Cruşinul este cunoscut în special pentru efectul său laxativ neiritant şi vermifug. Daca se consuma in cantitati mari poate duce la apariţia colicilor şi a scaunelor lichide.
Administrat pentru perioade de pana la 8 zile, crusinul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. In cazul in care tratamentul depaseste aceasta perioada exista riscul de scadere a nivelului de potasiu din organism precum si de aparitie a unor afectiuni ale inimii, slabirea sistemului muscular si tulburari ale sangelui, inclusiv prezenta sangelui in urina. Anumite persoane sufera de crampe musculare severe in urma administrarii unui tratament pe baza de crusin.
Atentie intrucat coaja proaspata de crusin cauzeaza varsaturi severe. In consecinta, asigurati-va ca produsul pe care il achizitionati este mai batran de 1 an si a fost pregatit prin procesul de incalzire. Deasemenea, coaja de crusin este contraindicata copiilor cu varsta mai mica de 12 ani.
Urmatoarele persoane trebuie sa evite crusinul:
* femeile insarcinate sau cele care alapteaza;
* persoanele diagnosticate cu blocaj intestinal, tulburari intestinale (apendicita, boala Crohn, sindrom de intestin iritabil sau colita ulcerativa);
* perosoanele care se confrunta cu dureri de stomac;
* persoanele care se confrunta cu diaree.
Mai multe detalii aici: http://www.i-medic.ro/plante/crusin
Dacă se foloseşte pe termen lung, ceaiul de cruşin dă dependenţă şi are şi alte efecte nedorite. Este iritant pentru pereţii intestinali şi poate provoca colită cronică, diaree severă, colici abdominale (prin accelerarea peristaltismului), stări de slăbiciune, oboseală cronică. În plus, poate afecta si flora intestinală normală, prin eliminare mai rapidă, înainte ca aceasta să aibă timp să se regenereze.
În concluzie, ceaiul de cruşin e bun doar ca metodă de urgenţă, pentru folosire ocazională. Folosirea pe termen lung crează probleme de sănătate.
daniel1ft întreabă: