| mechanIc a întrebat:

Ce inseamna gluten ( toleranta la gluten ) va multumesc pentru raspunsuri

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| Cocochannel a răspuns:

Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale ( grau, orz, secara etc). De obicei, este folosita in panificatie ca aditiv deoarece glutenul se "tine" de dioxidul de carbon eliberat de drojdie si ajuta la cresterea produselor de panificatie. Este ceea ce face aluatul elastic, pufos si frumos crescut. Glutenul mai poate fi gasit si in paste, bere, medicamente, pasta de dinti, inghetata, maioneza din comert, mezeluri.
Cum actioneaza glutenul?
Intoleranta la gluten era destul de rara, in ultimii ani a devenit insa foarte obisnuita in randul oamenilor.
Corpul "crede" ca glutenul este o substanta straina, nu "stie" ca ar trebui sa fie hranitoare. Deci, cand glutenul ajunge in intestine, se "panicheaza". Intestinele reactioneaza prin trimiterea de anticorpi pentru a ataca substanta necunoscuta. Asta face ca sistemului imunitar sa intre intr-o stare hiper alerta si determina corpul sa isi atace propriul tesut, daunand astfel propriilor vilozitati ("degete" micute care se afla in intestinul subtire si care ajuta la absorbtia nutrientilor din mancare), deci nu mai pot absorbi toti nutrientii din hrana de care ai nevoie pentru a fi sanatos.
Daca deseori te simti fara energie, obosit, ai frecvent probleme cu balonarea si digestia, poate ca ar fi indicat sa incerci o luna de zile sa renunti total la gluten si sa vezi cum te simti. Dupa o luna, vei sti unde sa faci modificarile in alimentatia ta.Sanatate maxima.

| mechanIc explică (pentru Cocochannel):

Mersii da nu mi-ai zis exact ce este numa mi-ai zis unde se gaseste dar mersii mult mai astept pareri

| Cocochannel a răspuns (pentru mechanIc):

Pai ti-am zis: este o PROTEINA! happy

| SpecialGirl10 a răspuns:

GLUTÉN s. n. substanță proteică vâscoasă, moale și elastică, obținută din făina cerealelor după îndepărtarea amidonului. (< fr., lat. gluten). Fundita?

| mechanIc explică (pentru SpecialGirl10):

Da da eu vreau efecte negativ pozitiv daca e daunatoare cum scap de el sau ceva..etc..ceva despre el mai astept pareri