Fibromul uterin este o tumora benigna( necanceroasa) ce se dezvolta in interiorul uterului sau in grosimea peretelui uterin. Se poate micsora prin tratament medicamentos sau opera in cazul in care este deja foarte mare si da hemoragii.
Peste varsta de 30 de ani, 20-25% dintre femei au unul sau mai multe fibroame uterine. Este o afectiune fara consecinte grave, dar poate sa determine uneori complicatii. De aceea este necesar un tratament medical sau chirurgical.
Aluna, mandarina, grepfrut sau pepene?
Acestia sunt termenii folositi de medici in limbajul curent pentru a descrie fibromul uterin. Cunoscut si sub numele de miom, aceasta masa de tesut fibros, dur si dens, care se dezvolta pe muschiul uterin este o boala foarte frecventa la femeile trecute de 35 de ani.
Dimensiunile sale sunt variabile, putand fi de la minuscul (cativa milimetri) pana la foarte voluminos (zeci de centimetri). Majoritatea fibroamelor nu dau niciun simptom si sunt descoperite adesea intamplator, la un examen ginecologic de rutina.
Totusi, unele semne trebuie sa te alerteze: marirea abundentei si a duratei ciclului menstrual, nevoia de a urina mai deasa si mai impetuoasa, senzatia de greutate in abdomenul inferior.
Care este cauza fibroamelor?
Exista o predispozitie genetica a fibroamelor, adesea regasindu-se si la mama, si la fiica. Dezvoltarea lor este favorizata de estrogeni, volumul lor crescand in urma tratamentelor cu acest hormon si scazand dupa menopauza.
Sunt doi factori care mai intervin: obezitatea si ciclul menstrual aparut devreme, inaintea varstei de 12 ani. Femeile de rasa neagra dezvolta mai multe fibroame, la o varsta mult mai tanara si de dimensiuni mult mai mari decat femeile de rasa alba.
Ce si cand se trateaza?
In general, un fibrom trebuie investigat o data sau de doua ori pe an. Daca acesta atinge proportii importante si provoaca dureri, tratamentul medical este necesar.
Tratamentul depinde de mai multi factori: varsta femeii, prezenta semnelor clinice, numarul de fibroame, dimensiunea lor si amplasarea lor fata de uter.
Tratamentul medicamentos este pe baza de hormoni. In ceea ce priveste tratamentul chirurgical, exista doua solutii: miomectomia (extirparea fibroamelor fara uter) sau histerectomia (extirparea fibroamelor cu tot cu uter).
Fibromul impiedica aparitia unei sarcini?
Da si nu... unele fibroame, dezvoltate in interiorul cavitatii uterine, joaca rolul de corp strain care impiedica aparitia sarcinii; ele se insotesc adesea de avorturi spontane repetate. Marea majoritate a fibroamelor se dezvolta insa pe peretele muscular sau la exteriorul uterului si nu jeneaza in niciun fel o potentiala sarcina.
Fibromul dauneaza dezvoltarii unei sarcini?
In principiu nu: in marea majoritate a cazurilor, sarcinile dezvoltate pe uterul fibromatos se dezvolta normal. In unele cazuri, deformarea cavitatii uterine datorata fibromului poate fi responsabila de implantari anormale ale placentei (placenta previa) sau de anomalii ce apar la copil in momentul nasterii.
Contraceptia orala sau tratamentul hormonal substitutiv al menopauzei sunt contraindicate in caz de fibrom?
Desi estrogenii favorizeaza dezvoltarea fibroamelor, nu s-a observat ca cele doua tratamente, ambele continand estrogeni, ar avea vreo influenta asupra evolutiei fibromului.
Fibromul uterin mai este cunoscut si sub denumirea de leiomiom sau miom si este o formatiune (tumora) benigna, care de cele mai multe ori este depistat la o consultatie ginecologica obisnuita. Ca frecventa, se intilneste cam la 18 - 20% din populatia feminina (la rasa neagra procentul este mult mai mare), cu incidenta mai mare intre 35 si 50 de ani; rareori se intilnesc cazuri la femei sub 30 de ani sau dupa menopauza.
Sper ca ti-am fost de ajutor:*
Pe curannd