Anemia este determinata de scaderea numarului de globule rosii din sange (hematii sau eritrocite) sub valorile normale sau de modificarea lor ca forma, marime si incarcare cu hemoglobina (scaderea concentratiei de hemoglobina).
O persoana poate fi considerata anemica atunci cand hemoglobina scade sub 13 g % la barbati si sub 12 g % la femei.
Printre semnele generale ale anemiei se numara: oboseala, letargie, greutate in respiratie, slabirea vederii, insomnii, paloare, astenie, palpitatii, anorexie, modificari la nivelul limbii, ameteli, cefalee si, uneori, umflaturi la nivelul membrelor inferioare.
Anemia nu este o boala in sine, ci, mai degraba, semnul unei afectiuni mai severe.
Cauze variate
Cauzele aparitiei anemiei sunt numeroase:
deficitul de fier (care contribuie la sinteza hemoglobinei din globulele rosii); hemoragii acute sau cronice (din traumatisme, rani, sangerari repetate din nas, tub digestiv, sangerari genitale etc.); deficitul de vitamina B12 (anemii megaloblastice frecvente la varstnici, vegetarieni, pacienti operati de stomac, cei cu afectiuni neoplasmice ale tubului digestiv, cu parazitoze) si acid folic; folosirea aspirinei in bolile inflamatorii sau infectioase; boli parazitare (tenie, botriocefal etc.) sau tumorale, leucemie; intoxicatii ale maduvei osoase (locul unde se produc globulele rosii) cu diferite substante chimice (medicamente, nitrati, plumb, mercur, etc.).
Preventia este cheia
Anemia este o afectiune mult mai usor de prevenit decat de tratat.
Astfel, pentru a preveni anemia este necesara consumarea de alimente bogate in fier, precum si efectuarea unor teste anuale de rutina (hemograma, viteza de sedimentare a hematiilor, glicemie, probe renale si hepatice), a unei radioscopii pulmonare, a examenului ginecologic la femei si, la cel putin cinci ani, a unei colonoscopii.
In plus, este importanta prezenta substantelor care intensifica absorbtia de fier.
In ceea ce priveste alimentatia, se recomanda: carne de vita, peste, carne de pasare, maruntaie (ficat de vita, rinichi, inima etc.), galbenus de ou, legume (sfecla rosie, varza, fasole verde, rosii, spanac, salata, sparanghel, patrunjel etc.), fructe (caise, piersici, ananas, curmale, capsuni, coacaze negre, afine), nuci, alune, paine neagra.
Alimente nerecomandate: iaurt, citrice, lamaie, rosii, bauturi alcoolice, soia, ulei de susan, otet, ceai negru, cafea, bauturi fierbinti, ardei iute in exces, sare in exces, alimente fermentate, alimente fripte sau prajite. Este esential ca mesele sa se ia la ore regulate, sa fie consistente si urmate de odihna.
Anemita poate fi prevenita daca optati pentru o alimentatie echilibrata, daca limitati consumul de alcool si urmati recomandarile medicului in ceea ce priveste administrarea de suplimente alimentare.
Tratamentul anemiei
Medicul specialist va stabili tratamentul anemiei in functie de cauzele care au determinat apritia acesteia. Astfel, se impune dupa caz:
oprirea sangerarilor; evitarea alimentelor bogate in proteine; un tratament cu fier sau vitamina B12 si acid folic; combaterea infectiilor si a parazitilor; evitarea intoxicatiilor.
In cazurile cronice, se suplimenteaza lipsa de fier prin preparate injectabile sau orale, ca si in cazul anemiilor prin lipsa de vitamina B12 sau de acid folic.
Efectele anemiei se resimt. Ele pot influenta negativ dezvoltarea socio-economica, datorita performantelor scolare si a capacitatii de munca (fizica si intelectuala) reduse.
Remedii naturale
Plantele medicinale au si ele o mare influenta in tratamentul anemiei, desigur daca vine ca o completare la metoda alopata.
Sunt recomandate infuziile de catina, urzica, coada calului, papadie si tecile de fasole fara seminte. Se beau doua, trei cani de ceai pe zi.
De asemena, cate o jumatate de pahar de suc de sfecla rosie (bogata in saruri minerale, fosfor, fier si vitaminele B si C) baut zilnic dimineata si seara, este de un real ajutor.
Specialistii ne recomanda si cura cu polen (20 g pe zi pentru adulti) timp de o luna sau doua. Mai poate fi folosita mierea de albine de culoare inchisa care este bogata in fier.
Ce este anemia
Termenul de anemie se foloseste des fara mare gravitate. Însa nu lua lucrurile prea usor! Afla cauza care o declanseaza si asigura-te ca iei masuri pentru redresarea situatiei!
Anemia apare atunci cand globulele rosii din sange sufera modificari. Fie numarul lor scade sub valorile normale, fie forma, marimea ori încarcarea cu hemoglobina a acestora se modifica. Hemoglobina transporta oxigenul de la plamani la toate tesuturile si organele corpului. Daca hemoglobina are o valoare mai mica de 13 la barbati si 12 la femei, tesuturile nu mai functioneaza la fel de bine cum ar trebui. În timpul sarcinii este foarte important ca nivelul de hemoglobina al mamei sa fie normal. Altfel, pot aparea usor dificultati la nastere sau dereglari în dezvoltarea copilului. Anemia poate aparea sub diverse forme, grupate în categorii, în functie de cauze si tratamente, însa numai unele dintre ele sunt cu adevarat periculoase. Cauzele principale ale anemiei sunt: lipsa de fier, vitamina B12 sau acid folic, modificari ale maduvei osoase, boli parazitare, leucemie sau alte forme de cancer. Anemia poate fi descoperita în urma analizelor de sange. Nu neglija controalele anuale de rutina!
anoooonimm77 întreabă: