Uite un raspuns avizat http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/encefalita_909
Encefalita este o inflamatie a creierului care apare, de obicei, in urma unei infectii virale. Atunci cand creierul se inflameaza, isi mareste volumul; circulatia normala a sangelui este alterata, conducand la simptome precum confuzia, febra si dureri de cap puternice.
Cauze si simptome
Boala are doua forme: o forma primara (cele mai multe cazuri), mai grava si una secundara, mai usoara. Cea mai frecventa cauza a encefalitei este virusul herpes simplex, acelasi care cauzeaza ranile care apar la frig si herpesul.
Alti virusi implicati in aparitia encefalitei sunt cei care determina aparitia oreionului, rubeolei, rujeolei, gripei si a mononucleozei. De asemenea, in cazuri mai rare, encefalita apare si in urma unor intepaturi de tantari sau capuse (cazuri mai frecvente vara).
Simptomele clasice sunt febra si durerea de cap severa si confuza. Alte simptome pot include: sensibilitate anormala la lumina (fotosensibilitate), greata si varsaturi, rigiditatea fetei si a spatelui, lipsa energiei, incetineala, ameteala.
Se pot dezvolta si simptome mult mai grave, precum: convulsiile sau tremurul, schimbari ale personalitatii, pierderi ale memoriei, dificultati la invatare si intelegere, neliniste, nervozitate, vorbire confuza, halucinatii, delir.
Encefalita reprezinta o inflamare la nivelul creierului cauzata de un virus. HSV (herpes simplex) este unul dintre cei mai periculosi virusi; este fatal in 50% din cazuri atunci cand ataca creierul, dar din fericire acest tip de encefalita HSV este foarte rar intalnit. Unele forme de encefalita pot fi transmise de insecte. In ultimii ani, in USA de exemplu, virusul "West Nile" a starnit ingrijorare deoarece se raspandea foarte usor, prin intermediul tantarilor care il contractau de fiecare data cand muscau o pasare infectata. Forme mai putin grave ale encefalitei pot urma sau acompania bolile comune specifice copilariei, ca pojarul, varicela, rubeola, oreionul, etc. De exemplu, 1 din 1000 de cazuri de pojar dezvolta encefalita, care debuteaza la 4-7 zile dupa ce iritatia apare.