Glaucomul apare cand o formatiune de fluid in interiorul ochiului creaza presiune, deteriorand nervul optic. Poate fi cauzat de un blocaj treptat al canalului prin care se dreneaza de obicei excesul de fluid din ochi. De multe ori, odata cu varsta, unghiul de drenaj devine tot mai putin eficient
De cele mai multe ori, Glaucomul debuteaza incet, nemanifestand nici un simptom pana cand pagubele produse sunt deja grave si ireversibile. Este motivul principal pentru care este indicat sa va faceti regulat un consult oftalmologic dupa varsta de 40 de ani. Printr-o interventie timpurie aveti sanse mult mai mari sa va pastrati vederea sanatoasa. Cele trei simptome uzuale ale Glaucomului sunt: presiunea intraoculara crescuta, ingustarea campului vizual si deteriorarea nervului optic si a fibrelor nervoase.
Cateodata Glaucomul se instaleaza rapid, prin:
Vedere incetosata
Durere oculara acuta
Dureri de cap
Iluzia de curcubeu
Ameteala si senzatie de voma
Aceste simptome necesita o interventie imediata.
Prescriptia de picaturi de ochi poate scadea presiunea oculara prin incetinirea producerii de fluide in ochi sau prin imbunatatirea fluxului de drenaj. Glaucomul poate fi tratat si prin interventie chirurgicala pentru a preveni sau incetini deteriorari ulterioare.
EuAmTotul întreabă: