PP, P.
Insuficienta sau lipsa vitaminelor din alimentatie da nastere la o serie de tulburari ce constituie bolile. De obicei aceste stari survin în urma unui regim pluricarentiat, în care una dintre vitamine este dominant mai deficitara.
De exemplu, în alimentatia exclusiva cu porumb care da pelagra, pe lânga vitamina PP - factor raspunzator al bolii - mai lipsesc vitaminele B2, C, D, mineralele Fe, Ca si 18418o1420s acizii aminati, lizina si triptofanul. Retinem deci ca starea de subnutritie confera carente conjugate de vitamine, proteine si minerale. De aceea este suficient, uneori, ca numai un regim alimentar complet (carne, oua, lapte, vegetale) sa înlature avitaminoza respectiva.
13.1.1. VITAMINA A (axeroftol)
Se mai numeste vitamina antixeroftalmica, sau axeroftol, sau vitamina cresterii.
Origine: are dubla origine, gasindu-se în ambele regnuri, si animal si vegetal; astfel o gasim în untura de peste, lapte, unt, galbenusul de ou, rinichi si îndeosebi ficat, dar si în morcovi (carote), rosii, spanac, ardei, varza, sfecla rosie, patrunjel, caise, dovleac etc. Cu cât alimentele vegetale sunt mai viu colorate, cu atât sunt mai bogate în vitamina A.
Constitutia chimica: vitamina A este un alcool nesaturat, care se formeaza din (3-caroten sau provitamina A, sub actiunea fermentului carotinaza.
Functii si proprietati: este rezistenta la actiunea caldurii, dar nu rezista la lumina, ultraviolete si oxigen.
Roluri: asupra cresterii organismului; asupra vazului; antiinfectios; este vitamina tegumentului si a mucoaselor (afectiuni digestive, respiratorii etc.).
BOLILE PRIN CARENŢE VITAMINICE 599
13.1.1.1. AVITAMINOZA (HIPOVITAMINOZA) A
Carenta vitaminei A da nastere unor stari patologice importante denumite hipo- sau avitaminoze A.
Etiopatogenie: un aport alimentar sarac în vitamina A, ca si suferintele hepato-pancreatice si intestinele pot duce la fenomene de carenta.
Semne:
a) Oculare - hemeralopia, scaderea acuitatii vizuale.
- Xeroftalmia: inflamatia corneei si a pleoapelor, care poate duce la orbire, de unde si denumirea de vitamina antixeroftalmica (xeros = uscat: ophtalmas = ochi).
- Keratomalacia: distrugerea corneei la sugari, ce ar duce la orbire.
b) Cutanate si mucoase -xerodermia (uscarea pielii) si keratinizarea pielii, colorarea pielii în regiunile palmara si plantara în galben-canar; modificari ale fanerelor (par friabil, unghii cu striatii etc.).
c) Digestive - inapetenta si diaree.
Tratament si profilaxie: tulburarile de mai sus sunt reversibile, afara de cazul leziunilor grave de cornee.
Se vor da alimente cu continut bogat în vitamina A si preparate de vitamina A (draje-uri, picaturi sau injectii intramusculare 50 000 - 100 000 u.i.). Când carenta nu este exogena, se va trata afectiunea hepatica sau pancreatica, care împiedica absorbtia intestinala a grasimilor - si deci si a vitaminei A. în cazul unei supradozari (manifestata la bolnav prin anorexie, cefalee, artralgii etc.), se suspenda administrarea vitaminei A.
Profilaxie. Cantitatea de vitamina A necesara în 24 de ore este de 5 000 - 8 000 u.i. Copii au nevoie de o cantitate mai mare, mai ales iarna.
13.1.2. VITAMINA D (calciferol)
Se mai numeste si calciferol sau vitamina antirahitica - dar în realitate este vorba de un grup de vitamine D (Db D2, D3, D4).
Originea: este o vitamina de origine îndeosebi animala care se gaseste în untura de peste, lapte, unt, galbenusul de ou, în drojdia de bere în cantitati mari. Forma sub care se gaseste în natura, în ambele regnuri, este de provitamina. Provitaminele care sunt chimic steroli se transforma în vitamina D prin activare. Este singura vitamina, alaturi de B]2 si K, ce poate fi sintetizata de organism. Ergosterolul din piele, sub actiunea razelor ultraviolete solare sau artificiale este transformat în vitamina D2. De aceea, în sezonul de iarna se recomanda profilactic copiilor mult soare si vitamina D2. Compozitia chimica este cea a sterolilor.
Functie: vitamina D are rol important în metabolismul calciului si al fosforului. Importanta ei este considerabila în procesul de osificare a întregului sistem osos, de unde rolul ei la copii în prevenirea rahitismului.
13.1.2.1. CARENŢA DE VITAMINĂ D - RAHITISMUL
■
Rahitismul este o boala care apare la copii.
Etiopatogenie, este vorba de o lipsa a vitaminei D sau a calciului si fosforului. Rahitismul este primitiv, când este vorba de un aport exogen insuficient, sau secundar, datorita unor tulburari digestive cronice, care produc dereglari importante în metabolismul Ph si Ca (hipofosfatemie si hipocalcemie). Din aceasta cauza calciul nu se va mai depune la nivelul oaselor, întârziindu-se deci osificarea; oasele vor ramâne moi.
600 MANUAL DE MEDICINĂ INTERNĂ
Simptomatologie: clinic sunt trei perioade în evolutia rahitismului, si anume:
a) Perioada primara, caracterizata prin tulburari digestive care apar la etatea de 1 - 2 ani (diaree, varsaturi, întârzierea aparitiei dintilor).
b) Perioada a doua este cea mai caracteristica, dar si cea mai severa. Apar deformatii osoase, fontanelele ramân deschise, capul este mare, cu oasele frontale marite; apar ma-taniile condro-costale, sternul "în carena", iar coloana vertebrala poate prezenta deviatii fie în sens posterior, numite cifoza, fie în sens lateral, numite scolioze. Alteori aceste deviatii se realizeaza împreuna, antrenând si toracele, care devine asimetric, constituind toracele cifo-scoliotic. Tulburarile digestive pot persista, abdomenul este mare latit, "batracian", cu hepato-splenomegalie. Copilul nu se poate dezvolta. Aceste deformari osoase, în cazul în care sa-u constituit, ramân definitive - copiii ramân schilozi.
c) Perioada de remisiune sau casexie si exitus printr-o infectie intercurenta (pneumopatie acuta, tuberculoza etc.).
Tratamentul este profilactic si curativ.
Profilaxia costa din: expunerea la soare a copilului (helioterapia) si alimentatie bogata în vitamina D - untul, laptele, galbenusul de ou, ficatul sa nu lipseasca din hrana copilului, iar iarna se va administra si vitamina D2 forte injectabila.
Curativ: se administreaza o alimentatie bogata în vitamina D2 si cât mai variata, se da copilului vitamina D2 si se aplica un tratament cu ultraviolete naturale sau artificiale (15 -20 de sedinte, în mai multe serii).
13.1.2.2. OSTEOPATIA DE CARENŢĂ
Etiopatogenie: apare în aceleasi conditii de alimentatie, ca si rahitismul. Intereseaza toate vârstele - copiii (unde fenomenele sunt de tip rahitiform) si adultii, în special femeile, la care se produc decalcifieri la nivelul oaselor, fie de tip osteoporotic (coloana vertebrala), fie de tip osteomalacic (coloana vertebrala), fie de tip osteomalacic (bazin), tulburari explicate patogenetic prin dereglarile în metabolismul Ca si Ph datorite lipsei vit. D.
Simptomatologie: la copii, cresterea este încetinita, apar atrofii musculare si mersul este clatinat (mers de rata). La adulti apar durerile osoase si articulare.
Examenul radiologie (care evidentiaza decalcifierea) completeaza simptomatologia si lamureste diagnosticul.
Evolutie-Complicatii: evolutia este lenta si progresiva. Deformarile rahisului (cifoza, scolioza) si fracturile spontane pot complica boala.
Tratament: dietetic (alimentatie bogata în Ca, Ph, vit. D); fizioterapie (U.V. naturale sau artificiale, balneoterapie, electroterapie); tratament medicamentos (vit. D, injectabila, 600 000 u.i. la o luna).
Profilaxia se refera la o alimentatie echilibrata si la tratamentul afectiunii digestive care împiedica absorbtia de vit. D.
13.1.2.3. TETANIA SAU SPASMOFILIA
Tetania sau spasmofilia este caracterizata, pe lânga hipocalcemie si hipofosfatemie, si prin dereglari endocrine paratiroidiene. Boala va fi descrisa la capitolul discriniilor. Calciul sanguin, de la 9 - 11 mg% - cât este normal - scade. Bolnavii fac accesul sau criza de tetanie, caracterizata patogenetic printr-o excitabilitate neuro-musculara crescuta. Clinic, aceasta se traduce printr-o contractura a muschilor, realizând "mâna de mamos" (semnul Trousseau) - semn patognomonic - sau spasm pe musculatura digestiva, respiratorie (când se produc sufocatii) si o stare de iritabilitate nervoasa deosebita. Calciul adminis-
BOLILE PRIN CARENŢE VITAMINICE 601
trat intravenos (bromura de calciu sau clorura de calciu) remite criza, ramânând ca ulterior sa se trateze tetania latenta (vezi capitolul "Boli endocrine").
13.1.3. VITAMINA E (tocoferol)
Origine: numita si tocoferol sau vitamina antisterila, este de origine mixta - vegetala si animala. Se gaseste îndeosebi în graminee (cereale, telina, maces, andive, varza, fasole, mazare, salata, spanac, mere, seminte de mar), uleiuri vegetale, ca si în lapte, brânzeturi, oua carne, unt.
Proprietati: Rezista la temperaturi mari (200°); are o rezistenta mai scazuta la ultraviolete si oxigen; este distrusa de grasimile râncede. Ea are proprietati antioxidante si de protectie fata de vitaminele A si D. Are rol în metabolismul lipidelor, glucidelor si proteinelor (în sinteza hormonilor hipofizei anterioare), în metabolismul mineral si al apei (edemele cronice). Rolul sau cel mai important este în mentinerea troficitatii aparatului germinativ. Carenta de vitamina E la barbat este mai grava, alterând ireversibil functia de reproducere. La femeie, compromite sarcina si evolutia ei prin moartea fatului, de unde si numele de vitamina fertilitatii sau antisterila. Mai mentionam rolul sau antiinfectios (în neuroviroze) si antiscleros (scleroze pulmonare, Dupuytren etc.), ca si rolul sau în combaterea distrofiilor musculare si osoase. în comert se prezinta sub forma de fiole sau de drajeuri.
13.1.3.1. CARENŢA DE VITAMINA E
Etiologie: carenta apare când alimentatia este dominata de produse fainoase rafinate, sau în insuficientele hepato-pancreatice, care împiedica utilizarea vit. E.
Patogenie: nidatia oului fecundat nu se poate face fara vit. E. indispensabila proliferarii endometmlui. Astfel se explica sterilitatea ca si avortul spontan. De asemenea, moartea embrionului mai este determinata si de produsii toxici rezultati din viciul în metabolismul lipidelor - datorita lipsei vit. E.
Simptomatologie: semnele sunt variate - la fete pubertatea este întârziata iar la femei apar tulburari în ciclu (dismenoree, polimenoree etc.); sterilitatea este aproape certa atât la barbat, cât si la femeie, iar avortul spontan apare în primele trei luni.
Diagnosticul este foarte dificil, anamneza fiind de extrema importanta.
Evolutie-Prognostic: evolutia este severa si prognosticul rezervat în formele când carenta este marcata.
Tratament-Profilaxie: o alimentatie bogata în vit. E (pâine neagra, laptuci, oua, lapte etc.), ca si administrarea de vit. E. în drajeuri sau infectii intramusculare constituie si tratamentul, si profilaxia bolii.
13.1.4. VITAMINA K
Origine: se gaseste în produse vegetale, ca urzici, varza, rosii, conopida, morcov, cartofi, unele bacterii, cât si în ficat. Se cunosc doua vitamine K (K1; K2)sintetic, a fost preparata vitamina K3. în organism este sintetizata de flora microbiana intestinala.
Proprietati: vitamina K rezultata la nivelul intestinului si ajunsa la ficat contribuie la sinteza protrombinei - factor important în procesul de coagulare. în stare normala nu poate exista avitaminoza K, dat fiind sinteza ei de catre flora bacteriana intestinala imi-lotica si proteolitica.
602 MANUAL DE MEDICINĂ INTERNĂ
13.1.4.1. CARENŢA DE VITAMINĂ K
'Etiopatogenie: carenta de vit. K o întâlnim: când flora microbiana intestinala este sterilizata prin folosirea de antibiotice cu spectru larg de actiune si timp îndelungat; în cazuri de leziuni hepatobiliare si intestinale; la nou-nascut, când lipseste flora microbiana intestinala. în toate aceste cazuri, va scadea protrombina - datorita lipsei vit. K. sau tulburarilor de resorbtie generate de sarurile biliare - si se va produce sindromul hemoragie.
Simptomatologie: carenta de vit. K. se traduce clinic prin aparitia hemoragiilor - fie externe (epistaxix, hematoame etc.), fie interne (melene, hematemeze, hematurii etc.).
Evolutie-Complicatii: evolutia este progresiva si poate fi agravata de complicatiile he-moragice - în cazurile de leziuni hepatice severe. Altfel, carenta are un prognostic favorabil.
Tratament-Profilaxie: se administreaza ceea ce lipseste organismului - vit. K. - în injectii intramusculare, una sau mai multe fiole pe zi. Profilactice - atentie la administrarea antibioticelor, la care se asociaza vit. B complex, iaurt, pentru a se evita inhibarea florei microbiene intestinale.
13.1.5. VITAMINA B1 (aneurina, tiamina)
Se mai numeste antinevritica, dupa rolul ei, sau anti-beriberica, dupa boala beri-beri, care survine în cazul lipsei vit. Bb din organism.
Origine si rol: se gaseste în vegetale, cele mai bogate surse fiind drojdia de bere, coaja cerealelor (orezul), târâtele; de asemenea, se mai gaseste în carne, ficat, rinichi, oua. Cu o compozitie chimica complexa (este singura vitamina cunoscuta ce contine sulf), ea are un important rol în metabolism (glucide, lipide, proteine si apa). Este diuretica, lipsa ei dând cunoscutul edem din beri-beri, ce poate merge pâna la anasarca. De asemenea, are rol important în functia sistemelor nervos, muscular si a cordului, lipsa ei din organism dând nastere avitaminozei Bb numita si boala beri-beri.
13.1.5.1. BERI-BERI SAU AVITAMINOZA Bx
Etiologie: este cunoscuta din timpuri foarte vechi, si a aparut mai înainte la popoarele mari consumatoare de orez decorticat din Extremul Orient, Africa etc.; de asemenea, la alcoolici, diabetici, în unele boli infectioase, la subnutriti etc.
Simptomatologie: boala se manifesta prin 3 feluri de tulburari: nervoase, cardio-vas-culare si edeme.
Nervoase - interesând îndeosebi sistemul nervos periferic si dând polinevritele (dureri în extremitati, paralizai, cu abolirea reflexelor osteotendinoase, atrofii musculare etc.).
Cardiace - dispnee, cord mare, insuficienta cardiaca (neinfluentata de digitala).
Metabolice - edemele maleolare, care se întind pâna la generalizare dând anasarca.
Digestive - anorexie, greata, voma, constipatie.
Evolutie-Complicatii: evolutia este severa daca nu se combate carenta. Ea poate fi agravata prin complicatii + infectii diferite, insuficienta cardiaca, ocluzii intestinale (ileus dinamic).
Tratament: a) Curativ - alimentatie completa (drojdie-de-bere, pâine integrala, carne, oua etc. si mai putine glucide); vit. Bb 20 - 50 - 100 mg/zi injectabila; tratament fizical, electroterapie, bai galvanice, faradice pentru nevrite, polinevrite etc.
b) Profilactic - alimentatie completa cu continut în vit. Bt (drojdie-de-bere, faina integrala de grâu etc.).
BOLILE PRIN CARENŢE VITAMINICE 603
13.1.6. VITAMINA B2 (lactoflavina, riboflavina)
Origine si constitutie: numita si vitamina de crestere, are o raspândire mare în ambele regnuri - animal si vegetal. Este ubicuitara, gasindu-se în pâinea alba, mazare, fasolea, verde, spanac, salata, rosii, lapte, carne, oua. Cu o compozitie chimica complexa (contine un glucid numit riboza), este de culoare galbena, face parte din grupul pigmentilor numiti flavine si este distrusa de ultraviolete.
Proprietati: riboflavina este un constituent celular, jucând un rol extrem d# important în procesele de crestere si respiratie celulara, datorita faptului ca intra în componenta fermentului respirator galben Warburg. Mai are rol metabolic (lipide, proteine, glucide -scade glicemia la diabetici). Paricipa la procesele de oxidare si fosforilare.
13.1.6.1. AVITAMINOZA B2 (ariboflavinoza)
Etiopatogenie: carenta apare datorita unui aport insuficient sau tulburari digestive (leziuni hepatice, pancretice), iar tulburarile în procesele de oxidare si fosforilare explica fenomenele morbide caracteristice.
Simptomatologie: aspectul clinic al acestei carente vitaminice este caracterizat printr-o serie de semne, dintre care mai importante sunt:
Semne oculare: opacitatile corneei sunt cele mai grave: apoi irite, ambliopii. Orbirea la stralucirea extraordinara a zapezii la înaltimi mari s-ar datora distrugerii de catre razele ultraviolete a riboflavinei (accidente survenite la alpinisti la foarte mari ascensiuni -Himalaya).
Semne cutanate si mucoase: dermatita, stomatita, ca si cheilita angulara (fisuri la comisurile labiale) sunt caracteristice: parul devine friabil si se albeste.
Semne nervoase si sanguine: apatie, facies de Parkinson, ataxie, dismetrie, kinezii, nistagmus, anemie.
Evolutie-Complicatii: evolutia este progresiva, daca persista carenta si leziunile digestive. Complicatiile redutabile sunt cataracta si irita.
Tratament: boala este rara. Este grava numai datorita opacitatii corneene. O alimentatie echilibrata (mai putine conserve) previne boala, iar vit. B2 riboflavina, 40 - 50 mg per os sau în injectii intramusculare (fiole de 5 mg sau 10 mg), ca si ingestia de drojdie-de-bere vindeca avitaminoza.
13.1.7. VITAMINA B12 (cobalamina)
Se mai numeste cobalamina, pentru ca este singura vitamina ce contine în molecula sa un metal, un atom de cobalt.
Origine si rol: a fost izolata din ficat; se mai gaseste în splina si carne, drojdie-de-bere, pâinea neagra etc; are o frumoasa culoare rosie.
Aceasta vitamina joaca un importat rol metabolic - proteic si lipidic. Participa la sinteza unor acizi aminati esentiali - metionina si colina -, metionina formând cistina; iar prin metionina si colina, are rol în metabolismul lipidelor, evitând infiltrarea sau încarcarea grasa a ficatului - actiune lipotropa; un alt rol îi revine în hematopoieza, de unde indicatia sa în tratamentul anemiilor.
13.1.7.1. CARENŢA DE VITAMINA B12
Etiopatogenie: carenta de vit. Bi2 poate fi primitiva - printr-un aport alimentar exogen insuficient (factorul extrinsec) - sau secundara - din cauza lipsei enzimei gastrice (factorul
604 MANUAL DE MEDICINĂ INTERNĂ
intrinsec) sau prin inhibarea de catre antibiotice a florei microbiene intestinale. Patogenic, deficienta în absorbtia vit. B12, ca si în utilizarea ei este explicata prin absenta factorului intrinsec în urma unei suferinte gastrice (gastrita cronica, ulcer, stomac operat etc.).
Simptomatologie: semnele importante sunt: digestive (inapetenta, greata, diaree); sanguine (anemie hipercroma, megaloblastoza si megalocitoza, leucopenie, neutropenie si trombopenie); generale (astenie, ameteli).
Diagnosticul se face pe baza semnelor clinice si a tabloului hematologic - sindromul Biermer (vezi capitolul "Anemii").
Evolutie-Prognostic: evolutia este favorabila daca diagnosticul este precoce, dar poate fi grava si chiar ireversibila în formele avansate de boala.
Tratament: alimentatia bolnavului bogata în protide, fier, vitamine este tratamentul esential. Tratamentul medicamentos consta în administrarea de vit. BJ2 intramuscular (fiole continând 50y si 1 OOOy), extracte hepatice, preparate cu acid clorhidric si pepsina pentru mucoasa gastrica (acidopeps - 3 tablete/zi la mese); în cazuri grave, perfuzii în sânge.
Profilaxie: un aport alimentar exogen complex, format în special din carne, ficat, rinichi, muschi, ca si tratarea afectiunilor gastrice cronice previn suferinta.
13.1.8. VITAMINA M (acidul folie)
■
Acidul folie - este format din acizii glutamic si paraaminobenzoic, legati de pteridina - un pigment galben, pe care îl gasim în aripile fluturilor si în toate alimentele, dar mai mult în ficat, muschi si drojdia de bere, spanac.
Proprietati: si el are rol în metabolism, participând la sinteza histaminei, metioninei si colinei, ca si a acidului ribonucleic, de unde si rolul sau plastic în crestere. De asemenea, stimuleaza eritropoieza si leucopoieza (îndeosebi granulocitele), de unde si indicatia sa în anemii si leucopenii (agranulocitoze).
13.1.8.1. CARENŢA DE VITAMINA M
Etiopatogenie: o alimentatie saraca în acid folie, si unele afectiuni digestive gastroin-testinale sau hepato-pancreatice pot explica aparitia bolii. Acidul folie este vitamina eri-tropoietica si granulopoietica.
Simptomatologie: leucopenia cu granuloponie, trombocitopenia, si anemia sunt semnele caracteristice.
Evolutie-Complicatii: evolutia este progresiva, daca nu se înlatura factorii etiologici. Granulopenia ce poate duce la agranulocitoza poate agrava boala si prin expunerea organismului la o serie de infectii secundare intercurente.
Tratament-Profilaxie: dietoterapia este indicata în primul rând; ea cuprinde o ratie alimentara bogata în verdeturi, ficat, muschi, drojdie-de-bere 60 - 90 g/zi etc. Medicamentos, se da oral sau parenteral acid folie 20 g/zi, doza e atac, si apoi, doza de întretinere 5 mg/zi. Profilactic, se recomanda alimentatia echilibrata si completa bogata în verdeturi si carne.
13.1.9. VITAMINA C (acidul ascorbic)
Origine: numita si antiscorbutica, dupa rolul sau, este universal raspândita în ambele regnuri - vegetal si animal. Sursa cea mai bogata o dau vegetalele proaspete: citrice,
BOLILE PRIN CARENŢE VITAMINICE 605
fructe, ardei verde, maces, patrunjel, marar, varza, rosii etc. De asemenea, o gasim în ficat, rinichi, creier, lapte etc.
Proprietati: este foarte sensibila la caldura, fierberea distrugând-o de asemenea, conservarea prin uscare. Are numeroase roluri: antihemoragic, antianemic, antiinfectios. Este un trasportor de hidrogen, deci participa la procesele de oxidoreducere. Este indispensabila la formarea colagenului si tesutului osos. Combate permeabilitatea si fragilitatea capilara si participa la formarea anticorpilor.
13.1.9.1. AVITAMINOZA C (scorbutul)
Etiologie: numita cândva si "boala marinarilor", întrucât acestia se hraneau îndeosebi cu alimente conservate, aceasta carenta mai poate aparea si în anumite stari fiziologice (sarcina, alaptare) sau patologice (boli infectioase), când necesitatea de vit. C este mult crescuta.
Patogenie: hemoragiile se datoresc fragilitatii si cresterii permeabilitatii capilare. Se adauga si factorul trombopenic, iar scaderea proceselor de oxidare determina tulburari cardio-vasculare si încetarea cresterii. In fine, carenta de vit. C scade anticorpii si deci reduce capacitatea de aparare a organismului.
Simptomatologie: sunt doua categorii de semne mai importante: hemoragice si generale.
Semnele hemoragice: gingivita hemoragica este caracteristica. Durerile cu tumefactii, ca si gingivoragiile ce pot duce la necroze si caderea dintilor, fac alimentatia aproape imposibila.
Hemoragiile cutanate (echimoze, purpure, hematoame), ca si alte hemoragii (epista-xis, hematurie, metroragii, enteroragii) agraveaza boala.
Semnele generale: se traduc printr-o stare de astenie profunda, anorexie, stare sub-febrila, anemie, sonmolenta, tahicardie si scaderea T.A.
Examenele de laborator ne arata o anemie cu trombocitopenie. Sângerarea si coagularea sunt normale, desi "semnul garoului" (Rumpel-Leede) este precoce si prezent în peste 90% cazuri.
Diagnosticul nu este greu. Anamneza ca si fenomenele hemoragipare si cele generale sunt foarte importante.
Evolutie: hipovitaminozele sunt reversibile. Formele de avitaminoze netratate pot fi letale, prin complicatiile hemoragice (hemoragii cerebrale, pericardice) sau infectiile intercurente.
Tratament: a) Curativ - alimentatie cu fructe (citrice si vegetale proaspete si administrare de vit. Cper os sau în injectii (100 - 1 000 mg/zi).
b) Profilactic: - administrare de vit. C. tablete la marinari, sau în stari deficiente fiziologic, sau în cursul bolilor infectioase, ca si o alimentatie adecvata.
■ ■
13.1.10. VITAMSNA PP (acidul nicotinic)
■
Numele îi vine de la rolul sau pelagro-preventiv. Se mai cheama si vitamina anti-pelagroasa.
Origine: chimic, este amida acidului nicotinic. Se gaseste raspândita în lumea vegetala si animala: drojdie-de-bere, ciuperci, fasole, linte, rinichi, grâu, orez, citrice, struguri, etc., ca si în lapte, carne, ficat, creier, rinichi, peste etc.
Lipsa în principal a vit. PP da nastere bolii numite pelagra.
606 MANUAL DE MEDICINĂ INTERNĂ
13.1.10.1. PELAGRA
Denumirea vine de la cuvântul vechi pellagra - piele aspra. Boala a fost semnalata aproape în toata lumea: Europa, Asia, Africa, Australia, America. în tara nostra, în trecut era endemica; astazi este pe cale de disparitie.
Etiopatogenie: boala este considerata astazi: ca un sindrom pluricarential, fiind incriminata în principal carenta acidului nicotinic, a complexului B si a proteinelor cu valoare mare nutritiva (triptofanul).
Lipsa acestor factori duce la un dismetabolism complet. Se stie ca boala apare rnai ales în mediul rural, la populatia cu un standard de viata mai redus si mare consumatoare de porumb. Dar pelagra apare si la alte popoare care nu folosesc porumbul în alimentatie (ex. chinezii), dar care au un regim mai sarac în substante proteice. Aceste regimuri pelagroase, nu contin acizii aminati indispensabili organismului - triptofanul. De asemenea porumbul contine un aminoacid cu valoare nutritiva scazuta - zeina - si extrem de putin triptofan.
Or, triptofanul, sub actiunile florei microbiene intestinale, se transforma în acid nicotinic, care în acest fel apare ca cel mai important factor antipelagrogen.
Simptomatologie: clinic, deosebim doua forme de pelagra - primitiva si secundara.
Forma primitiva apare îndeosebi la populatia din mediul rural si în general la subnutriti sau denutriti (lagare, închisori).
Forma secundara este determinata de o serie de alti factori: boli digestive cronice (enterite, rezectie de stomac, hepatite cronice etc.) alcoolism, eforturi fizice, intense, alte boli infectioase, unde se administreaza antibiotice, ca si cu ocazia administrarii antivita-minelor (Hidrazida).
Ca semne, pelagra se traduce prin triada simptomatica, fiind boala celor 3 "D", adica: dermatita; diareea; dementa. Cu alte cuvinte, semnele cele mai importante sunt: cutanate, digestive si nervoase, la care se adauga semne sanguine, cardio-vasculare si endocrine (T.A., scazuta, distiroidii, amenoree etc.).
Semne cutanate: eritemul pelagros are o valoare patognomonica, fiind poate semnul cel mai caracteristic. Este valoros, fiindca este si precoce. Apare primavara - "eritemul de primavara" - pe suprafetele expuse la soare, simetric, pe mâini, picioare, gât. Eritemul se va descuama si apoi pigmenta.
Semne digestive: cel mai important prin constanta sa este diarea (2-10 scaune/zi), la care se adauga colici, stomatite, glosita etc.
Semne nervoase: acestea sunt fie neurologice - pareze, paralizii spastice, polinevrite etc. - fie psihice - mai usoare, sub forma sindromului astenodepresiv - anxios, sau mai grave, sub forma psihozelor cu delir, halucinatii, agitatie, confuzie mintala - este instalarea dementei pelagroase.
Triada simptomatica descrisa mai sus caracterizeaza atacul acut al pelagrei.
Semne sanguine: anemie hipercroma sau hipocroma (scade Fe).
Stadiul dintre atacuri, adica pelagra cronica, se manifesta prin tulburari nevrotice, digestive si anemice. Retinem ca anemia este prezenta la pelagrosi.
Evolutie-Complicatii: pelagra cunoaste o evolutie în accese, care nu sunt însa obligatorii. Ele pot absenta, fiind înlocuite cu tulburari digestive si nervoase, ce dau bolii caracterul cronic. Stadiul cronic, netratat, devine ireversibil, terminându-se cu dementa. în aceasta situatie, bolnavii termina prin suicid, sau printr-o complicatie intercurenta, ori datorita unui atac acut (ex.: "tifosul pelagros" - stare grava cu aspect tific).
Tratament: a) Profilactic: se recomanda un regim alimentar echilibrat, cu alimente protectoare (lapte, oua, carne, vegetale), evitarea subnutritiei îndelungate (posturi etc.) si a alcoolismului (mare consumator de vit. B), ca si tratarea afectiunilor digestive cronice.
BOLILE PRIN CARENŢE VITAMINICE 607
b) Curativ: se instituie alimentatia completa de 3 000 - 4 000 calorii/zi, interzicându-se malaiul, alcoolul si leguminoasele (fasole, mazare, linte).
Tratamentul medicamentos consta în administrarea acidului nicotinic sau nicotina-midei (250 - 500 mg per os) sau de vit. PP injectabila; de asemenea, vitamine din grupul B: B], B2, B6, Bl2, acid folie, vit. C, drojdie-de-bere, extracte hepatice, fier. Se pot face, în cazurile severe, perfuzii cu plasma, sânge si electroliti (glucoza) sau acizi aminati.
13.1.11. VITAMINA P (rutinul)
Vitamina p face parte din grupul flavonelor, colorate în galben. Se gaseste în vegetale, fructe, ceai si îndeosebi în coaja alba a citricelor - de unde si denumirea de citrin -, ca si în struguri, prune, frunze verzi.
13.1.11.1. CARENŢA DE VITAMINĂ P
Etiopatogenie: carenta acestei vitamine creste permeabilitatea vasculara de unde aparitia hemoragiilor cutanate - purpura; de aici, si numele de vitamina peretilor vasculari. Aceste tulburari de permeabilitate capilara se datoresc scaderii tonusului vaselor capilare.
Simptomatologie: tulburarile de permeabilitate sunt caracterizate prin aparitia spontana sau dupa mici traumatisme a hemoragiilor, sub forma de petesii. Hemoragiile retiniene sunt grave. Mai rar apar alte forme de hemoragii (gastroragii etc.).
Diagnosticul este mai dificil, pentru ca trebuie avute în vedere toate celelalte tulburari hemoragiee produse prin carente (scorbut, vit. E) sau origine endocrina, toxica etc.
Evolutie-Complicatii: evolutia acestei carente poate fi progresiva daca alimentatia este deficitara. Complicatiile grave sunt hemoragiile retiniene sau cele cerebrale.
Tratament: acesta este dietetic (fructe, citrice etc.) si medicamentos (tablete sau injectii cu vit. P).
Profilaxie: se recomanda o alimentatie bogata în vitamina P si C.
Mario1996 întreabă: