| Feraru_Cristina_1992 a întrebat:

Ce pot face sa scap de bronsita?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| Corina a răspuns:

Bronsita

Generalitati
Sus

Bronsita reprezinta inflamatia cailor aeriene ce duc aerul la plamani (bronhiile terminale). Inflamatia la acest nivel produce edem (cresterea volumului) si se produce mucus (sputa). Edemul si sputa favorizeaza tusea si astfel respiratia devine dificila. Exista doua tipuri de bronsita: acuta (care se instaleaza rapid si se vindeca in 2-3 saptamani) si cronica (cu manifestari de lunga durata. Tuse productiva (cu sputa) timp de 3 luni pentru cel putin 2 ani la rand sugereaza bronsita cronica).
Se indica tratamentul medicamentos in cazul in care:
-tusea este productiva, iar mucusul este de culoare galbena sau verde si are consistenta crescuta
-respiratia este dificila
-durere la nivelul pieptului
-febra persistenta.
Terapia bronsitei acute la persoanele fara alte boli asociate include mijloace de a scadea frecventa tusei, scaderea febrei si a durerii. Antibioticele nu sunt de obicei indicate.
In cazul pacientilor cu alte boli asociate ca: astm, boala pulmonara obstructiva cronica, insuficienta cardiaca, tratamentul este mai elaborat. Majoritatea cazurilor de bronsita acuta se vindeca in 2-3 saptamani si tratamentul la domiciliu este singurul indicat.Tratament ambulator (la domiciliu) include: -ameliorarea tusei prin administrarea de lichide, dropsuri pentru tuse si evitarea expunerii la agenti iritanti; de asemenea se pot administra antitusive, care duc la oprirea tusei sau expectorante care fluidifica secretiile si fac eliminarea lor mai usoara;
-repaus, odihna pentru a permite organismului sa elimine infectia
-administrarea de acetaminofen (paracetamol), ibuprofen sau aspirina pentru a diminua simptomele (nu se administreaza aspirina sub varsta de 20 de ani)
-umidifierea atmosferei din camera (caldura si umiditatea fluidizeaza mucusul si il fac mai usor de eliminat)
-inhalarea de beta2-agonisti, care vor dilata caile aeriene si vor diminua wheezing-ul si tusea; acesti compusi poata avea efecte adverse ca tremor si agitatie;
-evitarea cafelei si a alcoolului deoarece acestea favorizeaza deshidratarea
-incetarea fumatului sau a expunerii la fum de tigara.
La majoritatea pacientilor cu tratament la domiciliu, administrarea de antibiotice nu este necesara, deoarece majoritatea cazurilor de bronsita acuta sunt produse de virusuri, iar antibioticele nu au efect pe virusuri. Administrarea de antibiotice fara scop poate determina efecte adverse ale acestora sau aparitia rezistentei anumitor bacterii la acel antibiotic. Rezistenta odata formata va face ca la o alta administrare a antibioticului acesta sa fie mai putin eficient.
In cazul prescrierii de antibiotice trebuiesc administrate toate pastilele prescrise, chiar daca simptomele se amelioreaza. In cazul in care nu se administreaza toata reteta este posibil sa ramana microbi restanti. Totusi, doar medicul este cel in masura sa hotarasca daca trebuie sau nu administrat antibiotic, in functie de rezultatul consultatiei.
Exista si tratamente naturiste pe care le poti face acasa, cum ar fi: ceai de soc, ceai de coaja de nuca si ceapa, sirop de ridiche neagra, sirop de muguri de pin/brad, etc.
http://www.emedonline.ro/natural/content.php?id=9

| Raniia a răspuns:

Să respecti cu strictete tratamentul prescris de medicul specialist(presupun că ai primit antibiotic si antiinflamator), să nu fumezi, aceasta fiind cea mai importantă cauză care duce la bolile pulmonare. Nerespectarea tratamentului si indicatiile medicului legate de boala ta pot duce la cronicizarea bolii.

| radutherap a răspuns:

Stiu cum te simti si eu am avut.Trebuie doar sa astepti.

| idcatalin a răspuns:

Gasesti aici cateva produse naturiste pentru probleme respiratorii care iti cresc imunitatea


http://remediu-natural.ro/plafar-online/pentru-sistemul-respirator.php

| tagaitza a răspuns:

Tratamentul bronsitei vizeaza mai multe aspecte si nu se face decat sub recomandarea si urmarirea medicului:

1. Reducerea iritatiei bronsice care cuprinde:

- Renuntarea la fumat,
- Eliminarea din mediu a factorilor poluanti,
- Tratarea infectiilor ORL, stomatologice sau a oricarei alte infectii,
- Tratamentul refluxului gastro - esofagian daca pacientul sufera de asa ceva.

2. tratamentul simptomatic al bronsitei isi propune ameliorarea manifestarilor acesteia prin:

- regim igieno - dietetic prin consum adecvat de lichide pentru a hidrata sufficient organismul, repaus fizic, vocal si microclimat umed, cald, dar nu excesiv.
- Administrarea pe cale nazala a unor vasoconstrictoare si antiinflamatoare de tipul Bixtonim.
- Antipiretice ( medicamente care scad febra) asa cum este acidul acetil-salicilic (Aspirina).

3. tratamentul propriu-zis al bronsitei se face in functie de etapa de evolutie in care se afla aceasta:

- intr-o prima faza se vor administra antitusive de tipul codeinei si a dioninei;
- urmatoarea etapa se trateaza cu mucolitice si expectorante cum este cazul Bromheximului sau a altor siropuri expectorante. Se poate utilize si acetilcisteina in aerosoli sau oral;
- Administrarea de antibiotice se face doar in cazul in care bronsita se complica cu suprainfectie bacteriana si cuprinde ampicilina asociata sau nu Biseptol.

Întrebări similare