Cred ca e suficint de bine explicat aici http://www.farmaciata.ro/SitFiles/articol_no_ph.php?id=94
Glanda tiroida este sub forma literei H sau fluture. Tiroida este situata la baza gatului, putin mai jos fata de „marul lui Adam". Glanda tiroida regleaza metabolismul, functionarea sistemului nervos central, a celui cardiovascular, digestiv si muscular. O parte din dereglarile glandei tiroide pot fi determinate de o alimentatie defectuoasa sau saraca in iod. Este bine de stiut ca afectiunile glandei tiroide apar de pana la zece ori mai frecvent la femei decat la barbati, inegalitate justificata de fluctuatiile hormonale din organismul feminin.
Influenta glandei tiroide este extrem de importanta pentru functionarea normala a organismului. Tiroida afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica. in ciuda influentei sale considerabile, glanda tiroida si afectiunile nu sunt indeajuns de cunoscute. Dr. Daniel Grigore, director adjunct al Institutului de Endocrinologie C. I. Parhon, atrage atentia asupra simptomelor care ar trebui sa va duca spre un cabinet de endocrinologie. "Pacientii care sufera de afectiuni ale glandei endocrine au variatii ale nivelului energetic, au intoleranta la frig sau caldura, variatii ale tonusului muscular sau probleme cu greutatea corporala. Cea mai intalnita afectiune tiroidiana este hipotiroidismul, adica atunci cand tiroida nu produce o cantitate de hormoni suficienta. Mai putin frecventa este si conditia de tiroida hiperactiva, sau hipertiroidismul, care apare atunci cand glanda tiroida produce mai multi hormoni decat sunt necesari. Daca sunt bine tratati, pacientii suferinzi de afectiuni tiroidiene pot duce o viata normala. Daca afectiunile sunt lasate netratate, atunci ele pot afecta sistemul cardiovascular, sistemul de reproductie si alte organe interne majore."
Hipotiroidismul
Cea mai frecventa boala a tiroidei, hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul este o boala des intalnita, in special la femei si la persoane in varsta. in cazul unui hipotiroidism usor, pacientii nu au simptome evidente si astfel pot sa nu-si dea seama de afectiunea de care sufera. Totusi, lasat netratat, hipotiroidismul usor poate evolua in forme mai grave, unde semnele devin clare. Simptomele hipotiroidismului: 4 Oboseala; 4 Voce ingrosata; ragusita 4 Depresie; 4 Dificultate la inghitit; 4 Tulburari de atentie, de memorie; de concentrare 4 Vorbire mai lenta; 4 Gandire greoaie; 4 Intoleranta la frig; 4 Crestere in greutate; 4 Piele uscata; 4 Scaderea ritmului cardiac.
Hipertiroidismul
Glanda tiroida secreta hormoni in exces. Sunt multe simptome asociate cu hipertiroidismul. La fiecare pacient in parte unele simptome sunt mai accentuate decat altele. Simptomele hipertiroidismului: 4 Lipsa de energie, pacientii se simt extenuati; 4 Nervozitate, anxietate, iritabilitate; 4 Intoleranta la caldura; 4 Transpiratie; 4 Tremur fin al extremitatilor; 4 Pofta de mancare foarte mare; 4 Pierdere in greutate; 4 Palpitatii; 4 Diaree; 4 Stare de slabiciune generala.