| Adry05 a întrebat:

Ce e mai exact substanta dintr-un cos care-l umfla si-l face sa iasa in relief? Si avand in vedere ca nu cred ca e ceva curat, de ce nu e recomandat sa scoatem acea substanta si din contra, o uscam si-o retrimitem inapoi in piele?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Depinde de cauza formarii cosului. Uneori poate fi o substanta celulara sterila, par dizolvat, resturile unei bacterii dizolvate etc.

Cosurile se formeaza in general, in momentul in care o glanda sebacee produce prea mult sebum iar unul dintre pori devine infundat. Cand se infunda, procesul natural de exfoliere al pielii nu mai are loc, iar celulele moarte care in mod normal ar cadea, raman blocate. Aceste celule ale pielii se pot infecta, ca orice substanta care nu-si are locul in corp si ramane prea mult timp acolo. Prin urmare, corpul va trimite celule (fagocite) care sa combata celula straina si sa o distruga. In acel moment pielea incepe sa se inroseasca, semn al vascularitatii crescute deoarece fagocitele sunt transportate prin intermediul sangelui. Fagocitele vor digera bacteria/celula straina, iar restul ramas este acel puroi care iese din cos.

De ce nu este recomandat sa o scoatem?
In primul rand, pentru ca in momentul stoarcerii cosului se pot produce rani la nivelul pielii care vor dura mult mai mult timp sa se vindece sau se pot provoca urme permanente precum cicatrici superficiale sau roseata.

In al doilea rand, pentru ca ceea ce este sub piele, este sub piele. Corpul este obisnuit sa se curete singur de astfel de chestii. Insa in momentul in care deschizi cosul expui zona respectiva la numeroase alte bacterii, care in mod normal ar ramane la suprafata pielii. Prin urmare, cand deschizi cosul o posibila bacterie periculoasa care in mod normal ar ramane la suprafata pielii va ajunge prin intermediul sangelui din zona respectiva in interiorul corpului. Sansele ca asa ceva sa intample sunt destul de mici, dar nu sunt inexistente.

| Adry05 explică (pentru OoBunnyoO):

Exact explicatia pe care o cautam! Multumesc mult.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru Adry05):

Pentru putin. Ma bucur ca te-am putut ajuta si multumesc pentru fundita si vot. happy

6 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Puroi
Cosurile nu prea se duc, cum spunea SansyBoy
De obicei se fac negre si e posibil sa-ti ramana pe fata mult timp
Stiu persoane care nu le storceau sau nu faceau nimic cosurilor si acum la 20-25 de ani inca sunt pline de cosuri

| SansyBoy a răspuns:

Cu puroi cred. Daca storci cosul acela este posibil sa te infectezi asa ca nu o incerca!winking

| Adry05 explică (pentru SansyBoy):

Pai si e mai bine sa lasi puroiul ala sa se intoarca in piele?

| SansyBoy a răspuns (pentru Adry05):

Da. Cosul dispare dupa 4 - 5 zile.