Buna
---Simptome----
Simptomele diabetului zaharat variaza de la caz la caz. In general, diabetul se caracterizeaza prin cresterea peste normal a concentratiei de glucoza in sange (hiperglicemie), cu sau fara eliminarea de zahar prin urina (glicozurie). Alte simptome care pot sa apara sunt: setea excesiva cu aport crescut de apa, eliminarea de urina in cantitati mari si foamea excesiva cu ingestia de alimente in cantitati mari.
Aceste trei simptome, cunoscute in terminologia medicala ca polidipsie, poliurie si respectiv polifagie, sunt in general cauzate de hiperglicemie. La pacientii care sunt bolnavi, dar care au ignorat semnele mai multa vreme, nefiind astfel diagnosticati, se poate intampla ca prima manifestare remarcata sa fie coma diabetica.
Diabetul de tip 1 isi face simtita prezenta de regula inainte de 40 de ani, dar exista si pacienti la care diabetul de tip 1 survine in mod atipic, tarziu in viata, la varsta de 50 de ani sau chiar mai tarziu, in cazuri rare. De obicei, pacientii cu diabet de tip 1 aparut la o varsta mai inaintata nu sunt obezi ca cei care sufera de diabet de tip 2.
Diabetul de tip 1 poate debuta brusc, cu sete, urinare in exces, apetit crescut si pierdere in greutate. Persoanele cu diabet de tip 1 pot avea greutate normala sau pot fi subponderale, in functie de intervalul de timp dintre debutul simptomelor si inceputul tratamentului. De regula, in cazul diabetului de tip 1, odata ce simptomele s-au dezvoltat, este necesara administrarea insulinei.
Diabetul de tip 2 debuteaza de obicei la mijlocul vietii sau mai tarziu. De regula, pacientul cu diabet zaharat de tip 2 este obez sau supraponderal. De asemenea, la acesti diabetici, simptomele apar si se manifesta treptat. Daca pacientul reuseste sa-si controleze greutatea corporala prin masurile dietetice, respectiv prin administrarea de medicamente antidiabetice cu administrare pe cale orala, nu este necesara administrarea insulinei. Exista destul de multi pacienti cu diabet de tip 2 la care se aplica insulinoterapia.
Simptomele diabetului
# Sete cronica, excesiva
# Gura uscata
# Urinare frecventa
# Foame mare
# Scadere inexplicabila in greutate
# Vedere incetosata
Aceasta varietate de simptome sunt datorate nivelului ridicat al glicemiei in sange.
Diabetul predispune la dezvoltarea microangiopatiei generalizate cu consecinte clinice care afecteaza rinichii, ochii si nervii. Nefropatia dibetica este cauza dominanta a complicatiilor renale si este responsabila pentru mai mult de 40% din cazurile de complicatii renale terminale. Aproape toti pacientii dezvolta in timp retinopatie, si 40-50% progreseaza in retinopatie proliferativa cind diabetul a ajuns la durata de 25 ani de la descoperirea bolii. Retinopatia diabetica este cea mai importanta cauza a diminuarii vederii in rindul pacientilor sub 60 ani. Mai mult, povara morbiditatii si mortalitatii microvasculare este crescuta la pacientii care sufera de boli microvasculare. [Diabetologia, August 2005]
In decursul ultimilor zeci de ani s-au introdus noi tehnici pentru managementul diabetului. Cele mai importante sunt auto-controlul glucosei din sange si monitorizarea pe termen-lung a glicemiei prin masurarea HbA1c.
Tie sete ft des,stari de ameteli ( din cauza ca iti creste tensiunea), te-as sugera sa consulti un medic specialist pentru mai multe informatii, si maicamea e diabetica si are un regim de mancare dar e cam greu sa respecti acel regim