Autopsia defineste examinarea medicala a unui corp neinsufletit, in scopul determinarii cauzelor decesului. Examinarea este efectuata, de regula, in cazul deceselor subite survenite in conditiile unei stari de sanatate aparent bune, sau la cererea familiei decedatului. Spre deosebire de legist, un medic nu poate solicita efectuarea autopsiei fara a obtine in prealabil acordul familiei; in plus, familia are dreptul de a solicita limitarea autopsiei la anumite organe...
Adica trebuie sa afli de ce a decedat pers respectiva.
Autopsia este disecarea unui cadavru (taierea) si se mai numeste si necropsie. Aceasta operatiune se face in folosul stiintei su al legii.
Apropo! Raspunsul de mai sus este copiat de pe net si nu-i trecut prin filtrul propriu.
Autopsia defineste examinarea medicala a unui corp neinsufletit, in scopul determinarii cauzelor decesului. Examinarea este efectuata, de regula, in cazul deceselor subite survenite in conditiile unei stari de sanatate aparent bune, sau la cererea familiei decedatului. Spre deosebire de legist, un medic nu poate solicita efectuarea autopsiei fara a obtine in prealabil acordul familiei; in plus, familia are dreptul de a solicita limitarea autopsiei la anumite organe. Exista 2 tipuri de autopsieLegala si Clinica (denumita adesea examinare post-mortem sau necropsie).
Autopsia clinica se efectueaza de regula in spital pentru determinarea cauzelor decesului (cand se banuieste ca acestea sunt de ordin medical). Scopul autopsiei clinice este de a oferi raspunsuri specifice si de a identifica boli sau alte probleme de sanatate corelate cu decesul.
In cazul unui deces in circumstante misterioase, in majoritatea statelor, exista legi care solicita anumite investigatii la nivelul corpului; complicatii provenite in urma unor rani; urme de otrava in organism; complicatii ale unor infectii; urme de violenta care indica omuciderea; Daca se indeplineste unul dintre criteriile de mai sus, cazul este preluat de medicii legisti pentru a se stabili cauza exacta a mortii.
Autopsia legala difera de cea din spital din punctul de vedere al scopului. Plecand de la determinarea cauzei de deces, medicul legist trebuie sa stabileasca si maniera mortii (natural, accident, sinucidere, etc), identitatea decedatului (in cazul in care nu este cunoscuta) si ora decesului. Autopsia implica de asemenea investigarea scenei, hainelor si analizele toxicologice.
In investigarea unui deces, autopsiile sunt de regula efectuate de catre medicii legisti. Acestia studiaza efectele bolilor, tratamentelor medicale si rani la nivelul organismului. Un medic legist este specializat in investigarea cadavrului pentru stabilirea legala a cauzelor decesului (admise in justitie). Au fost delimitate 5 maniere de deces: Naturale; Accidentale, Omucidere, Suicid, Cauze ne determinate. Dupa examinarea tuturor probelor, medicul legist declara cauza mortii (una dintre cele 5 expuse mai sus). De exemplu, daca in urma autopsiei se descopera ca pacientul a decedat in urma dezvoltarii unei afectiuni cu potential fatal - leucemie, cancer - va fi considerat deces din cauze naturale.
Psihologic, autopsia poate identifica sau confirma cauza mortii: poate demonstra grija apropiatilor fata de starea decedatului pe perioada de viata a acestuia - poate exclude riscul de invinovatire si ofera informatii cu privire la calitatea actului medical (in cazul decesului survenit in timpul spitalizarii, administrarii de tratament, etc). Imprejurarile incerte in care a survenit decesul pot intarzia incasarea asigurarii de viata a decedatului.
Sper ca te-am ajutat.