anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce efecte are zincul asupra corpului uman?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| Cryss a răspuns:

Zincul si rolul sau in organism

Zincul este un microelement esential care se gaseste in organismul uman in cantitate mare, fiind considerat, din acest punct de vedere, al doilea ca importanta dupa fier. Carenta in zinc a organismului uman se observa deseori si poate fi pusa usor in evidenta. Corpul uman contine 2, 5 g zinc aflate in sistemul osos si in muschi. "Absorbtia zincului de catre organism este favorizata de aminoacizi si proteinele alimentare. Lactoza si glucoza maresc si ele gradul de absorbtie al zincului dar si gradul de eliminare a sa prin urina. La doze mari, cuprul are un efect competitiv fata de zinc, diminuind absorbtia zincului si crescind eliminarea acestuia prin materiile fecale. La doze mici, acest efect nu se constata. Alcoolul etilic diminueaza absorbtia zincului in organism, mai ales cind se manifesta fenomenul de intoxicatie cronica – alcoolism. Dimpotriva, vinul amelioreaza absorbtia zincului. Vitamina B9, numita si acid folic, inhiba absorbtia zincului, in timp ce acizii grasi polinesaturati favorizeaza absorbtia sa de catre organismul uman", ne-a spus dra dr. Mihaela Sotropa, medic specialist la Clinica de Diabet, Metabolism si Boli de Nutritie a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi.
Zincul intervine in activitatea a peste 200 de enzime care actioneaza in corpul uman. Acesta contribuie si la stabilizarea structurilor proteinelor din organism si joaca un rol important in exprimarea genelor (manifestarea caracterelor genetice). "In plan biochimic, zincul are un rol indispensabil in metabolismul proteinelor, in stocarea, sinteza si secretia insulinei la nivelul celulelor pancreatice, in metabolismul lipidelor si al acizilor grasi – interventia zincului diminuind riscul de ateroscleroza. Prezenta zincului in organism presupune echilibrul acido﷓bazic. Acest microelement are rol in sinteza hemoglobinei, in detoxicarea alcoolica si in metabolismul hormonal, la nivelul secretiei sau activitatii hormonale. De asemenea, zincul poate interveni si asupra fixarii tesuturilor", spune dra dr. Sotropa.
Zincul, in asociere cu manganul, este antidot al cuprului, ceea ce este important in vindecarea de alcoolism, artroza, psoriazis si anumite tipuri de cancer. Utilizarea numai a zincului duce la scaderea continutului de mangan din singe. De aceea, se impune realizarea unei proportii corecte intre aportul alimentar de zinc si mangan. Zincul asociat cu manganul si vitamina B6 joaca un rol fundamental in formarea colagenului – proteina care se gaseste in tesutul conjunctiv, osos si cartilaginos si care, prin fierbere, se transforma in gelatina. "Principalele semne ale carentei in zinc sint pierderea gustului si a mirosului, intirzierea cicatrizarii ranilor, alterarea sistemului imunitar al organismului, anorexiile cu tulburari de gust si dermatitele. In cancer, diabet, reumatism sau diverse infectii, este deseori observata carenta zincului", ne-a mai spus dra dr. Sotropa.
Utilizarea terapeutica a zincului este foarte des practicata dar realizarea unui aport sustinut de zinc nu prezinta efecte performante, asa cum se intimpla cind zincul se administreaza insotit de vitamina B6, acizi grasi polinesaturati, mangan, seleniu si vitamina E. Desigur, cel mai eficient aport de zinc pentru organism se obtine prin alimentatie. Zincul se gaseste in cantitati mari in drojdia de bere, ceapa, ficat, cacao, alune, leguminoase, germeni de griu si crustacee.
Cristina Paladuta

(http://www.evenimentul.ro/articol/zincul-si-rolul-sau.html)

mlm
| mlm a răspuns:

Are efecte pozitive asupra vietii si intretinerii sanatatii corpului uman. Zincul imbunatateste aportul de vitamina A din organism, asigura activitatile genetice, echilibreaza nivelul de zahar din sange, mentine calitatea gustului si mirosului si ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Intareste sistemul imunitar. Adica racesti mai greu / mai rar daca iei din cand in cand suplimente cu zinc.

Întrebări similare