Rinofaringita acuta este cea mai frecventa dintre infectiile respiratorii ce survine toamna si iarna si se traduce prin inflamatia partii superioare a faringelui (rinofaringe) si se manifesta doar prin :
* febra
* tuse uscata
* stranuturi
* secretii nazale si congestie nazala (nas infundat)
* lipsa poftei de mancare
* stare generala proasta
Raceala sau rinofaringita acuta este una dintre cele mai frecvente infectii respiratorii (boli acute) a copilului intre 6 luni si 4 ani.Survine toamna si iarna si se traduce prin inflamatia partii superioare a faringelui (rinofaringe). In majoritatea cazurilor boala apare in anotimpul rece si este produsa de virusuri si se manifesta prin obstructie nazala (nas infundat), stranut sau tuse, rinoree si febra (sub 38, 50C). In formele necomplicate de boala, simptomatologia debuteaza brusc si se agraveaza progresiv in primele 3-4 zile de evolutie; febra dureaza 1-3 zile si restul simptomelor se remit in 7-14 zile. Tusea poate persista 3-4 saptamani (persistenta tusei peste 2 saptamani, neinsotita de alte modificari clinice, nu are insa semnificatie de complicatie bacteriana). Secretiile nazale sunt initial sero-mucoase si devin muco-purulente (galbene, verzui) spre sfarsitul bolii (caracterul muco-purulent al secretiilor nu semnifica suprainfectie bacteriana!). Antibioticele nu sunt indicate in aceasta boala.Se recomanda doar tratament simptomatic:•paracetamolul si ibuprofenul sunt indicate pentru efectul antitermic (combat febra), antiinflamator si antialgic; •aport suplimentar de lichide care fuidifica secretiile respiratorii facandu-le astfel mai usor de eliminat;•instilatii nazale cu solutii saline (ser fiziologic) ce fluidifica secretiile nazale, facilitand indepartarea acestora; •indepartarea mecanica a secretiilor, cu pompa sau cu tampoane de vata •asigurarea unei atmosfere umede (umidificator in camera copilului, sedinte de terapie cu ceata calda prin functionarea dusului) si evitarea fumului de tigara care irita mucoasa cailor respiratorii.
Dar chiar si cu aceste explicatii, se impune controlul medicului de familie, care e cel mai in masura sa puna un diagnostic corect si sa prescrie medicatia (tratamentul) necesara. Sanatate maxima!
Apare in anotimpul rece si este produsa de virusuri; se manifesta prin obstructie nazala, stranut sau tuse, rinoree si febra (sub 38, 50C).