Cele trei semne cardinale ale bolii Parkinson sunt: tremorul de repaus, rigiditatea si bradikinezia. Dintre acestea, doua sunt esentiale pentru stabilirea diagnosticului. Instabilitatea posturala este al patrulea semn cardinal, dar survine tardiv, de obicei dupa 8 ani de evolutie a bolii.
- In 70% din cazuri, gesturile ritmice incontrolabile ale mainilor, capului sau picioarelor constituie primul simptom si se manifesta in special in repaus si in perioadele de stres. Tremorul este diminuat in timpul miscarilor si dispare in somn, este accentuat de stres si de oboseala. Tremorul devine mai putin evident pe masura evolutiei bolii.
- Rigiditatea se refera la cresterea rezistentei la mobilizarea pasiva a muschilor si este mai evidenta la miscarile voluntare ale membrului contralateral.
- Bradikinezia se refera la lentoarea miscarilor, dar include si scaderea miscarilor spontane si scaderea amplitudinii miscarilor. Bradikinezia este vizibila prin micrografie (scris de mana mic, ilizibil), hipomimie (diminuarea miscarilor mimice), clipit rar si hipofonie (voce diminuata).
- Instabilitatea posturala se refera la tulburarile de echilibru si coordonare. Aparitia sa este o etapa importanta in evolutia bolii, deoarece instabilitatea posturala este dificil tratabila si este o sursa comuna de invaliditate in stadiile avansate ale bolii.
- Dementa survine tardiv in evolutia bolii Parkinson si afecteaza 15% - 30% din pacienti. Memoria recenta este afectata.
Alte semne sunt:
- tulburari ale somnului
- dificultati la deglutitie
- sialoree (salivatie abundenta)
- micrografie (scris mic, ilizibil)
- hipofonie (voce diminuata, monotona) si dificultati la articularea cuvintelor
- incontinenta urinara si constipatie, datorita alterarii functiei intestinului si vezicii
- confuzie, pierderea memoriei
- tulburari ale mersului, cu pasi mici, tarsaiti; tendinta accentuata spre cadere prin pierderea reflexelor posturale
- pierderea balansului bratelor in timpul mersului
- hipotensiune ortostatica
- dermatita seboreica
- modificari ale personalitatii
Numai bine!
Ai mai jos un site cu informatii despre Parkinson.
http://www.topmedica.ro/blog/fata-nevazuta-a-bolii-parkinson/.
Poti pune intrebari chiar pe site iar medicul iti va raspunde in scurt timp. Succes :)
Alexandru_8107 întreabă:
User252426 întreabă: