anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce iti face mai mult rau sarea sau zaharul?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
26 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Creierul uman este mult mai mult predispus sa mance zahar pentru ca i creaza dependenta rapid si crede-ma ca da zaharul e un drog te mentine intr-o foamete non stop plus multe efecte mortale, parerea mea zaharul este cel mai diabolic alimentat existent vreodata in alimentatia umana, sarea nu creaza dependenta ca zaharul

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Ambele, consumate în exces!
E-adevărat că dulciurile sunt tentante, iar fără sare, mâncarea nu e bună... Însă, trebuie consumate moderat.

| minrest a răspuns:

Orice exces iti face rau. Zaharul in exces deregleaza pancreasul, faci diabet, iti taie un picior, rana nu se inchide, te chinui si mori. Sarea imbolnaveste rinichii, te dor rinichii de inebunesti, in final mori. Sau, faci hipertensiune, se imbolnaveste inima, crizele de inima te chinuie ca pe hotii de cai, de tensiune nu poti nici sa te ridici din pat, iti rogi moartea, faci infarct (daca ai noroc. Daca nu ai, faci accident cerebral) si mori. Deci, excesul de sare si de zahar sunt la fel de daunatoare.

| CuriousStuff a răspuns:

Ambele, in functie de patologia pacientului una ditre ele poate sa faca mai rau decat cealalta, in diabet zaharul face mai rau, in HTA sarea... Excesul din niciuna nu e mai bun decat excesul din cealalta pentru o persoana sanatoasa.
Multa sanatate.

| ALGator a răspuns (pentru CuriousStuff):

Corect, dar de ce trebuie sa plecam de la patologie si nu de la opusul ei (oare cum s-o numi, non-patologie?) :-)?

| CuriousStuff a răspuns (pentru ALGator):

Pentru ca (aproape) lucrez in domeniul sanatatii si pentru mine toata lumea e pacient... laughing Din reflex. Si daca stam putin sa ne uitam la fiecare persoana o sa descoperim, din pacate, cate o mica problema de sanatate. Uite, HTA au peste 20-30% din persoanele de peste 30-40 de ani si peste 50-60% din persoanele peste 60 de ani (conform unor studii mai vechi) si cred ca de atunci numerele astea au crescut.

| ALGator a răspuns (pentru CuriousStuff):

Multumesc. Intrebarea era retorica.
In Scandinavia s-a trecut de la notiunea de "sjukvård" (ingrijirea bolanvului - mot a mot) la "hälsovård" (ingrijirea sanatatii). Volumul si frecventa analizelor ca si a prescierii de medicamente si diete este cu mult mai mic decat cel constatat in România. Prescriptiile de "dietele" la contactarea unei afectunui, despre care un pacient ( :-) ) se asteapta sa i se prescrie aproape pentru orice sunt ca si inexistente. Se trateaza ambulatoriu, se pleaca acasa aproape direct dupa multe interventii la care in România se ramîne cate o saptamana in spital. Se prescrie miscare in loc de medicamente. Nu stiu daca nivelul afectiunilor e mai mare sau mai mic in Scandinavia dar se poate remarca ca e un sistem alternativ cu mari deosebiri.
Pacientului i se explica ce proceduri i se aplica si de ce, la fel ca si medicatia. Se explica metode de recuperare.
Din intrebarile care se pun aici (nu toate) se poate constata o cultura medicala scazuta a publicului combinata cu o atitudine de ignorare a pacientului ca partener al "actului medical" (limba de lemn e bine reprezentata). Exista chiar o lege care recomanda lucratorilor din administratia publica se formuleze informatia pentru public (inclusiv pacienti) in forma usor de inteles si instrumente online la care sa trimiti un text si sa vezi daca se incadreaza in nivelul de inteligibilitate (cei care incalca legea sunt dati la ursii polari). Se poate, fara ca prin asta sa-ti pierzi prestigiul (intra la empatie profesionala). Pe fisa de internare a tatei era trecut si recomandarea evitarii "decubitului dorsal" dar si mentiunea "pacientul e arogant". In ce priveste decubitul dorsal, prima data am crezut in nestiinta mea si facind anumite asocieri ca e ceva obscen de tot. Dar nu toti pacientii care nu au studiat medicina sunt analfabeti. Exista slava Domnului DEX si alte dictionare :-).
De asemenea reactionez la fobia care a fost introdusa fata de comportamente cu posibil impact asupra sanatatii. Zaharul ajunge in gura lumii "moartea alba" iar multe din sfaturi sunt doar pesudo stiinta neconfirmata.
Evident, nimic din ce am scris mai sus nu e la adresa ta. Am impartasit doar niste ginduri. Sanatate! :-)

PS. HTA e Health Technology Assessment?

| CuriousStuff a răspuns (pentru ALGator):

HTA e HiperTensiune Arteriala.

Cu cea mai mare lipsa de patriotism iti spun ca NU poti sa compari Scandinavia cu Romania. Din toate punctele de vedere... Atat cultura medicala a publicului larg cat si sistemul medical, prevalenta bolilor de orice natura si multe altele sunt la poli complet opusi. Ai ales si tu tarile cu cei mai sanatosi si "nestressati" oameni (Scandinavia) happy
Peste tot se recomanda regim de viata sanatos, miscare si restul, dar una e sa recomanzi unui scandinav, care oricum iarna el inoata in rauri inghetate si alta e sa recomanzi unui roman care dupa 8-10 ore de munca abia asteapta sa ajunga acasa sa manance si sa se puna in pat (sa se uite la televizor)... Mentalitea e complet diferita si medicina e mult mai usor de facut intr-o tara ca cele nordice.
Cat despre limbajul de specialitate, e la fel ca si formularea legilor, se foloseste un anumit limbaj ca sa nu se poata interpreta, sa insemne un singur lucru. Si medicii ar explica cu bucurie orice procedura, orice medicatie ce si cum face daca nu ar fi o cantitate asa de mare de munca pusa pe spatele fiecarui cadru medical. Daca ar fi timp, daca am scapa de atata birocratura sau am face-o mai lejera, daca ar fi mai multe cadre medicale si sa nu fie supraincarcati cei din sistem altfel s-ar putea desfasura lucrurile.
Nu vreau sa gasesc scuze pentru nimeni, multe sunte defectele sistemului din Romania (si nu numai) si e clar ca multe trebuie schimbate... In momentul actual directia e buna, se vrea schimbare, se fac reforme, dar la cum ii stiu eu pe romani o sa ne trebuiasca extrem de mult timp sa ajungem la nivelul unde sunt acum alte tari... Si pana ajungem acolo acele tari o sa fie tot cu mult peste noi. Poate sunt putin pesimist, dar am impresia ca mereu o sa fim cum mult in urma tarilor dezvoltate.

Cat despre "moartea alba" scandalul cu dezinfectantii si multe alte informatii din sistemul medical poti sa-ti spun cu mana pe inima ca e in mare parte vina mass-mediei care fabrica si distorsoneaza stirile intr-un mare fel, dar nici romanii nu stiu sa treaca o informatie citita prin filtrul propriei gandiri si sa vada cat de corecta e, noi luam de bun orice citim pe net sau auzim la televizor, si asta e atat vina mentalitatii cat si a sistemului de invatamant.

Si ca sa ma opresc, de "vazut aschia din ochiul altuia" si "bagat de vina" (ce am facut eu mai sus) e usor de facut, foarte usor. Mai greu cu schimbarea, pentru ca schimbarea trebuie sa vina din partea tuturor dar din primul rand din partea fiecaruia in parte... Si oamenii sunt greu de schimbat mai ales cand fac parte dintr-o comunitate care le sustine comportamentul patologic. Daca am putea sa luam fiecare roman si sa-l trimitem intr-o excursie de o saptamana in afara tarii, intr-o tara mai dezvoltata, schimbarea in bine ar veni de la sine, dar din pacate nu e posibil.
M-am lungit cam mult, oricum pe tema asta se poate discuta pana cand o sa-i ajungem noi din urma pe scandinavi. laughing

| ALGator a răspuns (pentru CuriousStuff):

Mersi. O discuție interesantă!

| anonim_4396 explică (pentru ALGator):

Si nu pot sa cred cat de lunga a fost pentru o intrebare asa de simpla xD

| ALGator a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai dreptate. Din pacate ti-am incarcat spatiul intrebarii.

| anonim_4396 explică (pentru ALGator):

Nu-i nimic imi place ca am primit niste raspunsuri mai adanci decat pur si simplu "sarea" sau "zaharul".

| ALGator a răspuns (pentru anonim_4396):

OK, ai grija cu consumul de H2O!

| Clorox a răspuns:

Ambele!

| ALGator a răspuns:

Aproape tot ce e in cantitati mai mari decat are nevoie organismul e daunator. Din citiva litri de apa (H2O) bauti deodata se face intoxicatie si se moare.
In privinta zaharului si sarii, raspunsul variaza. Cantitati putin mai mari pe termen lung? Cantitati putin mai mari luate de persoane cu anumite predispozitii (ingrasare, boli cardiovasculare)? Depinde.
In general ar fi de ajuns bunul simt. Nici sarea nici zaharul si nici bauturile carbogazoase (apa si acid) sau mincatul dupa 18.00 nu otravesc. "Otravesc" excesele alimentare si o stapinire de sine (autocontrol) defectuoasa din care rezulta lacomia si incapacitatea de a te opri la cantitati si frecvente rezonabile.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Amandouă

| Iunix a răspuns:

Sarea este mai "toxică" decât zahărul. Adică... poți să mănânci 4 lingurițe de zahăr fără să pățeşti ceva prea grav în schimb nu cred că poți să mănânci 4 lingurițe de sare fără să ți-se facă rău.

| CatalinVictor1985 a răspuns:

Amandoua. Se spune ca zaharul provoaca ficatului mai mult rau decat alcoolul atata timp cat consumi in exces iar doctorii il numesc toxina care poate ucide. Iar sarea provoaca afectiuni rinichilor pe langa multe altele si chiar inimii fiindca provoaca hipertensiune arteriala care duce chiar la deces

| nugasescusernameliber a răspuns:

Zaharul mai este numit si moartea alba, sa nu crezi ca devii gras si atata tot, este inestetic dar pusti de sanatate.
Gasimea pana la urma acopera arterele, venele, ingreuneaza circulatia sangelui, in concluzie afecteaza tot interiorul tau.
Mie zaharul mi se pare mai daunator decat sarea, si decat grasimile, fiindca cauzeaza si dependenta. Dupa ceva dulce iti creste glicemia, apoi iti scade brusc si simti din nou nevoia de ceva dulce...si intri intr-un cerc vicios.
Pe vremuri se folosea zaharul ca si condiment, adica asa cum folosesti acum sarea, si diabetul nu exista.

| Fumiko a răspuns:

Eu zic ca sarea fiindca daca mananc mai mult zahar(hipergliceme), mai multa decat trebuie sa ai in organism nu ai nimic dar daca mananci prea putin(hipoglicemie), mai putin decat trebuie sa ai in organism, e mai periulos. Sper ca ai inteles ceva laughing

| Pizzaislife a răspuns:

In cantitati excesive ambele parerea mea e ca totusi zaharul face mai mult rau

| onyvirus a răspuns:

Zaharul

| Ioana_Loredana_1996 a răspuns:

Ambele asa ca ai grija happy

| Alexandru216 a răspuns:

Daca consumi in exces ambele fac rau, dar normal zaharul big grin

| Cimpoeşu_Cimpoeşu_1995 a răspuns:

Zaharul