Variaza in functie de antibiotic. Multe dau alergii, unele chiar severe (de exemplu penicilina). Destul de multe sunt toxice pentru ficat sau pentru rinichi.
Antibioticele luate oral pe termen lung pot determina dezechilibrul florei intestinale dand o complicatie grava numita colita pseudomembranoasa.
Luate fara sfatul medicului, in cure incomplete, pot selecta tulpini bacteriene rezistente la tratament ceea ce va ingreuna orice tratament ulterior.
Fiecareantibiotic in sine are reactia sa; de obinei antibioticele sint medicamente ce distrug bacteriile, au eficienta asupra acestora dar nu au nici un efect asupra virusurilor.
I.- daca nu ai mai facut din acel antibiotic niciodata e bine sa faci inainte un test fiindca poti fi alergic;
II. - poti face soc anafilactic (netestat sau supradoza)
III. - candidoza ( in cazul in care tratamentul cu antibiotice este pe o perioada indelungata)
...sunt si efecte de ordin psihic...numai ideea ca iei antibiotic te duce cu gandul la faptul ca ai ceva grav, care necesita un asemenea tratament si aceste tipuri de ganduri altereaza efectul tratamentului! Trebuie evitata pe cat posibil administrarea de antibiotice, atunci cand insa se impune administrarea or trebuie facuta neaparat analiza specifica si antibiograma pentru ca antibioticul cpe care il ingeram sa fie cel potrivit! Daca nu e cel potrivit nu se rezolva nici pe departe problema, ba mai mult, se pot complica altele!
Bună.
Fiecare antibiotic are un prospec.
Citește si așa vei delimita la fiecare antibiotic recomdările, efecte secundare, etc.
Toate astea pentru o bună informare a ta, îți va prinde bine pentru viitor când te vei lovi de probleme medicale.
Reacți adverse: dureri de cap (cefalee), amețeli (vertij), iritații la nivelul tractului digestiv, micoze vaginale-unghiale, etc.
Sănătate.
Pa, pa.