Stomacul si intestinul subtire sunt goale, au doar mici resturi alimentare si mult aer. Prin miscarea corpului, a cutiei toaracice chiar(prin respiratie) aerul se misaca de colo-colo printre resturile alimentare si astfel apare sunetul.
,,Chioraie matele,, este de fapt o avertizare din partea stomacului care necesita alimente. Este doar un sunete, dar nu trebuie neglijat.
"Matele" intestinele prezinta niste miscari continue (miscari peristaltice) care imping bolul alimentar de la orificiul inferior al stomacului (orificiul pilor) pana la anus, prin duoden, ileon, jejun, colon, rect. In urma digerarii alimentelor e elibereaza gaze (metan, sulf, etc). Datorita diverselor curburi ale intestinului subtire, pe fiecare ansa exista locuri mai inalte, unde se aduna aceste gaze, si zone mai joase unde se aduna lichidele care exista in intestin (apa bauta, diverse substante lichide folosite pentru digerare sau care rezulta din procesul de digerare). Prin miscarile peristaltice sunt impinse si gazele si lichidele, iar odata cu trecerea in alta ansa intestinala, lichidul ramane in zona joasa a ansei, iar gazele ajung in partea de sus a ansei. "chioraiturile" sunt sunetul scos de gazele care trec prin lichid inspre zonele superioare ale ansei. E exact sunetul scos cand sufli intr-un pai aflat intr-un pahar cu apa.
anonim_4396 întreabă: