Definiţie: Feromonii sunt "substanţe secretate de un organsim şi care afectează comportamentul reproductiv al unui organims din aceeaşi specie, acţionând la distanţă".
La oameni, feromonii sunt activaţi la pubertate. Atât bărbaţii cât şi femeile produc cantităţi variate de feromoni "masculini" (androstenol), dar numai femeile secretă feromonii "feminini" copulini. Produşi de glandele apocrine, în zona axiară şi în jurul organelor genitale, feromonii sunt receptaţi de organul vomeronasal, situat în interiorul nasului, care le transmite apoi creierului.
Chiar dacă nu suntem conştienţi de feromonii unei persoane, adică nu îi putem mirosi în sensul obişnuit al cuvântului, ei au totuşi un impact major asupra noastră. Ei aprind dorinţa sexuală, măresc fertilitatea şi ajută la normalizarea ciclului menstrual la femei.
La animale, secreţia de feromoni se amplifică în special în timpul perioadelor de fertilitate. La fel şi în cazul fiinţelor umane, secreţia de feromoni depinde de frecvenţa activităţii sexuale. O persoană care face dragoste în mod regulat şi care este împlinită erotic radiază pur şi simplu, atrăgând privirile oriunde s-ar afla.
Nu demult au fost descoperiți feromonii substanțe mirositoare cu ajutorul cărora se emit semnale și care pot fi percepute de partener în diluții foarte mari.
Funda?
ion2015 întreabă: