O endoscopie digestiva superioara este cea mai buna cale de a examina esofagul, stomacul si duodenul.
In ziua examinarii nu trebuie sa fie luate medicamente antiacide sau citoprotectoare (sucralfat). Aceste medicamente pot produce dificultati medicului in vizualizarea tubului digestiv superior. Cu sase pina la opt ore inaintea testului, pacientul nu trebuie sa manince sau sa bea.
Un stomac gol ajuta doctorul sa vizualizeze mult mai bine. De asemenea, se reduce si riscul de aparitie a varsaturilor. In cazul varsaturilor exista un risc mic de producere a aspiratiei continutului stomacului in plamini. Pentru aceasta examinare, de obicei, nu este necesara internarea peste noapte a pacientului. In timpul interventiei, pacientul poate simti o durere scurta ca o intepatura in momentul in care acul este plasat in vena. Sprayul anestezic aplicat la nivelul gitului are un gust amar si va duce la amortirea limbii si a gitului. Unii oameni au senzatia ca nu pot respira din cauza prezentei endoscopului, dar este o falsa senzatie data de anestezic. Intotdeauna exista suficient spatiu in jurul tubului pentru a putea respira, atit la nivelul gurii cit si al gitului.
Pacientul trebuie sa se relaxeze si sa respire incet si profund. In timp ce tubul este miscat, pacientul poate simti senzatii de voma, greata, balonare sau usoare dureri abdominale. Daca disconfortul este sever trebuie avertizat medicul printr-un semn dinainte stabilit sau cu o usoara bataie pe mina. Chiar daca in timpul examinarii pacientul nu poate vorbi, el poate totusi avea o comunicare cu echipa medicala.
Intreaga examinare dureaza aproximativ 30 de minute, din care partea de endoscopie efectiva este de doar 5 pina la 10 minute. Dupa examinare pacientul va sta in spital sub supraveghere si va fi monitorizat o ora sau doua. Daca gitul pacientului a fost amortit inainte de examinare, acesta va putea sa manince sau sa bea doar dupa ce gitul nu-i va mai fi amortit si reflexele de inghitire revin la normal. Aceasta perioada dureaza una pina la doua ore, dupa care pacientul isi poate relua activitatile zilnice.
Dupa examinare, pacientul poate rigii si se poate simti balonat pentru o perioada scurta de timp. De asemenea, pacientul poate simti gitul uscat si iritat sau chiar inflamat sau poate fi usor ragusit. Aceste simptome pot dura citeva zile. Administrarea unor medicamente pentru git si gargara cu apa calda si sarata pot ajuta la eliminarea acestor simptome. Nu trebuie consumat alcool dupa examinare. Oricum, trebuie anuntat doctorul imediat daca apar: hematemeza sau melena (scaune inchise la culoare, cu singe); difficultati de inghitire sau vorbire; tahicardia (cresterea frecventei cardiace) sau bradipneea; dureri cardiace sau abdominale; dureri de git sau de umeri; febra".
------
Ce se poate vedea la endoscopie
Endoscopia digestiva superioara este un procedeu de investigare ce permite medicului sa exploreze interiorul esofagului, stomacului si a primei parti a intestinului subtire (duodenul), prin intermediul unui instrument subtire si flexibil, prevazut cu un aparat optic, ce poarta numele de endoscop. Acest tip de endoscop este introdus prin cavitatea bucala si inainteaza usor la nivelul gitului, pina ajunge la nivelul esofagului, stomacului si apoi a duodenului.
Cu ajutorul endoscopiei medicul poate vedea ulceratiile, inflamatiile, tumorile, infectiile sau singerarile de la nivelul tractului digestiv superior. Se pot preleva tesuturi (biopsie), pot fi indepartati polipii si se pot trata hemoragiile de la acest nivel al tubului digestiv.
Endoscopia poate dezvalui probleme ce nu sint descoperite cu ajutorul radiologiei si uneori poate fi de ajutor in a elimina necesitatea unei interventii chirurgicale exploratorii.
Spre deosebire de celelalte metode de investigare, endoscopia permite si realizarea biopsiei pentru determinarea prezentei Helicobacter pylori, care poate fi cauza ulcerului gastric si duodenal. Cancerul poate fi detectat cu ajutorul endosc
Depinde si la ce fel de endoscopie te referi.Eu am facut endoscopie nazala si a fost ok, m-a gadilat un pic doar