Multe, dar pentru ca nu suntem toti la fel si in functie de gravitatea bolii sa fii atent tu la ce iti face rau si sa nu mai consumi mult din acel aliment sau acea combinatie de alimente (uneori daca mananci in alta combinatie nu iti fac rau, de exemplu daca mananci friptura+piure de cartofi+rosii poti sa ai ceva probleme, daca mananci salata de rosii separat cu paine ca o gustare intre mese - nu le mai ai).
Cei care au probleme de acest gen este bine sa nu sara peste micul dejun, cand au senzatia de foame sa nu o ignore, sa consume ceva care mai scade aciditatea din stomac, cum ar fi putin lapte, putina paine, grisine, o bucata de covrig, covrigei, paine prajita, sana. Sa nu ia medicamente fara sa fi mancat un pic inainte.
Uite un link cu alimente permise si nepermise in gastrita, cam astea ar fi principalele:
https://nutrislim.ro/......-gastrita/
Evita total: prajelile, tocaturile, afumaturile, carnatii si salamurile, ceapa, usturoiul, rosiile, sucurile de toate felurile, lactatele si alcoolul.
Este recomandat sa manci mancaruri usoare si alcaline: supe si ciorbe acrite cu bors (nu cu otet sau zeama de lamaie), piure, pilaf, carne fiarta sau fripta de pui, curcan, peste sau vita.
Se poate manca salata verde, castravete proaspat (nu rosii, fiindca acestea cresc aciditatea).
Nu se manaca mult, fiindca se incarca foarte mult stomacul si supapa stomacului nu s emai inchide, de aceea urca acoidul din stomac.
Mese mici si dese!
Ultima masa a zilei trebuie sa fie la ora 18-19 seara, cu 3-4 ore inainte de culcare, ca mancarea sa fie digerata si nu vei mai avea acid care urca in gat, atunci cand te pui la somn.
Eu am si ficat gras,am probleme cand manc mere pe stomacul gol,bere cu lamaie, prajeli, de la pizza, fast food, patiserie ma doare stomacul, consuma biscuiti mai multi