Etnobotanice (Droguri sintetice)
Informatii generale
Etnobotanicele (drogurile sintetice) reprezinta o noua categorie de droguri psihoactive, create in urma experimentelor si a cercetarilor conduse asupra compozitiei si a efectelor drogurilor psihoactive deja existente. Acestea sunt produse in locatii ascunse sau in laboratoare clandestine.
Drogurile sintetice au aceleasi efecte ca drogurile psihoactive populare, cum ar fi cocaina, morfina sau canabisul si au in compozitie substante chimice legale disponible pe piata. Chiar daca efectele rezultate sunt aceleasi cu cele ale drogurilor populare, structura lor chimica e complet diferita de a acestora.
Tipuri de etnobotanice
Din categoria drogurilor sintetice fac parte mefedrona (drog stimulant), spice (K-2, sau marijuana sintetica), foxy methoxy (drog halucinogen). Drogurile sintetice sunt comercializate sub denumiri legale, cum ar fi amestecuri de plante uscate, betisoare parfumate, saruri de baie, ingrasaminte pentru plante, solutii de curatat bijuterii.
Pe aceste produse apare mentiunea "Strict interzis consumului uman", astfel ca ele nu sunt supuse legislatiei care se aplica medicamentelor si drogurilor ilicite, in ciuda faptului ca sunt mai puternice si periculoase, cu compozitii mult mai putin studiate decat omoloagele lor ilegale de pe piata.
Drogurile sintetice sunt adesea cunoscute si sub denumirea de droguri de club, fiind consumate de catre tineri si adolescenti in baruri, cluburi, la concerte si petreceri.
Cele trei categorii principale in care se impart aceste droguri sunt:
Canabis sintetic
Droguri sintetice cu actiune stimulanta (vandute de obicei ca "saruri de baie", cu efecte asemanatoare cocainei, metamfetaminelor si ecstasy-ului)
Droguri sintetice halucinogene (cu acelasi efecte ca LSD si ecstasy)
Efectele etnobotanicelor
In functie de drogul consumat, pot fi resimtite stari de euforie, lipsa oboselii, apetit scazut, relaxare puternica, amnezie, detasare. Printre efectele nedorite se numara halucinatiile, atacurile de panica, paranoia, comportamentul agresiv. Pot aparea efecte fizice cum ar fi: greturile, probleme cu tensiunea, convulsii, dificultati de vorbire, pierderea cunostintei. Aceste droguri pot chiar cauza coma sau moartea.
Semne ale abuzului de etnobotanice
Semnele abuzului de droguri sintetice sunt asemanatoare cu cele ale dependentei de alcool sau de droguri de strada:
Schimbari de comportament: izolarea de familie, atitudine defensiva referitoare la consumul de droguri
Ingrasare sau pierdere in greutate
Schimbari de infatisare si igiena
Confuzie, lipsa de orientare
Paranoia
Probleme legate de somn: insomnii, neliniste, cosmaruri
Furtul de bani de la membrii familiei
Scaderea performantei la scoala sau la serviciu
Deteriorarea relatiilor sociale
Lipsa de interes fata de prietenii si activitatile de altadata
Alte semne care indica consumul de etnobotanice sunt:
Sticlute de medicamente goale, pungi mici de plastic cu urme de praf alb
Pipe, inhalatoare, seringi
Paranoia, comportament nerealist
Deruta, halucinatii
Riscuri pentru sanatate
Lipsa de informatii referitoare la compozitia chimica, la provenienta ingredientelor si a substantelor posibil periculoase utilizate pentru fabricarea drogurilor etnobotanice ingreuneaza evaluarea riscurilor pentru sanatate si a nivelului de toxicitate. Unele droguri sunt combinate cu alcool si alte droguri ilegale, ceea ce determina efecte secundare si mai periculoase.
Consumul de etnobotanice reduce inhibitiile si incurajeaza comportamentul riscant, crescand astfel sansele ca adolescentii sa conduca sub influenta drogurilor, sa faca sex neprotejat sau sa fie implicati in accidente.
Majoritatea drogurilor sintetice nu pot fi depistate in urina sau alte analize medicale, ceea ce face ca nivelul de intoxicare sa nu poata fi stabilit.
Drogurile etnobotanice pot avea efecte secundare dezastruoase:
Dependenta fizica si psihica
Schimbari de temperament
Probleme cu somnul
Comportament psihotic
Hipertermie (persoanelor le este foarte cald)
Convulsii
Infarct
Tensiune ridicata
Probleme respiratorii grave
Coma si chiar moarte
Simptome de sevraj
Etnobotanicele sunt produse in laboratoare clandestine, astfel ca ingredientele si potenta acestora pot varia foarte mult. De aceea este imposibil de stiut exact ce efecte au si ce ingrediente contin. Printre simptomele de sevraj identificate se numara: insomnia, anxietatea, tremuraturile, transpiratia, dependenta fizica. Persoanele in sevraj pot experimenta depresie, agitatie, stari de greata, varsaturi, tremuraturi, transpiratii reci, puls crescut si tensiune ridicata.
Tratamentul pentru dependenta de etnobotanice
Publicatiile medicale si stiintifice ofera putine informatii referitoare la tratamentul indicat persoanelor care sunt dependente de droguri sintetice. Nu exista un tratament standard, deoarece medicii nu au date referitoare la compozitia etnobotanicelor (aceasta variaza foarte mult), motiv pentru care se incepe cu tratarea simptomelor. Din fericire, la Castle Craig dispunem de o experienta vasta in tratarea dependentei. Aici, pacientii traverseaza etapa de dezintoxicare sub supravegherea personalului medical profesionist care le ofera sprijin si incurajare 24 de ore din 24.
Pe langa dezintoxicare, pacientii Castle Craig participa la terapii, cu ajutorul carora sunt ajutati sa inteleaga cum si de ce au inceput sa consume droguri si ce pot face in viitor pentru a preveni recidiva. Consilierea, impreuna cu terapiile de grup joaca un rol foarte important in acest proces.
Pentru a afla mai multe despre metodele noastre de recuperare dupa dependenta, va rugam sa vizitati pagina dedicata tratamentului.
Pai, nu stiu cum sa ti explic. Eu sunt expert in acest domeniu si am facut un test pe subiecti umani. Efectele erau diferite de la persoana la persoana, de exemplu pe mine "Iarba", ma face sa rad non stop, sa ma uit in sus cand vorbesc cu o persoana si sa mi se dilateze pupila foarte mult si sa se inroseasca ochii. Deci, ti am spus au efecte diferite de la persoana la persoana. *Opinia mea nu incerca
Jecs_Dave_1998 întreabă:
anoooonimm77 întreabă: