| VasileVolosciuc a întrebat:

Ce este glucoza, fructoza si lipidele?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| MihaelaDart a răspuns:

Glucoza
Am putea spune despre aceasta ca este baza carbohidratilor, astfel ca majoritatea lor contin cantitati uriase de glucoza. In plante, aceasta este stocata sub forma de amidon, iar in organismul uman este un produs al glicogenului. Atunci cand organismul are nevoie de glucoza, va putea sa isi produca necesarul prin glucogeneza.
Completarea necesarului de glucoza se va face mai ales de sportivii de performanta, in timpul antrenamentelor acestia pierzand cantitati uriase de energie ce trebuie refacuta printr-un astfel de aport.

Fructoza
Fructoza este o moleculă de îndulcire, un zahăr simplu care se regăsește în fructe. În mod natural, aceasta se găsește în cele dulci, precum strugurii, într-un procent de 5-10%, iar printre cele mai bogate surse (cu un procent de peste 10%) sunt considerate a fi curmalele, smochinele și stafidele. Cantitatea cea mai mică de fructoză se regăsește în lime – 0.4 grame per bucată.
Conform studiilor desfășurate la Universitatea din Canberra, Australia, consumul de fructoză menține scăzut nivelul glicemiei, spre deosebire de alte tipuri de zahăr, precum sucroza (zaharoza) sau glucoza. Acest fenomen este explicat de faptul că, structura chimică a fructozei impune transformarea sa în glucoză de către ficat, anterior pătrunderii în sânge, explică autoarea unui studiu publicat în American Jurnal of Clinical Nutrition. Căile metabolice prin care fructoza se absoarbe diferă de cele ale glucozei, deși cele două au aceeași formulă chimică. Acest proces se numește conversie și se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu efectul galopant pe care îl are sucroza.

Lipidele => https://nutritie-pentru-sanatate.ro/lipide/