Balonarea este o tulburare intestinala, cauzata in principal de obiceiurile alimentare dezordonate. Acestea determina producerea unei cantitati mai mari de gaze in stomac decat in mod normal.
Cauze balonarii pot fi:
Tensiunea pre-menstruala
La femei, balonarea apare in general inaintea ciclului menstrual. Simptomele balonarii sunt: umflarea corpului, intarirea mainilor si picioarelor. Este important sa tii cont de faptul ca hormonii au un rol important in echilibrarea nivelului de lichide din organism.
Obiceiurile alimentare
Daca vrei sa scapi de balonare, ar trebui mai intai de toate sa iti schimbi obiceiurile alimentare. Pentru inceput, nu mai manca in graba. Altfel, presiunea din stomacul tau creste, determinand sporirea productiei de gaze, de unde rezulta, evident, aparitia balonarii.
Laptele
Daca esti o consumatoare de lapte, trebuie sa retii un lucru important. Intoleranta la lactoza din lapte duce la balonarea abdomenului. Rolul lactozei este sa dizolve zaharul din lapte. Astfel, 200 de ml de lapte nedigerat produc 0, 03 cm cubi de gaz in stomacul tau. Cantiatea pare infima insa, raportata la dimensiunea stomacului, este semnificativa.
Graul
Daca iti este imposibil sa scapi de balonare, cel mai probabil consumi prea multe produse din grau in fiecare zi. Glutenul prezent in grau si paine produce senzatii de arsura ale stomacului si conduce la aparitia excesului de gaze.
Alte cauze:
Pentru a scapa de balonare ar trebui sa reduci utilizarea antibioticelor, dulciurilor si a consumului de sare. Antibioticele sunt cunoscute pentru ca determina balonarea excesiva a stomacului. Ele distrug bacteriile inofensive prezente in mod normal in tractul digestiv ce ajuta la digerarea alimentelor.
Pilulele contraceptive, de asemenea, cauzeaza balonarea. Alimentele dulci si bogate in grasimi sunt una dintre cauzele principale ale tulburarilor stomacului. Incearca sa reduci consumul lor. Ai grija si la aportul de sare.
Iata cateva cai de atac impotriva balonarii:
1. Consuma alimente ce contin fibre, precum legume proaspete, cereale. O dieta bogata in fibre elimina constipatia si conduce la un nivel mai scazut al gazului.
2. Multe persoane si in special copiii consuma chipsuri si fast-food fara sa stie cat de daunatoare sunt pentru sanatate. Ele contribuie si la cresterea ratei de balonare, asa ca este indicat sa le eviti.
3. Consuma alimente ce contin potasiu. De exemplu: ciupercile, varza, conopida, sparanghelul. Acestea ajuta la scaderea nivelului de sodiu din organism. Cu cat mai putin sodiu (sare) consumi, cu atat mai repede vei scapa de balonare.
4. Consuma iaurturi probiotice sau ceai de menta care elimina disconfortul.
http://www.eva.ro/......-3128.html
Cauzele balonarii sunt multiple: stresul, alimentatia dezordonata si de proasta calitate, afectiunile sistemului digestiv. Incearca sa iti cumperi activia de baut sau iaurt.
Evita sa mananci la fast-food si renunta la alimentele prajite. Redu cantitatea de cafea, ceai negru si, in general, evita bauturile care contin cofeina. Renunta la alcool si la fumat. Evita bauturile racoritoare, dulciurile si guma de mestecat, deoarece contin cantitati mari de indulcitori artificiali care baloneaza. Bea apa plata si infuzii din plante. Evita bauturile carbogazoase, precum si bauturile prea reci sau prea fierbinti. Pentru a scapa de balonare, iti recomand cateva remedii naturiste: infuzii de cimbru, ghimbir, fenicul, tei, menta, rozmarin, chimen sau anason. Consuma alimente care sunt, in general, bine tolerate: carne de pui si peste, alimente din soia, iaurt, branza, orez, faina de porumb Observa care sunt legumele care te baloneaza si consuma-le numai fierte. Atentie la varza, mazare, fasole, care contin multa celuloza si se digera greu! Este necesar sa consumi legume si fructe deoarece contin fibre vegetale absolut necesare pentru digestie si eliminarea reziduurilor. Consuma numai acele cruditati pe care le tolerezi si care observi ca nu iti creeaza senzatii de balonare. Analizeaza care sunt alimentele care te baloneaza si incearca sa le elimini din alimentatia ta. Este bine sa bei un pahar mare de apa cu sucul de la o jumatate de lamaie dimineata la trezire si seara la culcare, pentru eliminarea toxinelor
sper ca te-am ajutat
Cel mai la indemana remediu este carbunele alimentar. Prajeste o felie de paine pana se arde si mananc-o asa.
Evită băuturile carbogazoase și cruditățile ca mazărea/fasolea/varza.Cumpără de la plafar ceai de obligeană, și prepară-l în modul următor : pune o linguriță de rădăcină obligeană peste 250ml de apă rece, lasă-l o noapte la macerat, și dimineața, încălzește-l, strecoară-l și bea-l.
Sănătate!