Merele - sunt bogate in carbohidrati, vitamine (A, B1, B2 si C), minerale (potasiu 120 mg/100g si cantitati mici de sodiu - 3%, calciu, magneziu, fier, fosfor si clor), substante pectice, diversi acizi organici (indeosebi acid malic) si unele substante tanante cu efect astringent;
Perele - sunt bogate in carbohidrati, vitamine (A, B1, B2 si C) si substante pectice;
Citricele (lamaile, portocalele, mandarinele, grepfruiturile) - contin cantitati apreciabile de vitamine (A, B1, B2, C), glucide si acizi organici (acid citric);
Fructe bace adevarate (capsunile, fragii, zmeura, coacazele, agrisele, afinele, smochinele si strugurii) - au seminte mici si raspandite in pulpa si sunt foarte suculente. Sunt fructe bogate in vitamine, carbohidrati, substante aromate si substante pectice. Agrisele si coacazele, pe langa un continut bogat in vitamina C, cuprind si alti acizi organici, precum si substante tanante cu efect astringent;
mai multe:
http://www.nutrit.ro/fructe-fructele
Consumate fără coajă, anumite fructe, cum ar fi merele, perele sau piersicile, își pierd o mare parte din proprietăți (vitamine și fibre solubile și insolubile), deoarece coaja conține de două ori mai multe vitamine și minerale decât pulpa. Preparate în vapori de apă, fructele își păstrează vitamina C, betacarotenul, vitaminele B și mineralele. Cu cât fierberea fructelor este mai îndelungată și în mai multă apă, cu atât se irosesc mai multe vitamine și minerale.
http://www.ecomagazin.ro/top-10-cele-mai-sanatoase-fructe/
Para contine urmatorele vitamine:
Vitamine:
Vitamina C: 7.5mg
Vitamina K: 8mcg
Vitamina B2: 0.045mg
Vitamina E: 0. 21mg
Vitamina B9: 12mcg
Vitamina A: 41UI
Marul contine zahar, acizi, pectine, vitamina A, B1, C si minerale
Strugurii sunt bogați în vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP și K. Conțin cantități importante de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, mangan. Sunt foarte bogați în aminoacizi, acid tartric și citric. Strugurii conțin resveratrol, un antioxidant care protejează împotriva cancerului, bolilor de inimă și maladiilor degenerative
Portocalele sunt cunoscute mai ales pentru continutul mare de vitamina C (100 de grame de portocala contine 75% vitamina C), unul dintre multi nutrienti care ofera protectie antioxidanta si creste imunitatea organismului.
Cam asta e