Lipsa poftei de mancare poate fi provocata de stres, agitatia zilnica sau alte evenimente neplacute, in care starea de nervozitate atinge cote maxime. Tensiunea acumulata devine astfel o bariera pentru alimentatia zilnica, absolut necesara organismului.
Medicamentele in exces, fumatul, consumul de droguri sau alcool sunt si ele cauze ale pierderii apetitului.
Lipsa poftei de mancare poate ascunde in unele cazuri afectiuni mai grave, care necesita tratament specializat imediat, informeaza howstuffworks.com.
Cazurile izolate de lipsa a apetitului pot fi tratate prin mici vizite in piata sau in bucatarie, acolo unde putem incerca alimentele preferate, chiar si dupa o zi stresanta si incarcata.
Legumele amarui, verdeturile aromate sau pepenele verde cresc pofta de mancare. Consumate proaspete si in fiecare zi, fara sare sau zahar, cresc apetitul si iti redau pofta de viata.
Mierea pe stomacul gol, remediul folosit in copilarie pentru redarea apetitului, este eficienta si in cazul adultilor. O singura lingurita de miere si dupa doar cateva zile nu veti mai sari peste micul dejun.
Pofta de mancare poate fi recastigata prin impunerea orelor regulate de masa. Pranzul sau cina in oras pot decala orele de alimentatie si astfel pofta de mancare va disparea rapid.
Chiar daca optati pentru mesele in oras, respectati orele de masa stabilite in prealabil. Si daca nu va este foame, o salata va va deschide apetitul.
Ceaiurile sunt si ele remedii impotriva lipsei poftei de mancare. Menta in special este un bun inceput al meselor. Ceaiul de tei deschide si el apetitul si are rol calmant, atunci cand ati avut o zi mai agitata.
Daca le veti consuma dimineata, in loc de cafeaua zilnica, veti simti nevoia dupa doar cateva zile sa consumati si altceva in afara de simpla cana de ceai.
Micul dejun este foarte important pentru o alimentatie sanatoasa, deci, daca nu aveti pofta de mancare, incercati mai intai sa includeti aceasta masa in obiceiul zilnic alimentar.
In cazul femeilor insarcinate insa ceaiul de menta zilnic se consuma numai cu acordul medicului pentru ca el poate avea implicatii majore asupra metabolismului.
Digestia lenta poate fi stimulata si cu ajutorul ghimbirului, care actioneaza precum un tonic. Chimenul, adaugat in mancare, stimuleaza si el pofta de mancare, deci nu evitati sa il folositi la gatit.
Exercitiile fizice cresc si ele pofta de mancare. Chiar daca ati avut o zi obositoare, mersul pe jos, cu bicicleta, sedintele de inot sau alergarile sunt cele mai rapide remedii impotriva lipsei apetitului.
Un inceput sanatos dar greu pentru unii este masa luata serios si cu rabdare, incet, dimineata. E un tabiet ce incepe cu respectul de sine. Sacrifica un sfert de ora de somn daca e nevoie, dar cand te-ai trezit, ia un mic dejun gustos, bogat si daca esti fumatoare, rezista macar 30-40 minute dupa masa inainte sa iti aprinzi tigara. Te vei simti mai bine in ziua aia. Daca e necesar amana si cafeaua, fa un dus sau iesi la colt sa cumperi ceva si amana un pic prima tigara, daca fumezi. Ia si niste vitamine, stai intre oameni veseli si mananca alaturi de ei. Nu te feri de miscare in aer liber, ignora lenea. Savureaza aroma pentru fiecare tip de aliment, fie ca e vb de un suc de portocale, friptura, branza, o mancare cu sos sau ceva picant. Poate fi o placere sa mananci, gustul este un simt ce iti ofera satisfactii - similar unei privelisti, muzici, miros, atingeri. Nu te poti bucura pe deplin de viata daca nu savurezi ce mananci
Greutatea depinde de stilul de viata, deci, orice ar fi sa faci, fa regulat. In al doilea rand, fa sport. Dar nu face gen alergare pana la epuizare sau sala pana mori. Fa miscare intr-o atitudine juvenila, joaca-te, nu o lua in serios, ca mai mult te stresezi...si stresul te slabeste, crede-ma, ca stiu...cand vezi ca te chinui si nu sunt rezultate o lasi balta. Si eu am trecut prin asta in timpul a 6 ani de atletism si inca sunt slab (52kg, 20 de ani)... mi-am dat seama ca asa e gena mea si singura interventie valida ar fi stilul de viata, asta ti-ar spune si un nutritionist...sunt doar fibra din pacate si s-ar vedea bine cu ceva carnita peste. Cred ca si la tine la fel.
Lipsa poftei de mancare poate avea diverse cauze. Pentru a depista daca exista anumite dereglari endocrine, este necesar sa faci un set de analize recomandate de un medic endocrinolog.
Consumul de dulciuri in cantitate mare nu este cea mai sanatoasa metoda de ingrasare deoarece contin mult zahar rafinat. Este preferabil sa consumi zaharuri naturale din miere, fructe proaspete, fructe uscate. Sunt recomandate sucurile naturale si piureurile concentrate cu pulpa (piersici, caise, banana etc). Poti sa prepari un shake foarte nutritiv adaugand in suc sau in piureul de fructe cereale integrale, stafide, miere.
Pentru pofta de mancare iti recomand urmatoarele categorii de suplimente nutritive care se gasesc in orice magazin naturist:
- suplimente nutritive cu vitamine si minerale naturale;
- Ginseng fiole buvabile(cate 1 fiola pe zi timp de 2-4 saptamani);
- produse naturiste pe baza de polen, laptisor de matca, catina.
Pai sincer, sa-ti zic am acceashi problema, am 17 ani si am 45 kg, la 1, 69, si la fel nu am pofta de mancare, dar la mine sunt sigura ca este din cauza fumatului, dar unicul sfat pe care pot sa ti-l dau este sa mananci portocale, mere, morcovi, sau daca ai posibilitatea fa-ti suc de morcov sau de mere natural, incearca sa mananci mincarure acrishoare, desigur fructe, legume, si cu siguranta vei avea mai multa pofta de mincare, si daca fumezi, lasate.
Cred ca trebuie sa faci multa miscare ca corpul sa consume multe kalorii iar apoi ai o pofta mare de mancare. Stiu asta din propria experienta