Ce inseamna "alimentatie sanatoasa" cand e vorba de copilul meu?

Ce inseamna "alimentatie sanatoasa" cand e vorba de copilul meu?
Orice parinte isi doreste pentru copilul lui tot ce este mai bun, iar acest lucru poate fi extins asupra tuturor aspectelor care tin de crestere si dezvoltare. O alimentatie sanatoasa reprezinta primul pas catre o crestere si dezvoltare armonioase. Dar cum poti sa te asiguri ca prichindelul tau se hraneste ca la carte?!
 
Din primele zile de gradinita sau de scoala ale copilului, dupa ce nu mai detin controlul asupra fiecarui pas pe care il face cel mic, majoritatea parintilor incep sa-si faca griji legate de alimentatia juniorilor lor. Si cum altfel, din moment ce oferta de alimente cu valori nutritionale aproape inexistente si cu sute de calorii pentru o singura portie, straceste in vitrina magazinelor de langa institutiile de invatamant. In urma cu aproximativ un an, Ministerul Sanatatii a inceput o campanie pentru interzicerea acestor alimente delicioase, dar nocive, comercializate in gradinite si scoli.
 

Cu ce ar trebui sa se hraneasca copilul?
Dupa varsta de cinci ani, specialistii sunt de parere ca nevoile calorice pentru metabolismul bazal si pentru crestere, ale copilului, sunt in scadere, in timp ce consumul de total de energie pentru 24 de ore, creste odata cu inaintarea in varsta. De aceea, alimentatia copilului tau trebuie sa contina vitamine, minerale, proteine , fibre si grasimi cu valoare biologica ridicata precum untul, margarina, uleiurile begetale si slanina. Acestea vor fi folosite in primul rand la gatit, in combinatie cu legume sau carne.
De asemenea, trebuie sa tii cont de piramida nutritionala care sta la baza unei alimentatii sanatoase pentru copilul tau. Astfel, cel mic va trebui sa primeasca la fiecare masa cereale, (bogate in carbohidrati, fier, vitaminele B1 si E), legume si fructe (bogate in vitamine, minerale, carbohidrati si fibre), lapte si derivati din lapte (cu continut bogat de calciu si proteine), oua (contin proteine cu valoare biologica mare), carne si peste (bogate in proteine, fier, acizi grasi Omega 3, precum si alte grasimi si o parte a gruului de vitamine B).
 
 
Ce mananca la scoala?
O mare problema a parintilor din ziua de azi este legata de alimentatia celor mici de la gradinita sau scoala. Pentru a-ti usura situatia, tot ce trebuie sa faci este sa soliciti din partea insitutiei de invatamant meniul care va fi pus la dispozitia copilului in fiecare zi. Daca nu esti multumita de ceea ce i se ofera prichindelului de mancare, poti renunta la a-i mai plati masa si astfel ii poti prepara tu singura gustarea din timpul zilei, pe care insa, va trebui sa i-o duci in fiecare zi, in pauza de masa. Indiferent ca este vorba de o gradinita particulara sau una de stat, trebuie sa ai in vedere faptul ca acestea, de cele mai multe ori cumpara mancarea copiilor de la o firma de catering care, macar si pentru prestigiu, va respecta normele nutritionale si de igiena corespunzatoare.
Daca prichindelul tau merge la scoala, va trebui sa-i pregatesti in fiecare dimineata pachetelul, exceptie facand cazul in care cel mic merge la o scoala privata unde i se asigura si masa de pranz.
 
Pentru ca cel mic sa-si manance cu drag mancarea pe care i-o pui la sufertas, trebuie sa-l inveti bunele obiceiuri alimentare
Astfel, roaga-l sa te ajute dimineata cand pregatesti pachetelul pentru el si, cu zambetul pe buze, mai mult in joaca, explica-i care este rolul fiecarui aliment ce face parte din gustarea lui. Pentru sandwish-uri, nu alege salamul sau branza telemea, deoarece acestea se altereaza foarte repede si au un miros greu. Pachetelul trebuie mereu pus intr-o gentuta care pastreaza temeperatura initiala a alimentelor.
 
Si tot de la o varsta frageda, cel mic trebuie obisnuit sa bea apa plata, in niciun caz bauturi racoritoare carbogazoase.
 
Autoritatile au intocmit si o lista a alimentelor interzise in gradinite si scoli conform recomandarilor specialistilor in nutritie
Aceasta contine cartofii prajiti, chips-urile, covrigeii, snacks-urile, sticks-urile, alunele, prajiturile, bomboanele, acadelele si sucurile carbogazoase. Nutritionistii propun ca aceste alimente sa fie inlocuite cu fructe, salate, lactate degresate, apa sau sucuri naturale.
 
 
 
 
 
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| oz a răspuns:

Sa nu ii dai sa manance prostii...

| DeadAndHate a răspuns:

Daca ai un copil in burta te-as sfatui sa :
-sa nu fumezi, asta ii va face rau copilului cat si tie
-sa nu injuri si sa fi nervoasa
- sa manaci sanatos si regulat
-sa dormi
-sa te duci 1 sau de 2 ori la cantrol sau chiar zilnic
-sa nu mananci alimente nesanatoase
-chiar si sa consulti un specialist

Sau daca ai un copil de varsta 5-9 sai chiar mai mare iti spun asa:

-sa nu il lasi sa manance cipsuri
-sa nu bea sucuri cum ar fi coca-cola, sprait si doze
-sa ii dai fructe si legume
-sa ai grisa sa mance regulat dimineata la prnz si seara
-sa ai grija sa se spele pe dinti dimineazta si seara dupa ce mananca
-sa se spele in fiecare zi pe corp iar la cap sa se spele de doua ori pe saptamana sau cand este nevoie

Sper ca raspunsul meu sa fie corec si bun.
Daca nu este corect sa nul folosesti.

| premamotion a răspuns:

Alimentatie sanatoasa, in primul rand, atat pentru copii cat si pentru adulti, inseamna fara carne si produse rafinate (ulei, zahar...), fara conservanti, coloranti etc (E-uri in principiu).

Mediul si relatia cu copilul este si el tot un fel de alimentatie, si de nivelul sau de armonie/dizarmonie depind multe aspecte.

| cutache a răspuns:

Eu cred ca nici o mancare nu dauneaza daca ii place copilului doar sa nu o manance f des!

| tee a răspuns:

O alimentatie sanatoasa pentru copil inseamna sa fie hranit cu alimente de buna calitate si cat mai naturale.
Fara prajeli si grasimi, fara carne de porc si mezeluri.
Crenvustii care unii parinti ii transforma in aliment de baza pentru copil sunt cei mai nesanatosi. Au cel mai mare aport de grasime saturata, adica grasime "nesanatoasa" pentru organism. Alcoolul si cafeaua sunt interzise copilului mic, pentru ca dauneaza creierului si ficatului. Toate aceste daune aduse organismului se "materializeaza" cand copilul devine adult...
Hepatita B este una din bolile ce se declansheaza la maturitate datorita consumului (mic) de alcool din copilarie. Stiu ca suna prea serios, dar din pacate in vremurile noastre alimentele sanatoase sunt din ce in ce mai rare, toate, incepand de la fructe si legumele gasite pe piata, care sunt pline de chimicale.
Incercati sa evitati sa da-ti copiilor produse gata preparate din comert. Dieta lor trebuie sa fie cat mai naturala si usoara.
Este greu, dar cu putin efort se poate face.
Nu le dati inainte de masa prajiturele...
Laptele si derivatele din lapte nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului...

| •Dudăăă a răspuns:

Asa estewinking

| M.A.R.V a răspuns:

O alimentatie sanatoasa este compusa din:fructe, crne.
Iar cea nesanatoasa este compusa din:cipsuri, dulciuri, sau alte minuni.