Un motiv pentru care avem dureri de cap sunt ochii – vedem greu dar nu realizam acest lucru. Ochii nostri devin mai obositi dupa ce lucram in fata computerului cateva ore sau daca ne petrecem mult timp citind. Incordam muschii ochiului deoarece lumina nu este de ajuns si ochii ne sunt "grei". In final, o durere de cap poate fi cauzata de inflamari intraoculare. Se simte un disconfort in jurul ochilor sau o asemanare cu migrena.
Uneori, din motive necunoscute, avem dureri de cap din cauza luminii prea intense.
Daca esti deranjata de lumina sau daca ai citit mult timp, incearca sa stingi lumina pentru o vreme si tine-ti ochii inchisi in intuneric sau pune palmele pe ochi, tinandu-i deschisi in "intunericul" creat.
Aceste dureri dispar de indata ce ne "curatam" sinusul. Pentru a distinge o durere care este datorata probabil sinuzitei, poti face testul "inclinarii". Daca atunci cand te apleci simti ceva miscandu-se in partea din fata a capului, atunci este cel mai posibil ca presupunerea ca ai o simpla raceala sa fie sinuzita si in acest caz ar trebui sa mergi la un specialist. Pentru a preveni urmatoarea criza, trebuie sa elimini sinuzita prin medicamente sau alte proceduri. O solutie simpla este apa sarata: inspira apa sarata pe nari – vei observa rezultatele.
Unii oameni scrasnesc din dinti noaptea – sunt atat de stresati incat fac acest lucru. De obicei, ei se trezesc cu dureri de cap, fara a sti cauza acestora. Multi dintre ei isi rezolva problema "accidental", cand incearca sa se relaxeze si inceteaza sa scrasneasca, fara a sti vreodata ca . au facut acest lucru.
Daca nu ti-ai masurat niciodata presiunea sangelui si deodata incepi sa ai dureri de cap, nu strica sa mergi la farmacie (nu inainte de a merge la medic insa!) pentru a lua o masura preventiva. Tensiunea mare poate crea durere vasculara in cap similara migrenei. Durerea de cap este cel putin o problema pe care ti-o poate cauza hipertensiunea. Trebuie sa o tii sub control.
Multi oameni nu asociaza stomacul gol cu durerea capului, deoarece nu simt foame. Totusi, corpul lor o simte si incepe sa dea semnale potrivit carora ar trebui sa "imbucam" ceva. Aceste dureri de cap sunt cauzate de hipoglicemie si pot fi prevenite daca mancam ceva usor la fiecare 3-4 ore.
Un grup de dureri de cap a fost descoperit a fi cauzat de o deficienta neasteptata de magneziu si vitamina C. Daca ocolesti carnea de vita, nucile, fructele avocado si bananele, atunci e posibil sa apartii acestui grup de persoane care sufera de fiecare data cand magneziul din corp este are nivel scazut. Nimeni nu are o explicatie pentru acest lucru, de vreme ce multi oameni care au lipsa de magneziu nu acuza astfel de dureri de cap. De vreme ce o durere este un lucru subiectiv, putem invata doar ca vitamina C si magneziul sunt cauzele, deci ar trebui sa consumam alimente care le contin. De vreme ce o banana poate cauza deseori dureri de cap, este bine sa incercam sa consumam magneziu si vitamina C din fructe uscate si portocale.
Daca nu dormi bine sau daca dormi prea mult (din cauza unor somnifere sau alte pastile care induc somnul), este probabil ca durerile tale de cap sa fie legate de durata nenaturala a somnului. Aceasta problema poate fi corectata usor: schimba-ti obiceiul si respecta nevoile corpului tau de a se odihni. Cand schimbarile vremii sunt cauza – nu se stie exact de ce – s-a stabilit ca atunci cand presiunea barometrului este instabila, multi oameni acuza dureri ale articulatiilor, in timp ce altii au dureri de cap. Durerile de cap nu pot fi explicate, dar si ele sunt legate tot de schimbarea vremii. Daca observi ca suferi mai mult in timpul zilelelor cu umiditate ridicata, creaza-ti o atmosfera artificiala prin incalzire. Daca, pe cealalta parte, esti deranjata de atmosfera uscata, o sursa de umiditate te poate ajuta.
Daca iei calmante de mai multe ori pe saptamana, atunci e foarte probabil sa fii deja dependenta. De aceea, organismul tau le cere. Cu alte cuvinte, la inceput luai aceste pastile pentru a-ti calma durerile, dar acum ai dureri de cap doar pentru a fi obligat sa iti iei "doza". In acest caz, daca incetezi sa mai iei calmante vei avea dureri de cap mai intense. Daca nu te opresti, corpul tau va cere o cantitate si mai mare, si in afara de dependenta psihica, vei suferi si de bine-cunoscutul efect advers al calmantelor – probleme serioase cu ficatul, rinichii si alte organe. Daca presupui ca esti in aceasta situatie, consulta cat mai repede un specialist!
Unele dureri de cap sunt cauzate la femei de contraceptive sau de schimbarile lor hormonale de doua ori pe luna – la cele doua faze ale ciclului, respectiv la ovulatie si menstruatie. Ajuta uneori reducerea cantitatii de sare pentru cateva zile, a ciocolatei si a cafelei. Daca aceste dureri apar in urma tensiunii fizice sau psihice, ar trebui reduse exercitiile care obsesc corpul sau, in al doilea caz, este posibil sa stii ca nu este nimic de facut. Singurul sfat ar fi: incearca sa reduci stresul din viata ta!
Cand sa consultam un doctor
Unele dureri de cap ar trebui sa ne ingrijoreze mai mult decat altele. Cei 2% care au dureri cauzate de organe trebuie examinati imediat. Cand, spre exemplu, o durere de cap apare din senin, fara sa ti se mai fi intamplat vreodata in viata, care te trezeste noaptea, care isi schimba frecventa, intensitatea sau tipul, si cand este insotita de simptome ca intepenire a gatului, cand continui pentru o secunda sau mai multe zile sa nu raspunzi la stimuli durerosi, atunci cu siguranta trebuie sa consulti un specialist. O durere de cap poate ascunde o tumoare pe creier (chiar daca exista si tumori care nu cauzeaza dureri), poate indica faptul ca ai un atac, un nerv rupt, sau ca probabil ai o infectie (de exemplu meningita).
Este din cauza pernei?
Pozitia necorespunzatoare a corpului in timp ce lucram sau stam intinsi poate crea probleme locate, dar nu o durere de cap difuza. La fel ca sindromul gatului, discomfortul temporar al gatului cauzeaza probleme locale. Cand acestea se „imprastie", ele merg de cele mai multe ori in jos, si niciodata in sus. De exemplu niciodata nu va urca spre cap. Din contra, se va indrepta spre maini. Deci, daca ai dureri de gat uneori, ele sunt cauzate cel mai probabil de perna si de pozitia corpului in timpul somnului.
Sfaturi practice pentru a actiona impotriva durerilor de cap
Daca te doare capul si nu poti stabili o cauza exacta sau daca stii cauza dar nu o poti evita, poti lua unele masuri practice care dau rezultate:
- Poti efectua un masaj al capului sau poti ruga pe cineva sa iti maseze spatele, ca si cum ar indrepta sangele care vine de la cap spre alte zone. Poti face acelasi lucru si prin masarea picioarelor.
- Incearca o baie fierbinte. De obicei, aburul si temperatura ajuta intregul corp sa se relaxeze, in timp ce spalarea usoara a corpului cu un burete iti maseaza corpul si tonifiaza circulatia. In acest fel, sangele si endorfinele – "dusmanii" naturali ai durerii produsi de corpul uman "alearga" mai repede.
- Durerea de cap poate scadea in intensitate daca facem o baie la cap. Capul este alinat de caldura apei si de masajul usor. Daca nu poti face acest lucru deoarece esti la birou, mergi pentru 5 minute la baie si freaca pielea capului imitand un spalat. Daca esti acasa, incearca si comprese calde.
- Alti oameni se simt mai bine daca pun cuburi de gheata pe tample.
- Fa o plimbare de 5 minute – astfel iti vei pune in miscare sangele din cap si te vei relaxa. Este relativ usor sa lupti cu stress-ul deoarece nu exista efort psihic. Te relaxezi mecanic. Fii doar atenta – nu trebui sa alergi, ci sa mergi calm – acest lucru iti va afecta mentalitatea. Si daca nu va face nici acest lucru, cel putin iti va afecta circulatia.
- Deschide un geam sau cauta aer curat si respira adanc. De vreme ce ai o durere, respiratia ta devine mai rapida si superficiala, iar cand incerci sa respiri mai usor poti simti durerea. Respiratia grea este comparabila cu ritmul dat de o plimbare, numai ca acum imiti ritmul unei respiratii sanatoase.
Pa,pa!
Incercati sa va imaginati cate tone de antinevralgice a consumat omenirea ca sa scape de durerile de cap. E timpul sa invatati si alte metode de salvare.
- Migrenele, durerile de cap trec definitiv sau se micsoreaza uneori (nu la toti), daca din meniu se scot: ciocolata, citricele, cafeaua si cascavalul. v8l9111vo75vrb
- Beti un pahar de apa fierbinte.
- Mancati 2 catei de usturoi.
- Aplicati pe frunte o frunza de varza.
- Daca va doare capul dupa un stres sau aveti migrena, puteti sa va puneti pe gat o pisica blanda, ca un guler. Blana pisicilor poseda o incarcatura electrica slaba care stimuleaza zonele active din regiunea umerilor, caldura pe care o emana corpul pisicii va relaxeaza si va linisteste, iar durerea trece. Mangaiatul pisicii cu mana intareste sistemul imunitar.
- Ungeti cu ulei de marar sau balsam vietnamez fruntea si tamplele.
- Daca durerea persista un timp mai indelungat, beti suc de cartofi proaspat facut, cu o jumatate de ora inainte de masa, cate 2 linguri timp de 3 - 4 saptamani.
- 1 lingura de patlagina (frunze uscate, faramitate) se oparesc cu apa fiarta timp de 10 -15 minute. Se bea ceaiul incet cate 1/2 pahar de 2 ori pe zi.
- Coaja proaspata de lamaie cu un strat subtire de miez o aplicam cu partea interioara pe tample timp de 1 ora.
- Puneti in urechi tampoane din vata inmuiate in suc de sfecla.
- Aplicati la tample felii de ceapa.
- Fierbeti usturoi si bob, pisati-le cu ulei vegetal. Cu unguentul acesta ungeti tamplele inainte de culcare.
- La dereglarea activitatii sistemului nervos si aparitia spasmelor vaselor sanguine ale creierului, trebuie urmata o cura de Tratament cu infuzie de cimbru. 50 g planta la 0,5 litri de apa fierbinte se lasa in termos 40 minute. Infuzia se strecoara, se imparte in 3 parti si se bea in timpul zilei. Urmati Tratamentul 7 zile, apoi faceti o pauza de 2 saptamani si repetati din nou pana cand va veti vindeca.
- Contra migrenelor: 2 linguri de pojarnita uscata se oparesc cu 1 pahar de apa, se infuzeaza in termos 15 - 20 minute, se strecoara. Separat se prepara infuzie de menta 1 lingura la 1/2 pahar de apa. Infuziile se amesteca, se adauga 4 linguri de miere, 1/2 pahar de suc de cartofi proaspat. Se bea cate 1/2 pahar de 2 ori pe zi pana la insanatosire.
-O alta reteta pentru tratarea durerilor de cap: se amesteca 2 pachete de scortisoara, 2 pachete de cuisoare (praf) si 2 linguri de zahar si se pun intr-un pahar de lapte acru. Se amesteca pana cand zaharul se dizolva. Se bea dimineata si seara timp de 7 zile.
- Daca durerea de cap este provocata de hipertonie, trebuie muiat in tuica sau in apa de colonie un tampon de vata si frecate cu el locurile unde se simte durerea.
- "Zgomotul" din cap se trateaza cu infuzie din 5 linguri de ace de conifere, 2 linguri de macese, 2 linguri de coaja de ceapa la 1 litru de apa. Se fierb 3 minute si se infuzeaza 3 ore. Se bea cate 1/2 pahar de 3 ori pe zi.
- in caz de dureri acute de cap este suficient sa frecati foarte energic urechile cu palma. Aceasta ajuta si contra durerilor de dinti.
- Deseori durerile de cap in zona tamplelor apar din cauza incaltarilor prea stramte. Zonele reflexogene ale tamplelor se afla pe partea interioara a degetelor mari de la picioare, unde ele se lipesc cu degetele urmatoare. Pentru ca durerea sa treaca, puneti picior peste picior si masati usor aceasta zona, treptat incepeti sa masati mai puternic. Peste 5-7 minute durerea va scadea, iar peste 15-20 minute ea va disparea complet.
- Daca aveti dureri de cap cronice, luati seminte de ceapa si macinati-le in rasnita de cafea, amestecati: 20 g de pulbere cu 200 ml otet de vin, si lasati amestecul la macerat 2 - 3 zile (se amesteca periodic). Se pastreaza la rece si intuneric. Picurati in nas cand aveti dureri.
- Pe frunte si pe tample se aplica cate o felie de lamaie si se tine pana se inroseste pielea de dedesubt ele.
- inainte de culcare, langa pat, se pune o farfurie cu apa fierbinte in care plutesc 8 - 10 flori de crizantema. Este si mai bine daca se consuma si o portocala.
- Sub perna se pune un saculet umplut cu urmatoarele plante uscate: cimbru, pelin, muscata, hamei si menta.
- Daca durerile sunt provocate de hipertensiune arteriala sau intracraniana, cea mai rapida metoda este introducerea mainilor si picioarelor in apa fierbinte timp de 5 - 6 minute. E bine ca in acest timp sa consumati o lingura de miere de albine, dulceata, zahar sau o ciocolata mica. - Ca sa scapati de o durere de cap intr-un minut, procedati in felul urmator: va asezati pe un scaun cu palmele in sus, una peste alta, stanga deasupra celei drepte. Se aplica palmele astfel aranjate, pe frunte si in continuare, apasand, cu o miscare lenta, se duc pana la ceafa si gat, unde mainile se desfac, se deplaseaza pe umeri si apoi se duc in jos. Se repeta procedeul de trei ori; procedeul nu va da rezultate in cazul durerilor de cap ce apar dupa betie.
- Dimineata pe nemancate, se fierbe un pahar de lapte, se amesteca cu un ou crud proaspat si se bea fierbinte, timp de 7 zile.
- Accesul de migrena poate fi oprit imediat dupa aparitia durerii cu o clisma cu cafea. La 200 ml de apa clocotita se adauga 3 linguri de cafea macinata (de preferat din boabe neprajite sau de culoare deschisa). Se fierbe la foc mic timp de 3 minute, apoi la foc foarte mic 12 minute. Se raceste, se strecoara si se introduce clisma - care nu trebuie tinuta mai putin de 5 -10 minute. Metoda aceasta se foloseste nu numai pentru ameliorarea durerilor de cap, ea avand un efect analgezic in diferite situatii. Stimuleaza plexul solar, functiile ficatului, colecistului, glandelor suprarenale, ajuta la eliminarea toxinelor din tractul intestinal, imbunatateste starea bolnavilor de raceala (mai ales la inceputul bolii, cand apar primele Simptome).
- in timpul durerii acute ajuta si presarea fruntii de sticla geamului (pentru inlaturarea electricitatii statice). Acelasi efect se obtine si prin presarea corpului de tulpina unui stejar sau mesteacan. Este bine sa beti si un sfert de pahar de suc proaspat de coacaze negre, de trei ori pe zi sau cate un pahar de apa fierbinte cu o lingurita de miere.
- Se intampla ca la persoanele cu stomacul bolnav, durerea sa apara nu la stomac ci in frunte, deasupra sprancenelor. in cazul acesta, timp de o luna se bea ceai dintr-un amestec de flori de liliac (de preferinta de culoare alba) si pelin, in cantitati egale. La un pahar de apa clocotita se ia o lingurita de amestec care se bea in timpul zilei.
- Durerea constrictiva din zona cefei apare in caz de hipertensiune arteriala. in cazul acesta ajuta un pahar de ceai dulce concentrat, o ceasca de cafea cu un paharut de coniac sau rachiu, dupa care bolnavul trebuie sa stea in pat 30 minute sub o plapuma groasa.
- Durerile in zona cefei adesea sunt povocate de osteocondroza cervicala. Pentru eliminarea durerii, in acest caz se foloseste masajul si frectionarea zonelor de Ia ceafa si pana la umeri, dar mai ales dupa urechi, timp de 10 -15 minute si diferite miscari ale capului.
- Pentru eliminarea sarurilor din zona cervicala si pentru micsorarea durerilor, cate 7 zile pe luna, inainte de culcare, se aplica o
bucatica de carne de peste proaspat in zona vertebrei a Vi-a. Ajuta, de asemenea, si consumarea de 150 - 200 g de scrumbie si 4 picaturi de Corvalal sau alte picaturi cardiace dizolvate in 50 ml apa.
- Durerile provocate de surmenaj si nevroza trec daca bolnavul bea picaturi de valeriana apoi sta in cada cu apa calda in care se adauga un pahar de sare sau de extract de pin.
- Daca durerile au legatura cu tensiunea intracraniana, se prepara un ceai din 7 - 8 crengute de dud taiate marunt care se fierb intr-un litru de apa timp de 10 minute, se lasa o ora in termos si se beau cate 3 pahare pe zi in loc de apa, timp de 2 - 3 luni.
- Daca durerea este insuportabila, puteti folosi si o metoda rapida: provocarea vomei, dar nu trebuie folosita prea des.
- Pentru reglarea tensiunii intracraniene, se bea suc de struguri (vara proaspat, iarna pasteurizat) de trei ori pe zi. Primele zile se bea cate un pahar, apoi cate doua astfel incat pe parcursul unei luni sa se ajunga la 3 1 de suc pe zi. in timpul Tratamentului nu se consuma mancare grasa, carne, lapte, bauturi alcoolice.
- Puteti prepara si o fiertura din: valeriana (radacina), talpa gastei, musetel, sovarf si coada calului. Cate o lingura din fiecare planta se amesteca cu 0,5 1 de apa clocotita, se lasa acoperita pana la racire si se bea cate o lingura de trei ori pe zi. Copii pana la 3 ani - cate 1 lingurita iar copii pana la 7 ani - 2 lingurite.
- La femei, durerile de cap pot fi provocate si de incaltamintea prea stramta sau de tocurile inalte. in cazurile acestea, se va aplica pe degetul mare al piciorului, pe partea lui interioara (unde el se atinge de al doilea deget) o bucatica de leucoplast cu boia de ardei sau chiar o bucatica de ardei iute. Aici se afla zona care raspunde de functionarea creierului si eliminarea durerilor de cap.
- Uneori durerile de cap sunt provocate si de pieptenii de plastic care electrizeaza parul. Folositi mai bine piepteni de lemn sau de os.
- Durerile de cap pot fi provocate si de parfumuri si alte produse cosmetice cu miros parunzator, de miscarile repetate provocate de mestecarea gumei (care conduc la incordarea muschilor), de lumina stralucitoare a soarelui si a becurilor puternice (care provoaca mijirea si incordarea ochilor), de consumarea abundenta a produselor sarate in exces.
- Ca masura de prevenire a durerilor de cap puteti folosi un procedeu foarte simplu: dimineata cand va spalati, umeziti bine cu apa rece sau cu o bucatica de gheata adancitura aflata la ceafa, in zona in care coloana vertebrala intra in cutia craniana. Pe locurile umezite nu va stergeti.
- Frunzele de liliac aplicate pe zonele dureroase duc la disparitia rapida a durerilor.
Pentru tratarea durerilor de cap de etiologie neclara, va propun cateva retete:
- un pahar de suc de ceapa se amesteca cu un pahar de miere de albine si se consuma cate o lingura, inainte de masa.
- se dau prin razatoarea marunta sau prin masina de tocat 150 g de hrean, se amesteca cu 0,5 kg de portocale tocate, cu 300 g de zahar si un litru de vin rosu. Amestecul obtinut se fierbe pe aburi, intr-un vas inchis timp de 1 ora, se raceste, se strecoara si se bea cate o jumatate de pahar la doua ore dupa masa, sau cand apar dureri. Efectul se mareste daca, in acelasi timp se inmoaie un prosop in apa fierbinte si se infasoara in jurul capului, in asa fel incat sa fie acoperite tamplele.
- imediat ce apare durerea, preparati un pahar de ceai negru foarte fierbinte, incalziti in ceai o lingurita si apasati cu ea pe aripa nasului din acea parte pe care se simte durerea mai tare. Dupa racirea partiala a linguritei, procedura se repeta. Apoi, cu lingurita din nou incalzita, se apasa pe lobul urechi din aceiasi parte. Varfurile degetelor se incalzesc si ele de paharul cu ceai, dupa care se bea ceaiul.
- se frectioneaza tamplele cu o bucata de frunza de ceapa indiana (o planta de camera) sau cu ulei cu petale de crizantema (prepararea uleiurilor cu petale de plante este descrisa in referatul "Secretul principal").
- se recomanda si o cura de Tratament cu Kombucha (ciuperca de ceai), timp de 30 de zile. Se beau nu mai putin de 3 pahare de ceai pe zi. Primul pahar se consuma neaparat dimineata pe nemancate; restul, in timpul zilei.
- 0,5 -1 lingura de pulbere din radacina de ghimbir se infuzeaza in termos in 200 ml de apa clocotita timp de 30 minute. Se bea de 2 - 3 ori pe zi.
- in lunile iunie - iulie se culege coaja de salcie capreasca si se usuca. O lingurita de coaja maruntita se infuzeaza in 200 ml de apa clocotita, pana la racire, intr-un vas bine inchis, apoi se strecoara si se bea cate o lingurita de trei ori pe zi, timp de 12 zile. Se face o pauza de 10 zile, dupa care se repeta inca 12 zile.
- cateva fire de par se rasucesc pe degetul aratator si se trage de pielea capului, de parca ai vrea sa o desprinzi de pe cutia craniana. Procedeul se repeta pe toata suprafata capului, de mai multe ori. Astfel, nu numai ca se trateaza durerile, dar se si depisteaza un loc, unde se aude un sunet specific (un scartait), unde se localizeaza cauza durerii. Locul acesta trebuie frectionat cu orice preparat analgezic naturist sau de farmacie.
- daca durerile de cap sunt provocate de sinuzita (higmorita maxilara), se ia un bulb de cyclamena (floare de camera), se rade, se stoarce sucul si se amesteca cu aceiasi cantitate de ulei. Se pastreaza intr-o sticluta in frigider. Se toarna cate doua picaturi in nas o data pe zi, dupa care se culca pe o parte, pentru ca apare o secretie purulenta din nas. Dupa 15 - 20 minute se spala gura si nasul cu 100 ml de apa in care se dizolva o jumatate de lingura de sare si un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu. Procedura se repeta de cateva ori pana situatia se amelioreaza si durerile de cap dispar.
- durerile de cap dupa betie se trateaza cu sucul de la 1 portocala amestecat cu un ou crud, si baut imediat.
- daca durerile de cap sunt insuportabile si nu trec cu nici un analgezic, incercati o metoda batraneasca: preparati o fiertura destul de concentrata de marar si spalati-va capul cu solutie foarte fierbinte. Acoperiti-1 apoi cu un prosop incalzit si culcati-va in pat timp de 1 - 2 ore. Repetati procedura de 2 - 3 ori pe zi.
- eleuterococus (picaturi) este un stimulator puternic si se consuma dupa schema urmatoare:
• prima zi: dimineata 1 picatura, seara 2 picaturi.
• a doua zi: dimineata 3 picaturi, seara 4 picaturi.
• in urmatoarele zile: numarul picaturilor va creste corespunzator, pana cand numarul picaturilor ajunge la 14. in continuare se vor consuma timp de o saptamana cate 14 picaturi pe zi.
- intr-o cratita mare se fierb 51 de apa cu un pahar de sare. Se toarna apa intr-un vas potrivit pentru spalarea capului si se raceste putin pana cand temperatura apei devine suportabila. Bolnavul se va apleca deasupra ligheanului si isi va turna apa fierbinte pe cap, timp de 20 -30 minute. Pentru ca temperatura apei sa ramana constanta, se adauga apa fierbinte in lighean. Dupa spalare, capul se clateste de sare cu apa curata, se sterge si se leaga cu o basma de lana. Procedura se repeta de 3 - 5 ori, sau pana la disparitia durerilor.
- Inhalatii cu aburi. Cantitati egale de otet de mere si apa se amesteca intr-un vas si se pun pe foc pana se ajunge la fierbere. Inspirati aburii timp de cateva minute si durerea o sa va paraseasca.
Reteta se foloseste in cazuri de dereglare a tensiunii, suprasolicitare sau oboseala legata de serviciul incordat.
Oboseala,schimbari bruste de temperaura, presiunea aerului prea ridicata sau prea scazuta
Tavy_4543 întreabă: