Fistula:
1) Canal artificial, congenital sau patologic, prin care un organ comunica in mod anormal cu alt organ sau cu exteriorul si prin care se scurg secretiile interne.
2) ulceratie adanca intr-un tesut al organismului.
Vezi sursa:http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/fistula_966
Bună!
"Fistula pancreaticǎ externǎ (FPE) reprezintǎ un traiect anormal, secundar unui gest chirurgical, care face legǎtura dintre un canal pancreatic si exterior (1, 2).
Fistula apare dupǎ un interval liber de câteva zile si pare a fi favorizatǎ de tehnicile de drenaj- lavaj abundente. Eficacitatea drenajului necrozei pancreatice pare a fi proportionalǎ cu riscul de fistulǎ (3).
Orice efractie canalarǎ pancreaticǎ, oricare ar fi cauza (pancreatitǎ necroticǎ, traumatism), provoacǎ o pierdere de suc pancreatic. Aceastǎ scurgere se poate produce într-o seroasǎ (peritoneu, pleurǎ, pericard), sau se organizeazǎ în pseudochist. Acest pseudochist se poate resorbi sau se rupe în interior (fistulǎ internǎ), sau exterior (fistulǎ externǎ) (4, 5)." - SURSA :
http://www.scritube.com/medicina/FISTULELE-PANCREATICE-EXTERNE-23867.php
Vezi alte detalii la linkul anterior.
Toate cele bune.
Este o conexiune anormală între pancreas și alte organe sau chiar pielea (fistulă pancreaticocutanată), e un fel de canal care permite drenarea sucului pancreatic în altă parte decât unde trebuie (în duoden prin canalul coledoc).
FÍSTULĂ s.f. 1. Canal supurativ accidental rămas în urma închiderii unui abces. ♦ Canal făcut pe cale chirurgicală, care unește un organ intern cu exteriorul. 2. Ulcerație adâncă în țesuturile organismului.
una din astea la pancreas, nu suna prea bine
carolina_tarnoveanu întreabă: