Http://healthy.kudika.ro/......eoza.html. Gasesti aici informatii complete despre boala sarutului.pa
Ce este boala sărutului
Boala sărutului, numită ştiinţific mononucleoza este o infecţie virală provocată de virusul Epstein Barr (EBV), care se găseşte în saliva purtătorilor şi poate fi transmis prin sărut. Numai în situaţii excepţionale se poate transmite prin tuse, strănut ori folosirea în comun a paharelor şi a tacâmurilor. Virusul Epstein- Barr este foarte răspândit, fiind o rudă a virusului herpetic. Infecţia cu acest virus poate avea simptome uşoare, sau poate evolua asimptomatic. Trebuie menţionat că nu toţi cei care intră în contact cu virusul fac mononucleoză. În condiţiile în care acest lucru se produce, simptomele sunt greu sesizabile. Boala sărutului apare în general, în perioada adolescenţei.
Semnele şi simptomele bolii sărutului
Mononucleoza este o infecţie virală cu simptomele asemănătoare gripei: febră, durere în gât, înghiţire şi respiraţie dificilă din pricina măririi amigdalelor, durere de cap (cefalee), umflarea ganglionilor (cel mai frecvent la nivelul gâtului, dar se pot umfla şi în alte regiuni ale corpului – abdominal, axilar, etc.), stare generală proastă, oboseală, astenie, dureri musculare. Printre alte simptome care apar mai rar se numără şi mâncărimea (rash), bulimia sau splenomegalia (mărirea splinei- aceasta fiind o complicaţie a bolii).
Diagnosticarea bolii sărutului
Pentru obţinerea unui diagnostic clar şi sigur, se iau în calcul atât datele clinice, cât şi cele paraclinice. Din evoluţia simptomelor şi palparea ganglionilor, medicul va putea detecta mononucleoza. Diagnosticul se confirmă cu ajutorul testului Monospot, care are rolul de a depista virusul Epstein Barr. Rareori sunt necesare mai multe investigaţii. Este extrem de importantă prezentarea la medic odată cu sesizarea simptomelor.
Evoluţie şi tratament a bolii sărutului
Mononucleoza este o infecţie virală, iar pentru a o înţelege cel mai uşor o putem compara cu gripa. Simptomele sunt asemănătoare, iar evoluţia este identică. Mononucleoza trece de la sine, în aproximativ patru săptămâni. Ganglionii se vor retrage mai greu, astfel încât este posibil să fie măriţi şi după remiterea simptomelor. O bună hidratare şi odihnă prelungită vor grăbi vindecarea. Medicii recomandă evitarea efortului fizic timp de cel puţin o lună, fiindcă splina poate fi mărită temporar din cauza bolii, iar efortul fizic poate duce la ruptura acesteia. Una din complicaţiile bolii este ruptura de splină, care reprezintă o urgenţă chirurgicală din pricina hemoragiei intrabdominale.
Ca tratament medicamentos se poate folosi ibuprofenul, substanţă care contribuie la reducerea febrei şi a durerilor. Nu sunt utile antibioticele (decât în cazul unei suprainfecţii bacteriene). Deoarece aspirina poate dăuna (poate duce chiar la deces, în cazul copiilor), acest medicament trebuie obligatoriu evitat.
Metode de prevenire a bolii sărutului
Deşi Epstein – Barr este un virus răspândit, nu există nici un vaccin împotriva sa. Evitarea infecţiei este oarecum dificilă. Totuşi, prin respectarea normelor de igienă - folosirea batistei, evitarea folosirii comune a tacâmurilor, paharelor, etc – contaminarea poate fi ocolită.
Mononucleoza, adesea numita "mono", este o infectie determinata de virusul Epstein-Barr.
Manifestarile si simptomele mononucleozei includ:
- febra
- faringita
- cefaleea (dureri de cap)
- pete albe pe peretele posterior al faringelui (sau pe amigdale)
- umflarea ganglionilor de la nivelul gatului
- oboseala
- dispneea (respiratia dificila)
- foamea inexplicabila.
Pentru a ajuta TPU te rog sa nu mai pui ''funda'' la sfarsitul intrebarii.Utilizatorii nu trebuie sa raspunda pentru fundite.
anonim_4396 întreabă: