| Mehh a întrebat:

Ce inseamna sa ai CICLU? Am auzit asta de cateva ori, si nu stiu ce inseamna.Cineva m-a intrebat odata daca am avut, ca ma simtisem rau, si nu am stiut ce sa ii raspund.Ma poate ajuta cineva?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Graphee a răspuns:

Bună.

Menstruatia este o sangerare care se produce in vaginul fetelor sau al femeilor si care dureaza cateva zile. Aceasta incepe, de obicei, cand aveti 12 sau 13 ani dar se poate si la 8 sau la 17 ani. Ciclul menstrual va incepe atunci cand organismul este pregatit. Nu puteti nici sa-i grabiti aparitia, nici sa-l opriti.
Menstruatia sau "eumenorrhea" denota menstruatia obisnuita, normala care dureaza cateva zile (de obicei intre 3 si 5 zile, dar este considerata normala si intre 2 si 7 zile). Pierderea medie de sange in timpul menstruatiei este de 35 mililitri (intre 10 si 80 ml este considerat normal). Multe femei au observat scurgerea unor parti din endometrium (invelisul uterului) care apar ca tesut amestecat cu sange. O enzima numita plasmina (continuta in invelisul uterului) tinde sa inhibe coagularea sangelui.

9 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Tu ce vârstă ai?
http://www.anticonceptionale.ro/......trual.html
Pa, pa.

Elianna
| Elianna a răspuns:

Toate femeile de la o anumita varsta (11-15 ani) incep sa aiba menstruatie.Aceasta este o pierdere de sange pe cale genitala, lunar.Perioada de la o menstuatie la alta se numese ciclu menstrual, sau simplu "ciclu". Probabil ca esti foarte mica de nici nu ai auzit de asa ceva!
http://www.calmens.ro/menstruatia.php

| •.•°..::paffy::..•.•° a răspuns:

Pwaf! cati ani ai? laughing

| Ruxiii a răspuns:

Menstruatie.Hemoragie fiziologică din mucoasa uterină, care apare la femeia adultă în mod regulat și periodic, începând din epoca pubertății, cu întreruperi temporare în perioadele de sarcină și de alăptare, și până la menopauză, când dispare definitiv.
Sangerare vaginala.

Nu pot sa-ti spun pe romaneste.

| Ballet a răspuns:

Este greu de explicat. Intreab-o pe mama ta. big grin. Nu e bine sa afli de aici.

| ColorfullColors a răspuns:

Ciclul inseamna menstruatie.

http://www.calmens.ro/menstruatia.php

Daca vrei sa mai vorbim sau ai orice alta nelamurire da add la: smoke_dreams_m

Sper ca te-am ajutat! :*
Funda?;;)

| ColorfullColors a răspuns:

Menstruatia/"ciclul" reprezinta eliminarea mucoasei uterine. In fiecare luna, mucoasa uterina (endometru), suporta anumite modificari ce o pregatesc in vederea unei eventuale sarcini. Aceste modificari au loc sub influenta hormonilor ovarieni - estrogenul si progesteronul. Ea se ingroasa progresiv, in paralel cu o retea de vase sanguine si glande care se dezvolta sub efectul estrogenilor secretati de foliculii ovarieni in curs de maturatie. Ingrosandu-se, mucoasa uterina se pregateste sa primeasca un ovocit fecundat. In conditiile in care ovocitul, eliberat in perioada de ovulatie a ciclului, nu a fost fecundat, corpul galben rezultat prin transformarea foliculului ovarian inceteaza brusc secretia de progesteron si incepe sa involueze. Aceasta scadere drastica a nivelului hormonilor in circulatia sanguina, determina mici contractii la nivelul vaselor sanguine ale mucoasei uterine. Acestea sunt urmate de o "sufocare" a mucoasei, care incepe sa se desprinda, declansandu-se mici hemoragii locale. Totalitatea acestor mici hemoragii reprezinta sangerarea menstruala.
In general sangerarea menstruala dureaza 4 - 5 zile, cu un maxim de flux in ziua a 2 -a si a 3 -a. Dar trebuie sa treaca mai mult timp pana cand ciclurile menstruale sa se stabilizeze. Uneori trec luni, alteori pot trece ani.

Cea mai frecventa cauza a problemelor legate de ciclul menstrual este o balanta hormonala neechilibrata, sau o dereglare ce apare in tot acest lant hormonal hipotalamus - hipofiza - ovare. La femeile tinere estrogenul este secretat in cantitate prea mare fata de progesteron, ei determinand o ingrosare excesiva a mucoasei uterine. In momentul in care ea este eliminata prin mestruatie, hemoragia este mai abundenta. De asemenea, cantitatea insuficienta de progesteron secretata poate fi cauza durerilor la menstruatie datorita dezechilibrului estrogen - progesteron. La factorul hormonal se poate adauga o crestere a substantelor chimice de tip prostaglandine, care stau la baza contractiilor uterine. Secretia crescuta de prostaglandine antreneaza contractii mai puternice si, deci, mai dureroase.

O tulburare a activitatii hormonale sta si la baza menstruatiilor neregulate. Impulsurile transmise de catre hipotalamus pot fi perturbate de anumite cauze, cele mai frecvente fiind de ordin emotional. Glanda hipofiza, fals stimulata, transmite mai departe un stimul eronat catre ovare, direct implicate in reglarea ciclului uterin. Data ovulatiei este cea care determina data menstruatiei, acesta survenind intotdeauna intre zilele 10 - 14 dupa ovulatie. Astfel ca, daca data ovulatiei este devansata, va fi o menstruatie precoce iar daca data ovulatiei este intarziata, va intarzia si menstruatia.

Alaturi de aceasta cauza de origine hormonala pot exista si cauze de ordin fizic ce implica o anumita conformatie organelor sexuale interne.

De aceea este recomandat ca examinarea sa fie facuta de un tandem endocrinolog - ginecolog, pentru a gasi cauza exacta si mai ales tratamentul cel mai eficace.

Penetrarea cu degetul nu are nici o legatura cu neregularitatea ciclului menstrual. Si apropo de penetrarea cu degetul, ar mai fi o problema... infectiile. Inainte de orice, fie si o "joaca", mainile trebuie spalate bine cu apa fierbinte si sapun anti-bacterian. Daca pe deget exista sperma infectata sau daca pielea degetului are taieturi iar mucoasa vaginala intra in contact cu sange infectat atunci este posibila infectarea. Sub unghii se aduna o multime de bacterii, iar in acest caz ar putea exista riscul unei vaginite, unei infectie urinare. Este un real pericol penetrarea anusului si apoi a vaginului, cu acelasi deget, fie el chiar protejat de un prezervativ sau o manusa chirurgicala fiindca bacteriile din zona anala vor ajunge in vagin provocand infectii.

| anyska a răspuns:

Inca ceva ce ceilalti probabil au omis laughing. Nu uita de tampoane laughing!

| Mehh explică:

Multumesc ca m-ati ajutat! Unele mi-au fost folositoare(mai toate). Am ales castigatorul pe baza celei mai...simple si detaliate. Daca celorlalti le-a luat mult...imi pare chiar rau.