Miopia este un defect al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare. Aceasta se întâmplă deoarece razele paralele, ce vin de la un obiect, atunci când traversează globul ocular, se focalizează înaintea retinei, permițând doar distingerea obiectelor situate la o distanță mai mică. Globul ocular al persoanelor miope este mai alungit, fiind nevoie de lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasând focarul pe retină. În jur de 26% din populația lumii are miopiePrima etapă a vederii este crearea unei imagini pe retină, folosind razele paralele ce rezultă din cristalin. Această primă fază este bazată pe legile focalizării luminii. Un obiect va fi cu atât mai bine definit, cu cât razele sale produc o imagine mai clară pe retină. În emetropie, adică în absența unor tulburări de refracție, imaginea este focalizata exact pe retină.
În miopie, focalizarea se efectueaza în fața retinei.
Cu toate că ar trebui să fie situat la infinit (5 metri în practică), punctum remotum (cel mai îndepărtat punct văzut încă net) este situat la miopi între nas și 5 metri, în funcție de gradul miopiei.
Miopie se măsoară în dioptrii, care sunt negative. O miopie de +2 dioptrii are nevoie de ochelari de -2 dioptrii.
Determinarea distanței de la punctum remotum oferă, de asemenea, de gradul de miopie: gradul de miopie este invers proporțional cu distanța de la punctum remotum exprimată în metri. Exemplu, în cazul în care cel mai îndepărtat obiect vazut clar este de 10 cm, deci 0, 1 metri, atunci miopia este de 10 dioptrii; daca obiectul este situat la 2 metri, atunci miopia de 0, 5 dioptrii.
Cum apare? (Cauze) : Ereditară - Una din cele mai frecvente cauze este cea genetică, aproximativ 89% din părinții cu miopie având de asemenea copii miopi.
Mediul - Altă cauză importantă este influența mediului asupra mușchilor globului ocular. Astfel că un exces de tonus din partea mușchiului ciliar poate sa antreneze miopia prin spasme ciliare. Și indicele de refracție a cristalinului poate fi modificat sub influența temperaturilor înalte (opacifierea cristalinului). Altă teorie susține că un efort prea mare consolidează mușchii ciliari, micșorând curbura cristalinului.
Combinație factorilor ereditari cu cei de mediu
Patologici - există o serie de afecțiuni care determină apariția miopiei
Tratament : Cele mai comune forme de tratament includ purtarea ochelarilor și a lentilelor de contact (doar cu lentile divergente), precum și o procedură chirurgicală refractivă oculară, dar aceasta este recomandată doar persoanelor cu un anumit grad de miopie, precum și cu o vârstă nu foarte înaintată.
Există 3 tipuri de proceduri chirurgicale de corectare a miopie folosind laserii:
keratotomie radială - și cea mai riscantă. Se face o incizie în cornee cu ajutorul unei lame foate ascuțite, aplatizându-se după lecuire, mărind calitatea imaginii pe retină.
keratectomie fotorefractivă - se aplică doar la forme ușoare ale miopiei. Cu ajutorul unui laser se aplatizează corneea.
LASIK - cea mai modernă tehnică. Se aplică aproape tuturor formelor de miopie. Se folosesc laseri și o microkeratomă, care taie o porțiune circulară din cornee. Aceasta este apoi tratată cu laseri pentru a-și schimba forma și focalizarea
Miopia este un defect al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanţă mai mare. Aceasta se întâmplă deoarece razele paralele, ce vin de la un obiect, atunci când traversează globul ocular, se focalizează înaintea retinei, permiţând doar distingerea obiectelor situate la o distanţă mai mică. Globul ocular al persoanelor miope este mai alungit, fiind nevoie de lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasând focarul pe retină. În jur de 26% din populaţia lumii are miopie.
Cauze:
* Ereditară - Una din cele mai frecvente cauze este cea genetică, aproximativ 89% din părinţii cu miopie având de asemenea copii miopi.
* Mediul - Altă cauză importantă este influenţa mediului asupra muşchilor globului ocular. Astfel că un exces de tonus din partea muşchiului ciliar poate sa antreneze miopia prin spasme ciliare. Şi indicele de refracţie a cristalinului poate fi modificat sub influenţa temperaturilor înalte (opacifierea cristalinului). Altă teorie susţine că un efort prea mare consolidează muşchii ciliari, micşorând curbura cristalinului.
* Combinaţie factorilor ereditari cu cei de mediu
* Patologici - există o serie de afecţiuni care determină apariţia miopiei.
Tratament:
Cele mai comune forme de tratament includ purtarea ochelarilor şi a lentilelor de contact (doar cu lentile divergente), precum şi o procedură chirurgicală refractivă oculară, dar aceasta este recomandată doar persoanelor cu un anumit grad de miopie, precum şi cu o vârstă nu foarte înaintată.
Cauze
Sus
Cele mai multe cazuri de miopie sunt produse de o modificare a formei globului ocular. Acesta la subiectii normali este rotund, dar la cei cu miopie este asemanator ca forma cu un ou. Din aceasta cauza lumina in loc sa focalizeze pe retina (membrana situata la nivelul polului posterior al globului ocular unde se gasesc celule ce receptioneaza semnalele luminoase, care sunt apoi transmise prin intermediul nervului optic la creier unde sunt transformate in imagini), se focalizeaza in fata ei.
Miopia este de obicei o conditie mostenita, astfel un copil are mari sanse de a fi miop daca unul sau ambii parinti sufera de miopie.
S-a crezut mult timp ca miopia este produsa de activitatile care implica folosirea pentru un timp indelungat a vederii de aproape, cum ar fi cititul sau vizionarea programelor de televiziune de la o distanta prea mica. Studii recente au confirmat aceasta afirmatie, dovedind ca persoanele care lucreaza in posturi care implica cititul pentru perioade lungi de timp au miopie in stadii mai avansate decat alte persoane.
In afara de aceste modificari ale formei globului ocular, mai exista cateva cauze rare de miopie.
Acestea sunt:
- miopia patologica este o boala in care polul posterior al globului ocular continua sa se dezvolte dupa ce a atins dimensiunile fiziologice (dimensiunile globului ocular la care vederea este clara)
- miopia secundara apare ca urmare a altor boli sau situatii patologice cum ar fi nasterea prematura (nasterea inainte de implinirea celor 9 luni de sarcina), sindromul Down
- pseudomiopia sau miopia brusc instalata este o situatie in care miopia se agraveaza rapid din cauza unei alte boli, cum ar fi diabetul zaharat necontrolat prin dieta sau medicamente.
Rar miopia poate fi produsa de boli oculare, ca de exemplu cataracta (opacifierea structurilor anterioare ale globului ocular) sau keratoconus (protruzia anormala de forma conica a corneei; corneea reprezinta unul dintre invelisurile globului ocular care are doua portiuni: una anterioara transparenta si alta posterioara opaca).
Nasterea prematura creste riscul de dezvoltare a miopiei la copil, mai ales daca prezinta retinopatie de prematuritate (boala este mai frecventa la prematurii care au primit terapie cu oxigen la si in perioada imediat urmatoare nasterii si se caracterizeaza prin inlocuirea tesutului normal al retinei cu alte forme de tesut care impiedica functiile acesteia).
Persoanele care au un grad inalt de miopie, conditie cunoscuta sub denumirea de miopie severa au un risc crescut pentru dezlipirea de retina sau glaucom (cresterea tensiunii in interiorul globului ocular). Motivele pentru aceasta evolutie a miopiei nu sunt cunoscute.
Factori de risc
Sus
Factori de risc
Sus
Exista un risc crescut pentru miopie la persoanele de origine asiatica sau la cei cu istoric familial (mai multe persoane cu miopie intr-o familie).
Femeile au un risc mai mare de a dezvolta miopie si de asemenea, odata dezvoltata, de a avea o forma mai severa de boala decat barbatii.
Prematurii, in special cei care au retinopatie de prematuritate, au un risc crescut. Exista boli mostenite ale ochiului sau alte afectiuni care pot creste riscul de imbolnavire.
Studii recente au stabilit o legatura intre activitatile in care este folosita timp indelungat vederea la aproape (de exemplu cititul) si miopie.
Simptome
Sus
Simptome
Sus
Miopia este una dintre bolile care produc vederea incetosata, neclara. Persoanele care sufera de aceasta boala pot prezenta:
- dificultati in vederea obiectelor situate la distanta, cum ar fi vederea la tabla la scoala, la televizor sau la ecranele cinematografelor
- reducerea performantelor scolare sau sportive.
Copii mai mici de 8-9 nu isi dau seama ca nu pot vedea obiectele situate la distanta, dar parintii sau profesorii pot depista aceasta problema daca copilul:
- priveste aceste obiecte cu ochii usor intredeschisi si cu fruntea incruntata
- tine cartea sau alte obiecte foarte aproape de fata
- sta in bancile din fata clasei, in randurile din fata la teatru sau sta aproape de televizor sau computer
- nu este interesat de sport sau alte activitati care implica o vedere buna la distanta
- frecvent are dureri de cap (cefalee).
Mecanism fiziopatologic
Sus
Mecanism fiziopatologic
Sus
Miopia incepe sa se dezvolte de obicei in copilarie sau la inceputul adolescentei, intre 8 si 14 ani. Majoritatea copiilor se nasc cu o usoara hipermetropie (dificultati in vederea la aproape) care este insa corectata de dezvoltarea normala a globului ocular in timpul copilariei. Dar daca globul ocular creste mai mult decat este normal si lumina nu mai este focalizata direct pe retina ci in fata ei, copii devin miopi.
In timpul adolescentei, odata cu cresterea globului ocular, miopia poate apare si se poate inrautati rapid. Adolescentii pot avea nevoie de o pereche noua de ochelari la fiecare 12 luni sau chiar mai des.
Avansarea miopiei se opreste de obicei in jurul varstei de 14-16 ani in cazul femeilor si la aproximativ 25 ani in cazul barbatilor.
Frecvent miopia se stabilizeaza intr-un stadiu usor sau moderat.
Evolutia miopiei nu poate fi oprita odata ce boala a debutat, se poate doar incerca corectarea vederii folosind ochelari, lentile de contact sau interventia chirurgicala.
Desi tratamentul nu poate opri evolutia, este important ca aceasta boala sa fie depistata rapid; cei la care nu este diagnosticata au probleme scolare si de adaptare sociala, pierd increderea in sine.
Dupa varsta de 40 ani, pacientii dezvolta frecvent prezbiopie (incapacitatea de a focaliza obiectele situate aproape). In aceasta situatie este recomandata folosirea ochelarilor cu lentile bifocale sau a lentilelor de contact.
Miopia creste riscul pentru boli mai grave, cum este dezlipirea retinei, desi in aceasta situatie riscul este destul de mic. Riscul este direct proportional cu gradul de miopie; astfel miopia severa are un risc mult mai mare decat cea moderata. Pacientii cu miopie patologica au un risc crescut de a dezvolta cataracta, glaucom sau dezlipire de retina.
Consult de specialitate
Sus
Consult de specialitate
Sus
Medicii specialisti recomanda ca fiecare persoana, fie ca are miopie sau nu, sa efectueze consultatii de specialitate periodic de-a lungul vietii. In afara acestor examinari de rutina se apeleaza la un consult de specialitate cand:
- un copil sau adolescent are simptomele unei miopii sau acuza vedere neclara
- miopia la un adult se inrautateste brusc
- exista modificari in toleranta lentilelor de contact (de exemplu nu mai pot fi purtate tot atat de mult ca inainte).
Medici specialisti recomandati
Sus
Medici specialisti recomandati
Sus
Medicii care pot diagnostica si prescrie ochelari corectori sunt:
- medicul oftalmolog
- medicul oftalmometrist (medic care se ocupa cu masurarea modificarilor vederii normale).
Personalul medical care efectueaza teste screening (teste efectuate persoanelor asimptomatice pentru a depista riscul de boala sau boala intr-un stadiu incipient) pentru a detecta problemele de vedere sunt:
- medicul pediatru
- medicul de familie
- medicul internist.
Expectativa vigilenta
Sus
Expectativa vigilenta
Sus
Diagnosticarea si tratarea miopiei cat mai rapid poate evita problemele scolare sau de socializare ale copiilor. Daca se suspicioneaza aceasta afectiune este recomandat un consult de specialitate efectuat de un medic oftalmolog.
Investigatii
Sus
Investigatii
Sus
Un control de rutina poate detecta miopia sau alte probleme de vedere, ca si alte boli ce afecteaza ochiul. O consultatie completa dureaza intre 30 si 60 de minute.
Un astfel de control cuprinde:
- intrebari despre antecedentele patologice personale (alte boli pe care bolnavul le-a avut sau le are) si examenul fizic
- teste vizuale: acuitatea vizuala, campul vizual si teste de refractie oculara
- examinarea ochiului folosind microscopul si o sursa de lumina
- tonometria prin care se masoara presiunea din interiorul globului ocular
- oftalmoscopia care permite vizualizarea polului posterior al globului ocular.
Miopia este una din cauzele frecvente de vedere neclara. Pentru pacientii cu miopie obiectele aflate la distanta apar neclare. Aceste persoane, in efortul de a percepe clar obiectele aflate la distanta se pot incrunta sau privi cu ochii usor intredeschisi.
Miopia este de obicei o variatie a privirii normale si nu o boala. Mai rar aceasta poate apare datorita sau in cadrul unor boli.
Buna ziua,
Va recomand urmatorul articol: http://www.i-medic.ro/boli/miopia
Multa sanatate!