| stefanik04 a întrebat:

Ce imi puteti spune de anorexie nervoasa? Va rog, am nevoie de ajutor! Funda! Cat mai multe detalii, pls, dar mai ales cum se vindeca omul de o asemenea boala...
Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| Julieღ a răspuns:

Http://www.sfatulmedicului.ro/......ervoasa_27
aici gasesti tot ceea ce te intereseaza. :-)

| RespektSiAtat a răspuns:

O persoană care suferă de anorexie are o greutate cu 15 la sută mai mică decât cea recomandată pentru vârsta sa, din cauza faptului că refuză să se alimenteze corespunzător.

„Anorexia este o afecţiune psihică profundă şi complexă, care se manifestă prin refuzul alimentării. Persoana în cauză nu mănâncă fie pentru că nu simte senzaţia de foame, fie pentru că vrea sa slăbească, considerându-se grasă, diformă, dizgraţioasă, fiindu-i afectată toată imaginea corporală. Există mereu fantasma că, fiind mai slabă, va deveni mai atrăgătoare, mai productivă din punct de vedere intelectual.

Ca în toate adicţiile (dependenţele), persoana devine preocupată exclusiv de aspectul fizic. Calculează încontinuu ce a mâncat, regretă că a mâncat, numără calorii, caută sau concepe noi regimuri de slăbire, nu se poate ocupa de altceva, îşi reduce interacţiunile cu ceilalţi, evită mesele în familie, se retrage din ce în ce mai mult", afirmă psihologul Anca Munteanu de la Centrul pentru Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti.

Traumele, factori declanşatori

Pubertatea, problemele familiale, divorţul sau schimbarea locului de muncă pot determina apariţia anorexiei nervoase.

„Schimbările care au caracter mai mult sau mai puţin traumatic pot declanşa, evidenţia o suferinţă, o lipsă care era până atunci latentă. Şi examenele, efortul intelectual intens pot determina anorexie, pentru că ele se asociază mult cu vârsta la care debutează manifestările, şi anume adolescenţa", afirmă psihologul Anca Munteanu.

Familia, de un real ajutor

Familiile persoanelor care suferă de anorexie sunt direct implicate în procesul de recuperare, care poate dura chiar şi ani buni.

„Adesea, aceste persoane nu cer ajutor, şi ca atare familia este cea care sesizează problemele şi se adresează medicului sau psihologului. De fapt, întotdeauna este vorba de o suferinţă familială, iar anorexicul este doar cel care o manifestă prin boala sa, astfel încât, în afară de ajutorul medical de urgenţă, psihoterapia este absolut necesară, iar abordarea familială este cea care duce la rezultate foarte bune. Aceasta pentru că familia este întotdeauna sensibilă la suferinţa anorexicului şi pentru că el singur nu reuşeşte să vindece o suferinţă, o lipsă, un doliu, un secret din familie care sunt, de fapt, cauzele profunde ale anorexiei", spune psihologul. Îmbucurător este faptul că, şi la noi în ţară, a crescut numărul persoanelor care ajung la medic sau la psiholog.

Funcţiile vitale se diminuează

Din cauza anorexiei, femeile se pot confrunta cu întreruperea menstruaţiei. Funcţiile vitale (respiraţie, puls, tensiune arterială) sunt diminuate.

De asemenea, pot apărea anemie, reducerea masei musculare, căderea părului şi osteoporoză. Pe plan psihic, anorexia este asociată cu insomnie, lipsa libidoului, depresie, anxietate, chiar cu tendinţe suicidare.