Uita-te la filmuletul acesta despre monoglutamatul de sodiu o sa afli o gramada de detalii, te asigur ca e interesant. http://www.trilulilu.ro/alinutza32/85f541038fa35c
E 621 sau monoglutamatul de sodiu transforma cel mai prost aliment intr-o delicatesa
Dau gust alimentelor, dar in timp ne pot face rau. Este vorba despre aditivii alimentari, cunoscuti si sub denumirea de E-uri. Unul dintre acesti potentiatori de aroma care au intrat in atentia specialistilor din cauza efectelor adverse pe care le-ar putea avea. Este vorba despre E-621 sau monoglutamatul de sodiu.
In Uniunea Europeana sunt acceptati in alimente peste 300 de aditivi. Unul dintre acestia este monoglutamatul de sodiu care se gaseste in mezeluri, chips-uri, junk food sau alte produse. E-621 are capacitatea de a transforma si cel mai slab calitativ aliment intr-o delicatesa.
Practic, acest aditiv iti pacleste papilele gustative care transmit creierului un mesaj eronat si il face sa creada ca ai mancat ceva foarte bun. Aceste adaosuri fac insa mancarea mai ieftina, mai accesibila si cu un termen de valabilitate mai mare.
Multi dintre noi cand mergem la cumparaturi ne uitam mai intai la pret si din pacate, foarte rar la eticheta. Si in rafturi sunt din ce in ce mai putine produse fara E-uri.
"Nu avem cum sa ne protejam. Mancam ce gasim numai daca avem pe cineva la tara sa ne mai dea un ou, o gaina, o rata, banza", a spus o femeie. "Ar trebui de fapt sa nu manance nimic. Vad ca si mezelurile si margarina si toate sunt interzise dar nu poti sa tii copilul nemancat", a decalrat o alta femeie.
"Acum sa fiu sincer nu la toate produsele ma uit la E-uri. De exemplu acum am luat niste napolitane, nu m-a interesat, m-a interesat gustul pe care il are, aromele si in fond si la pretul de 2 lei bucata", a declarat o consumatoare.
Producatorii de alimente ar trebui sa respecte cantitatile de aditivi recomandate si sa nu scape mai multe E-uri in mancare. Specialistii mai spun ca ar trebui sa avem o alimentatie diversificata pentru ca aditivii sa nu ne afecteze sanatatea.
"Noi suntem tributari dietei noastre si atunci acest glutamat poate avea fecte adverse pentru ca doza maxima admisa depaseste pragul limita al normalitatii. Si eu ma pot imbolnavi", a spus directorul general al ANSVSA, Liviu Rusu.