| stefanik04 a întrebat:

Ce imi puteti spune despre anorexie psihogena? Cat mai multe lucruri? Cum e ea? Ce inseamna mai exact? La ce persoane apare? Intre ce varste? Si mai ales DE CE? Din ce motiv?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
| adryana_6040 a răspuns:

Anorexia nervosa este un tip de tulburare alimentara. Oamenii cu anorexie se confrunta cu teama de a se ingrasa. Sunt acele persoane extrem de slabe si mereu preocupate de cantitatea de mancare ingerata. Anorexia afecteaza atata corpul, cat si mintea. Poate incepe cu o dieta si poate continua intr-un ritm necontrolat. Oamenii cu anorexie se gandesc numai la diete, se cantaresc tot timpul si au o imagine distorsionata despre propriul corp. Desi toata lumea le spune ca sunt slabe, aceste persoane se vad foarte grase in oglinda. Anorexia incepe de obicei in anii tineretii. Tratamentul timpuriu poate fi foarte eficient, dar netratata la timp, anorexia poate deveni o afectiune permanenta si in timp poate cauza infometare si probleme serioase de sanatate, printre care: slabirea oaselor (osteoporoza), afectiuni ale rinichilor si probleme cardiace. Exista situatii in care oamenii au murit, ca urmare a gravitatii problemelor cauzate de anorexie. Cu cat este tratata mai repede, cu atat urmarile nu vor fi asa de grave.
Care sunt cauzele anorexiei?
Dezechilibrele alimentare sunt complexe, asa ca specialistilor le este greu sa identifice cu exactitate cauzele. Totusi, acestia au identificat anumite aspecte responsabile pentru anorexie, printre care istoricul familiei, anumiti factori sociali sau trasaturi de personalitate. Anorexicii se regasesc de obicei in urmatoarele situatii:

persoane din familia acestuia au probleme de greutate: obezitate, dezechilibre alimentare sau au dereglari de comportament, sunt anxiosi, depresivi
fac un sport sau au o slujba care necesita anumite dimensiuni corporale: baletul, modelingul, gimnastica
sunt persoane care-si doresc prea exagerat sa arate bine tot timpul, se ingrijoreaza foarte mult de felul in care arata
persoane care se confrunta cu evenimente stresate in viata lor: divort, pierderea unei persoane dragi, etc.
Anorexia afecteaza 1% din populatie si este mai frecventa la tineri si la femei, 9 din 10 persoane anorexice sunt femei. Care sunt simptomele? Persoanele anorexice: au greutatea mai mica decat greutatea normala, sunt foarte speriati ca se ingrasa, refuza sa se mentine la greutatea normala, sunt obsedati de diete s slabit, limiteaza cu strictete consumul de alimente, vomita sau iau pastile cu efect laxativ, fac multe exercitii sau obisnuiesc sa taie in felii foarte, foarte mici alimentele pe care le consuma. De asemenea, se pot confrunta cu probleme serioase de sanatate: se simt slabiti, obositi, lesina, au firul de par subtire, piele uscata, unghii sensibile, le este frig tot timpul, au tensiune arteriala scazuta si batai slabe ale inimii, pielea de pe brate si picioare este de culoare vanata ca urmare a slabei circulatii a sangelui.
Cum se trateaza anorexia?
Anorexia nu trece fara tratament. In primul rand, o dieta sanatoasa este un prim pas in revenirea din aceasta tulburare. Deoarece anorexia este o afectiune pe baza fizica si psihica, este nevoie de ajutorul unui psiholog sau consilier care sa ajute persoana in cauza. Nu exista medicamente care sa vindece anorxia, cu exceptia cazului in cre persoana afectata sufera de depresie si ii trebuiesc administrate antidepresive. Anorexia se trateaza in timp, iar cazurile grave necesita internare in spital.
Daca credeti ca suferiti de anorexie sau daca cunoasteti persoane care se confrunta cu aceasta boala, nu ezitati sa vorbiti deschis despre problema in cauza si sa contactati sfatul unui medic. Tratamtentul la timp poate fi cea mai buna solutie in evitarea imbolnavirii seerioase a organismului.