Ce inseamna daca micutul meu are stari de voma?

Ce inseamna daca micutul meu are stari de voma?

Vomitatul la bebelusi este un reflex ce poate fi declansat de orice, iar starea de voma trece in mod natural dupa 24 de ore. La copil insa, varsaturile sunt semne ale altor afectiuni si sunt insotite si de alte semnale precum febra, dureri intense de burtica etc.

 

In principal ajuta foarte mult sa cunosti bine diferenta dintre regurgitatie si voma, prima fiind eliminarea pe gurita de aer impreuna cu o cantitate mica de lapte nemodificat, la scurt timp dupa masa.

Varsaturile sunt mai abundente, survin de obicei la un interval mai mare dupa masa (cu exceptia unor malformatii ale tubului digestiv, cand apar precoce dupa alimentare) si contin lapte adesea digerat (branzit) care este proiectat la distanta, in timp ce regurgitatiile nu sunt considerate patologice, varsaturile pot fi semnul unor greseli in alimentare sau pot fi semne ale unor boli.   In vreme ce varsaturile, atunci cand copilul este mic, pot fi prevenite tinand sugarul pentru eructare (evacuarea aerului din stomac) in brate in pozitie verticala, cateva minute dupa masa, si asezat apoi culcat pe o parte, varsaturile ce sunt declansate de alte afectiuni trebuie tratate serios si trebuie imediat anuntat medicul pediatru.

Starile patologice care sunt insotite de varsaturi cronice sunt numeroase si este bine sa fie tratate cu atentie. Pot fi afectiuni care tin de tubul digestiv (obstructii intestinale, stenoza pilorica, refluxul gastro-esofagian, boala Hirschprung), hernia hiatala.  

Voma poate sa apara, de asemenea, in cadrul unor infectii acute (infectii respiratorii, septicemie, meningita, alergie la lapte, alergii alimentare, tulburari metabolice etc.). 

 

Probleme stomacale  

La bebelusi, mai ales in primele luni de viata, problemele stomacale sunt insotite cel mai adesea de varsaturi. Dupa aceasta perioada, insa, un virus digestiv poate fi cauza varsaturilor – mai ales daca micutul este intr-o cresa, la gradinita sau la scoala, sau intra in contact cu alte persoane in varsta care sunt bolnave. in combinatie cu varsaturile, copiii care au viroze stomacale au de obicei si diaree, un apetit scazut si febra.  

Combinatia intre diaree si varsaturi se numeste gastro-enterita. Aceasta boala poate fi extrem de periculoasa, mai ales la sugar si copilul mic, din cauza posibilitatii de deshidratare. Daca persista starile de varsaturi, ele sunt semnalul prezentei infectiilor sau chiar unor boli mai grave.

Uneori varsaturile pot semnala prezenta unei infectii a sistemului respirator, tractului urinar sau a urechilor. Varsatura poate fi, de asemenea, un simptom al pneumoniei, meningitei sau sindromului Reye (in cazuri rare).  

Vomitatul se leaga de cele mai multe ori de diaree si este cauzat de bacterii, paraziti, schimbari ale alimentatiei sau medicamente. In general, varsatura la copii este semnalul unei foarte serioase probleme de sanatate. Cheama doctorul pediatru daca copilul vomita si are unul din simptomele urmatoare:

- un abdomen umflat si moale, acesta poate fi un semnal al blocarii intestinelor, a retinerii fluidelor sau gazelor sau al altor probleme ale tractului digestiv;

- are convulsii, care apar datorita cresterii impulsurilor electrice la nivelul creierului;

- varsaturi severe si persistente care continua mai mult de 24 de ore, daca copilul are episoade frecvente, regulate si violente de voma, dar nu are niciun alt simptom de boala, poate fi un semn ca sufera de epilepsie;

- daca vomita de obicei atunci cand intra in contact cu anumite persoane sau anumite locuri – cum ar fi la cabinetul medical sau la cresa – este un semn al stresului.  

 

Varsaturile insotite de greata  

Medicii definesc greata ca nevoia de a voma, si este o senzatie ce se simte in stomac. Voma apare atunci cand continutul stomacului, oricare ar fi acela, este fortat sa urce pe gat si dat afara pe gura.

Voma poate conduce la deshidratare, ale carei semne sunt setea, lipsa urinarii, urina inchisa la culoare, gura uscata, ochi infundati, plans fara lacrimi, piele uscata.

Voma poate fi cauzata de infectie virala; intoxicatie alimentara; alergii la mancare, intoleranta la produsele lactate; mancarea care nu se „asaza“ bine in stomac; medicatia; raul de mare sau raul de miscare; durerile de cap severe; leganarea copilului dupa ce a fost hranit; chiar otravirea.

 

Sursa foto

 

Articol oferit de

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Mulțumim pentru informații.
Orice mămică trebuie să se deplaseze cu puiuțul ei la medic pediatru dacă aceste simptome persistă mai mult de 12-24 de ore.
Totul constă în gravitatea stării de sănătate.
Pa, pa.

| OanaG a răspuns:

La orice semn mai alarmant trebuie sa te prezinti cu bebele la un spital, pentru ca nu e de joaca.

Interesant articolul.

| giovana a răspuns:

Atentie si la insolatie...

Răspuns utilizator avertizat
| DaianaOpris a răspuns:

Ai grija, poate sa aiba o Toxi infectie alimentara, asa ca ar trebui sa mergeti cu el la medic.