Exista mai multe tipuri de hernie... hiatala, inghinala... dar cea mai des intalnita este cea de disc... hernia de disc apare la tineri, adulti, oameni in varsta, datorita solicitarii coloanei vertebrale, fie sub actiunea unor factori nocivi ce pot influenta dezvoltarea sau degenerarea discala
Hernia reprezinta parasirea de catre un organ abdominal a cavitatii peritoneale printr-o zona constitutional slaba a peretelui abdominal. Eventratia este parasirea de catre un organ abdominal a cavitatii peritoneale printr-o zona dobandit slaba a peretelui (cicatrice chirurgicala, ruptura musculara).
Herniile cele mai frecvente sunt inghinale (situate in plica coapsei, mai aproape de abdomen si organele genitale - de obicei aluneca in scrot sau labia mare), femurale (in plica coapsei catre coapsa), ombilicale (la nivelul ombilicului), epigastrice (sub stern, in capul pieptului). Mai exista hernii hiatale care nu se vad (zona slaba este in diafagm si stomacul aluneca in torace).
Tratamentul herniilor este chirurgical: se reintroduce organul in cavitatea abdominala si se coase defectul peretelui. Ar fi bine sa fie tratate inainte de a se complica. Complicatiile sunt incarcerarea (hernia nu mai "intra" inapoi in cavitatea abdominala si doare) sau strangularea (cand in sacul herniar este o ansa de intestin care se stranguleaza, ceea ce se insoteste de dureri vii, varsaturi, balonare si lipsa tranzitului pentru gaze si materii fecale).
Complicatiile herniilor sunt urgente chirurgicale si necesita prezentarea in cel mai scurt timp la chirurg si, de obicei, interventie chirurgicala de urgenta.
patrunderea unui organ/parte de organ printr-o deschidere anormala a unui perete la nivelul caruia se afla organul respectiv in mod normal
poate sa fie de mai multe feluri: abdominala, adipoasa, inghinala, ombilicala etc