Cele doua tipuri de antigene (A si B) aflate pe membrana hematiilor (globulelor rosii din sange). Grupa 0 - nu are nici una dintre antigene, grupa A are antigenul A etc. Totodata, pentru fiecare grupa exista si aglutinine (anti-A pentru grupele care prezinta antigen B, anti-B pentru cele care prezinta antigen A etc). In momentul in care o persoana cu grupa sangvina A (exemplu) primeste prin transfuzie sange cu grupa B (care are antigen B), acele aglutinine incep sa isi faca treaba (sunt de fapt niste anticorpi) si se produce fenomenul de hemoliza (adica incep sa se distruga hematiile/globulele rosii din sange).
Sunt anumite enzime in globulele rosii, responsabile pentru diferentierea grupelor de sânge. O noutate absoluta ar fi ca o echipa internationala de medici a reusit sa converteasca grupele de sânge. Grupele A, B si AB pot fi transformate astfel în grupa 0 - cea a donatorilor universali. In felul asta se preconizeaza depasirea crizei de sange pe plan mondial. Totusi mai raman inca teste de facut.
Celulele roşii ale persoanelor cu grupa sanguină A şi B conţin una din două molecule de zahăr diferite – numite antigeni – care pot declanşa reacţia de răspuns a sistemului imunitar.
Persoanele cu grupa AB au ambele tipuri de molecule în timp ce acelea cu grupa 0 nu au niciuna.
Noua tehnică funcţionează pe baza enzimelor bacteriene care taie moleculele de zahăr de pe suprafaţa celulelor roşii.