• Printre principalele cauze ale constipatiei cronice se număra lipsa de fibre din alimentaţia zilnică şi sedentarismul.
• Laxativele ar trebui să fie ultima soluţie în caz de constipaţie-acestea pot crea dependenţă.
• Pentru a preveni constipatia medicii recomandă să consumăm zilnic între 18 şi 30 g de fibre şi minim 6-8 pahare de lichid.
• În general, exerciţiile fizice efectuate cu regularitate tind să combată constipatia. În plus, ajută la buna funcţionare a inimii.
• Şi plantele medicinale pot ajuta la combaterea constipatiei, însă cel mai bine este să încercaţi s-o controlaţi prin alimentaţie, păstrând ceaiurile ca alternativă.
• Din cauza comprimarii intestinelor datorată dezvoltării fătului, femeilor însărcinate li se recomandă zilnic, plimbări de aproximativ 20-30 minute. • Antiacidele ce conţin calciu sau aluminiu, antihistaminicele, suplimentele de calciu, codeină sau analgezicele pe bază de morfină, unele medicamente recomandate în boala Parkinson, precum şi antidepresivele triciclice pot avea drept efect secundar, constipatia.
• Nu este obligatoriu ca un aliment să fie constipant pentru toată lumea. Trebuie să vă daţi seama care anume sunt acele alimente care vă provoacă dvs. constipaţie şi să evitaţi să le consumaţi.
• Persoanele care suferă de colon irirabil sau constipaţie trebuie să evite alimentele care produc gaze, cum ar fi fasolea, varza, conopida.
Lipsa de fibre din alimentatia zilnica, asociata cu sedentarismul constituie cea mai frecventa cauza a constipatiei cronice. Am aflat niste aspecte foarte interesante in ceea ce priveste colonul nostru. Intestinul gros, sau terminal, are 1, 40-2 m (aproximativ lungimea corpului) si se intinde de la valvula ileocecala pana la nivelul orificiului anal. Are o structura adaptata in special pentru functia de rezervor al rezidurilor rezultate in urma digestiei, dar nu numai. Forma literei „U" inversat caracterizeaza intestinul gros. Deosebim trei portiuni: cecul, colonul si rectul, avand anexat apendicele. Intestinul subtire nu se deschide la capatul intestinului gros, ci putin mai sus, de aceea rezulta cecul – o portiune intestinala ca un fund de sac. Trei benzi longitudinale externe de muschi (teniile) contribuie la specificul colonului. Teniile sunt mai scurte decat lungimea colonului si de aceea ele determina formarea unor saci sau pungi proeminente, alaturi de niste sugrumari – plici semicirculare. In acest fel apare aspectul de pliuri – cute ale colonului.