Este o boala psihica care asociaza, cicli, doua tipuri de tulburari.
Prima este tulburarea maniacala: pacientii sunt agitati, vorbesc mult, sunt hiperactivi, dorm putin, se machiaza strident, vorbesc vulgar, au apetit sexual exagerat.
Cea de-a doua este tulburarea de tip depresiv: pacientii plang, nu dorm, nu vorbesc, se izoleaza, nu se ingrijesc de igiena personala, nu au chef de nimic, au ganduri de sinucidere si chiar comit suicid. In aceasta faza pot sa ucida alti oameni, mai ales paropiati, din dorinta de a-i scapa de suferinta.
Practic pacientii bipolari alterneaza cele doua stari cu stari de relativ echilibru psihic.
Tulburarea bipolara reprezinta o afectiune de natura psihiatrica ce se caracterizeaza in principal prin alternarea episodica a personalitatii, cu accese maniacale sau hipomaniacale si depresive.
Persoanele care au schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe pana la episoade maniace, ar putea suferi o tulburare bipolara. In cursul episoadelor maniace persoanele care sufera de tulburarea bipolara tin sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactivi, agitati si fara sa simta necesitatea somnului.
Ptr ca am acest sindrom, pot sa spun ca este o chestie greu de depistat si nivelul de profesionalism de la noi este destul de scazut.
Dincolo de dorinta de suicid, care face parte din platoul depresiv, trebuie sa depistezi ceea ce inseamna episod maniacal. La mine a fost o chestie foarte greu de vazut, episodul maniacal era foarte scurt.
Tulburarea bipolară sau psihoza periodică reprezintă o tulburare mintală ce constă în modificarea anormală a stării psihice, energiei şi abilităţii de funcţionare a unei persoane. Astfel, apare succesiunea episoadelor depresive cu episoadele maniacale. Spre deosebire de variaţiile stării psihice ale unei persoane normale de-a lungul vieţii, simptomele acestei boli sunt mult mai severe.
Ca urmare a acestei variăţi de afectivitate, individul cu această tulburare nu poate menţine relaţiile de prietenie, are probleme la locul de muncă, performanţe scăzute, putând ajunge chiar la suicid. Tipic, tulburarea bipolară debutează în adolescenţă sau la adultul tânăr. Uneori însă, se poate dezvolta încă din copilarie sau chiar mai târziu, la batrâneţe.