Buna! Acesta este datorat unei iritatii a nervului frenic care comanda contractiile diafragmei. Acest muschi (diafragma) joaca un rol fundamental in miscarile respiratorii. Iritatia nervoasa provoaca deci o contractie repetata si involuntara a diafragmei care, la randul ei, genereaza o inchidere brusca a glotei. Aerul nu mai trece prin trahee, corzile vocale vibreaza si produc acele sunete ciudate. Indulceste sughitul, te sfatuieste How Stuff Works. Daca ai o senzatie de dulce in gura poti scapa repede de sughit. Pune sub limba putin zahar si vei scapa de sughit. Acum, sper sa-ti placa zaharul Unii doctori recomanda ca atunci cand nu poti scapa de sughit sa iti bagi degetele in urechi si stai asa cateva secunde. Ai foarte mare grija sa nu impingi foarte mult degetele in interiorul urechilor, contezi pentru echipa TPU! Apa este foarte importanta atunci cand sughiti. Cateva inghitituri de apa si sughitul dispare. De asemenea, poti face gargara cu apa pentru a scapa de enervantul sughit. Daca vei scoate limba si vei trage de ea, este posibil sa scapi de sughit. Nicy de limba sa nu tragi prea mult O alta solutie pentru a scapa de sughit este sa te gadili pe cerul gurii cu o bucata de tampon de bumbac ( Cum ar suna asta? Ha ha hâc hâc?! ) Tine-ti respiratia cat de mult poti. Procedura este asemanatoarea celei pe care o faci inainte de a sari intr-o piscina ( Meow, vreau baie cu spuma! ) In acest mod diafragma se va relaxa si se opresc contractiile care provoaca sughitul. "Impacheteaza" sughiturile. Iei o punga de hartie si o vei tine in fata nasului si a gurii si vei inspira si expira adanc. Acidul carbonic acumulat in punga trece in sange si opreste sughitul. Invata sa mananci incet. Daca esti una dintre persoanele care mananca foarte repede, este foarte posibil sa sughiti des. Incearca sa mananci incet si sa iei cate o inghituri mica de apa pentru a mentine aportul de aer la un nivel minim. Nu manca foarte mult. Prea multa mancare in stomac poate duce la sughit. Unii experti ( nu expertii TPU ) spun ca prin sughit organismul iti sugereaza sa te opresti din mancat pentru ca sistemul digestiv sa aiba timp sa proceseze mancarea. Evita mancarea picanta. Condimentele in exces pot irita captuseala esofagului si stomacul. In acelasi timp, produsele picante pot face ca acidul din stomac sa se scurga in esofag, toate acestea ducand la sughit. Ca si alimentele, bauturile pot irita esofagul si stomacul. Consumul marit de alcool poate duce la indigestie acuta, aparatul digestiv va deveni iritat si se poate ajunge la sughit. Daca nu merge cu metodele care nu includ medicamente, incearca doua comprimate de Antacid.
Este "o contracţie bruscă şi convulsivă a diafragmei, însoţită de un zgomot nearticulat, cauzată de trecerea aerului prin glotă.
Tratamentul în cazul sughiţului de lungă durată vizează, în primul rând, cauza, astfel că, pentru început, se face un tratament simptomatic.
Sughiţul de lungă durată produce oboseală, intensifică greaţa şi durerile preexistente.
Tratamentele naturiste, de care am auzit cu toţii, sunt valabile în cazul sughiţului trecător.
Suprimarea sughiţului poate fi făcută prin înghiţirea unei linguri de zahăr pudră sau a unei bucăţi de pâine cu coajă. Se mai poate bea şi un pahar cu apă rece, cât mai încet, în mai multe înghiţituri.
Plantele vin şi ele în ajutorul persoanelor care sughiţă. Mestecarea câtorva frunze de tarhon sau de mentă, cât mai mult timp, este binevenită, calmând stomacul.
Un alt remediu indicat pentru combaterea sughiţului este reţinerea respiraţiei cât mai mult timp posibil. Se inspiră brusc, apoi respiraţia este „tăiată" câteva secunde. Se mai poate stropi faţa şi gâtul, prin surprindere, cu apă rece, sau se mai poate speria persoana în cauză prin producerea, în apropiere, a unui zgomot puternic.
Este "o contracţie bruscă şi convulsivă a diafragmei, însoţită de un zgomot nearticulat, cauzată de trecerea aerului prin glotă.
poti scapa de el tinandu-ti respiratia cateva secunde; band cateva guri de apa sau gandindu-te atent la momente din trecut
Sughitul este o contractie brusca la nivelul diafragmei, o actiune involuntara care apare atunci cand nervul vag este iritat, unii experti fiind de parere ca acesta este mai mult o reactie la tulburari digestive comune.
Remediile pentru sughit se bazeaza pe doua principii: primul presupune acapararea nervului vag cu o alta senzatie, ceea ce face ca acesta sa transmita semnale creierului prin care spune ca a aparut ceva mai important si ca e timpul ca sughitul sa fie stopat, iar al doilea principiu se refera la cresterea cantitatii de bioxid de carbon din sange, astfel incat organismul sa devina mai preocupat de eliminarea acestuia.
1. Ceva dulce
Mananca o lingurita cu miere sau cu zahar si, de preferat, lasa alimentele la baza limbii timp de cateva secunde, pentru a obtine un efect garantat.
2. Pune-ti degetele in urechi
Unii doctori recomanda sa apesi pe urechi cu doua degete, insa bland, nu puternic. Asta deoarece ramificatii ale nervului vag ajung pana la sistemul auditiv, iar stimularea acestora poate opri sughitul.
3. O sperietura
Daca esti luat prin surprindere si speriat de cineva, sansele de a scapa de sughit sunt mari.
4. Bea apa
Cand bei apa sughitul este intrerupt, ceea ce poate duce la linistirea nervului vag. Si gargara poate avea acelasi efect.
5. Trage-te de limba
Scoate limba, trage usor de ea si insista ceva timp. Daca te uiti in oglinda, sunt sanse bune sa scapi de sughit si sa fii cuprins de o criza de ras.
6. Gadila-te
Gadila-ti cerul gurii cu un betisor cu vata si s-ar putea sa scapi de sughit. De asemenea, poti sa rogi pe cineva sa te gadile in diverse zone ale corpului, daca suporti.
7. Tine-ti respiratia
Inchide gura si tine-te de nas (ca atunci cand sari in apa spre exemplu) atat timp cat rezisti (sughitul poate sa treaca si inainte sa ajungi sa simti ca nu iti mai poti tine respiratia).
8. Respira intr-o punga de hartie
Aceasta metoda se bazeaza, ca si cea de mai sus, pe cresterea cantitatii de bioxid de carbon din sange.
9. Ia un antiacid
O tableta (cel mult doua) dintr-un medicament antiacid poate opri un sughit. Daca aceasta contine si magneziu este si mai bine, deoarece acest mineral atenueaza iritatia si calmeaza nervii.
10. Mananca incet
Atunci cand mananci repede alimentele nu sunt mestecate suficient, ceea ce poate determina aparitia sughitului. In plus, inghiti si mai mult aer, care poate duce, de asemenea, la sughit.
11. Nu manca in exces
O alta cauza a sughitului este supraincarcarea stomacului. Unii experti considera chiar ca sughitul este o reactie prin care organismul iti spune ca este timpul sa te opresti din mancat pentru ca aparatul digestiv sa proceseze linistit hrana.
12. Evita condimentele
Unele alimente condimentate pot irita mucoasa esofagului si a stomacului si pot produce si acid in exces, care ajunge apoi in esofag.
13. Consuma alcool cu moderatie
Bauturile alcoolice au acelasi efect ca si unele condimente si anume irita mucoasa esofagului si a stomacului. De aceea, si nu numai din acest motiv, este bine ca alcoolul sa fie consumat cu moderatie.