Trebuie sa mananci multe lactate, fructe si legume prospete. Nu ai voie: varza, fasole, nimic prajit, nimic gras, carne tocata, mezeluri, cascaval, sau branza grasa, unt, smantana, untura, slanina. Totul fiert sau inabusit, un ou pe saptamana fiert tare.
M-am operat in urma cu 5 ani si dupa operatie au fost alimente care m-au deranjat cum ar fi laptele(desi inainte nu aveam probleme cand il consumam)legumele in stare proaspata(castravetii si rosiile). Incet, incet am putut insa sa mananc absolut orice.Multi medici(in special cei tineri) nu mai recomanda regimul dar macar timp de 6 luni sau chiar un an, ar fi bine sa te abtii de la tot ce e gras:produse din carne de porc, smantana, mezeluri etc.Insa mai mult ca sigur ai sa observi ce iti face bine si ce iti face rau.Mananca moderat si e foarte indicat ca mesele sa fie mai dese si reduse cantitativ.Bananele le vei tolera mai greu, la fel si ciorbele sau supele. E un regim dificil pentru ca fiecare organism reactioneaza diferit dupa operatie.Intereseaza-te la medicul care te-a operat sau la un gastroenterolog daca trebuie sa iei fermenti pancreatici o vreme dupa operatie.Multa sanatate iti doresc.
Am facut operatie laparoscopica de colecist in decembrie. Mi-a fost pofta de grasimi si am mancat linistit, cu masura, aproape orice. In prima saptamana bea numai supe si mancare de regim (pentru gaz - vezi mai jos).
Trebuie evitate cum spunea si Dna. Dr Brigaela varza, fasolea si tot ce poate balona sau se digera greu. Cea mai mare problema este gazul care ti s-a introdus in abdomen ca sa se inlesneasca operatia laparoscopica, gaz care se resoarbe foarte greu (uneori in saptamani) si care iese greu. De aceea, pana se resoarbe gazul daca mananci fructe si legume proaspete e posibil sa ai chinuri ca la nastere. Eu am luat si un remediu homeopatic Strontium Carbonicum 30CH (este bun pentru shocul postpoperator). Daca ai Aloe Vera sau nectar de prne ca sa te scoata afara mai des (pana iese gazul), este f bine. Daca mai ai probleme spune si iti mai zic ce am mai facut.
Altfel e bine, esti alt om! (fara colecist)
In principiu, bolnavul care a fost operat de fiere, suporta mai greu urmatoarele alimente:
- Supe si ciorbe grase sau condimentate;
- Afumaturi;
- Salata de vinete, boeuf;
- Fasole, varza, sarmale, muraturi;
- Maioneze;
- Bauturi alcoolice tari sau gazoase;
- Ciocolata, cacao;
- Tocanite prajite;
- Ciorba de burta;
- Tocaturi (chiftelute, mici, carnati);
- Prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi);
- Condimente, ceapa, usturoiul;
- Mezeluri grase;
- Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase;
- Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie);
- Prajituri cu frisca sau oua.
Cat timp trebuie sa se tina regimul alimentar? SusIn principiu neplacerile dupa scoaterea fierii pot sa dureze mai multi ani, pana cand organismul se "obisnuieste" cu lipsa fierii. De aceea, regimul alimentar se tine in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent, putand oricand se declanseze o criza dureroasa insotita de varsaturi.
Orice persoana care are fierea scoasa, trebuie sa tina acelasi regim?
Regimul alimentar la persoanelor operate de fiere trebuie sa fie personalizat, ca in orice boala, iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu. bunele si relele lui (medicale).
In cazul persoanelor operate de fiere, regimul de mai sus este teoretic, uneori pacientul poate observa daca:
- suporta unele dintre alimentele contraindicate;
- nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus;
- in anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.
In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.
Ce poate sa manance o persoana cu fierea scoasa? SusTeoretic, sunt suportate urmatoarele alimente:
1. Supe si ciorbe de legume sau carne slaba;
2. Carne fiarta (rasol) sau fripta;
3. Carne slaba (pui, vita);
4. Lapte slab si branzeturi slabe;
5. Fructe si legume crude (salate);
6. Prajituri cu fructe (tarte);
7. Apa plata sau slab mineralizata;
8. Sare in cantitate normala - daca nu are si alte boli sau contraindicatii;
9. Tocanite fara ceapa sau cu ceapa fiarta;
10. Piureuri de cartofi, legume;
11. Legume fierte sau fripte.