Secreta niste enzime care se vor varsa in intestin. Aici se amesteca cu mancarea evacuata din stomac si cu bila. Nutrientii din alimente se dizolva si se absorb.
Daca ai o boala de pancreas digestia nu se mai face asa cum trebuie.
Are rolul de a regla insulina in corp, cand pancreasul numai secretă insulină faci diabet, tip 1 care necesită insulină injectabilă toata viața, sau diabet tip 2 care mentine insulina cu ajutorul pastilelor, fara insulină creste glicemia foarte mult, si se ajunge la probleme grave de sanatate sau asa numitele complicatii ale diabetului, orbire, blocaj renal cetoză si in final moartea. Amputatii mîini picioare din cauza infectiilor si ranilor care nu se vindecă ușor in cazul unui diabetic.
Pancreasul este un organ ce este localizat în partea stângă a cavității abdominale (hipocondrul stâng), sub stomac, în potcoava duodenală. Este o glandă anexă a tubului digestiv, având atât o funcție exocrină (producând sucul pancreatic, ce participă la digestie), cât și una endocrină (secretând doi hormoni antagoniști, insulina, care este un hormon hipoglicemiant, și glucagonul, care este un hormon hiperglicemiant).
În cadrul unui bolnav de diabet zaharat de tip 1, pancreasul nu poate produce insulină din cauza distrugerii celulelor beta (cele responsabile de secretia insulinei) de către sistemul imunitar, ducând la hiperglicemie.
Dacă organismul este bolnav de diabet zaharat de tip 2, pancreasul este sănătos, dar din cauza organismului ce nu folosește eficient insulina, acesta devine suprasolicitat, secretând tot mai puțină insulină după primul an.
Puteai gasi raspunsul cautand pe google (sau pe oricare alt motor de cautare) foarte usor.
Mindfulness întreabă: